Πόλεις της Ελλάδας

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

4_Poleis_Icon

Η χώρα μας, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Στο πέρασμα των αιώνων ιδρύθηκαν πόλεις μικρές και μεγάλες,  που έμειναν στην ιστορία και υπάρχουν μέχρι σήμερα. Άλλες από τις σημερινές πόλεις έχουν χτιστεί τα νεότερα χρόνια, δηλαδή τους τελευταίους αιώνες. Καθεμιά από αυτές έχει τη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία της.

Πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Αθήνα, αφιερωμένη από τους προγόνους μας στη θεά Αθηνά.  Είναι το λίκνο της δημοκρατίας και τα αρχαία χρόνια ήταν ισχυρή δύναμη. Η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Ελλάδας είναι η Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάσσανδρο τον 4ο αι. π.Χ. και της έδωσε το όνομα της αδελφής του.  Σήμερα ο πληθυσμός της Αθήνας, μαζί με τα προάστιά της είναι περίπου 3.100.000 ενώ της Θεσσαλονίκης περίπου 800.000. Όλες οι άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν πολύ λιγότερους κατοίκους.

Η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα, με 170.000. Είναι πρωτεύουσα του νομού (περιφερειακής ενότητας) Αχαΐας.

Στον κάμπο της Θεσσαλίας μεγαλύτερη πόλη είναι η Λάρισα, με 145.000 κατοίκους. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο Βόλος, με 85.000 κατοίκους.

Μεγαλύτερη πόλη στην Κρήτη είναι το Ηράκλειο , που έχει πληθυσμό 140.000, ενώ τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη με 54.000 κατοίκους.

Πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι τα Ιωάννινα, μια ωραία πόλη δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, με 65.000 κατοίκους. Άλλες πόλεις της Ηπείρου είναι η Πρέβεζα και η Άρτα.

Η μεγαλύτερη πόλη στη Θράκη είναι η Αλεξανδρούπολη, με 58.000 κατοίκους. Στη Θράκη επίσης βρίσκονται η Ξάνθη και η Κομοτηνή, πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης.

Στη νησιωτική Ελλάδα, εκτός Κρήτης, μεγαλύτερη πόλη είναι η Ρόδος, με 50.000 κατοίκους. Είναι η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων.

Παρακάτω μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι που θα σου επιτρέψει να δεις πού βρίσκονται οι 52 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, που είναι πρωτεύουσες των νομών της. Παρατήρησε ότι στην Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα ονόματα νομών ταυτίζονται με τα ονόματα των πρωτευουσών. π.χ. το Κιλκίς είναι πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς, η Καστοριά, πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς κτλ. Αντίθετα, στη Νότια Ελλάδα τα ονόματα των νομών είναι αυτά που έχουν δοθεί από τα αρχαία χρόνια στις περιοχές και έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Έτσι είναι διαφορετικά από τα ονόματα των πόλεων που οι νομοί αυτοί έχουν πρωτεύουσες. Π.χ. Ο νομός Φωκίδας έχει πρωτεύουσα την Άμφισσα, ο νομός Αρκαδίας έχει πρωτεύουσα την Τρίπολη.

Κάνε κλικ λοιπόν, όσο πιο γρήγορα μπορείς στον νομό του οποίου η πρωτεύουσα εμφανίζεται κάθε φορά στον παρακάτω χάρτη.

Pemptousia MLS logo