Ο Γεδεών και ο άγγελος

 
Παιδικά / Ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη

Ήταν η εποχή που οι Ισραηλίτες ζούσαν μέσα σε απόλυτη φτώχεια, σε μεγάλη τυραννία, σκλαβωμένοι απ΄ τους Ασσυρίους. Προσεύχονταν στον Θεό να τους λυτρώσει απ΄ αυτή τη σκλαβιά, αλλά, όπως τους έλεγε κι ο Προφήτης τους, φαίνεται πως είχαν λυπήσει τον Θεό με την απιστία τους και οι ίδιοι είχαν απομακρυνθεί απ΄ Εκείνον.

Στην πόλη Εφραθά, του Ιωάς, ζούσε ένα γεροδεμένο παλικάρι, ο Γεδεών. Ράβδιζε στάχυα κρυμμένος μέσα στον ληνό (πατητήρι σταφυλιών)  ο Γεδεών μια μέρα, όταν, λαμπρός άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε μπροστά του και του είπε:
gedeon_arxi– Γεδεών, ο Κύριος που σας έσωσε απ΄ τους Αιγυπτίους, είναι μαζί σας.

– Ο Κύριος μας ξέχασε τώρα στα χέρια των Ασσυρίων.

– Δε σας ξέχασε! Διάλεξε εσένα, για να ελευθερώσεις τον λαό σου.

– Μα εγώ είμαι μόνο ένας απλός άνθρωπος, ένα τίποτε. Είμαι ο μικρότερος απ΄ τ΄ αδέλφια μου.

– Εσένα διάλεξε ο Θεός και θ΄ αντιμετωπίσεις τα πλήθη των Ασσυρίων, σαν να είναι ένας και μόνον άνθρωπος.

– Δεν μπορώ να το πιστέψω! Θα πιστέψω μόνον, αν περιμένεις εδώ, ώσπου να ετοιμάσω θυσία για τον Θεό.

Βγήκε βιαστικά ο Γεδεών. Έφτιαξε άζυμες πίτες (μόνο με νερό και αλεύρι), έσφαξε ένα παχουλό κατσικάκι, το έβρασε και ξαναγύρισε με τις πίτες, το κρέας και τον ζωμό στον ληνό. Ο άγγελος ήταν εκεί, περίμενε.

– Χύσε τον ζωμό στον βωμό, είπε ο άγγελος.

– Βάλε τώρα πάνω τις πίτες και τα κρέατα.

gedeon_aggelosΤα έβαλε ο Γεδεών κι όταν ο άγγελος ακούμπησε το ραβδί του πάνω σ΄ αυτά, αμέσως κατέβηκε φωτιά από τον ουρανό και τα έκαψε.

Με τη φλόγα της φωτιάς είδε ο Γεδεών το πρόσωπο του αγγέλου και τρομαγμένος είπε:

– Είδα το πρόσωπό σου! Φοβάμαι μήπως πεθάνω!

– Μη φοβάσαι! Δε θα πεθάνεις. Εδώ να κτίσεις θυσιαστήριο, που θα μείνει στους αιώνες.

Ακολουθώντας την εντολή του Θεού, πήρε μόνο δέκα δούλους μαζί του. Κατέστρεψαν τη νύχτα το θυσιαστήριο του Βάαλ και έκαψαν το δάσος που ήταν πίσω απ΄ αυτό. Στη θέση εκείνη έστησαν θυσιαστήριο κι έκαναν θυσία στον αληθινό, μοναδικό Θεό.

Το πρωί οι πολίτες είδαν το τι έγινε, έμαθαν ότι όλα αυτά τα έκανε ο Γεδεών και τον κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις. Ο Γεδεών τους είπε:

– Αν ο Βάαλ είναι αληθινός Θεός, ας έρθει να γκρεμίσει το θυσιαστήριο του Θεού.

Στο μεταξύ Αμαληκίτες, Μαδιανίτες και ομάδες από τις ανατολικές περιοχές, ενωμένοι όλοι μαζί επιτέθηκαν εναντίον των Ισραηλιτών. Ο Γεδεών, για να τους αντιμετωπίσει, κάλεσε κι από τις άλλες φυλές του Ισραήλ να μαζευτούν άνδρες, έτοιμοι για πόλεμο. Ο Θεός του υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί τους. Στον στρατό που συγκεντρώθηκε είπε ο Γεδεών:

– Όποιος φοβάται τη μάχη, μπορεί να φύγει.

Έφυγαν είκοσι δύο χιλιάδες άνδρες κι έμειναν μόνο δέκα χιλιάδες. Και πάλι με την εντολή του Θεού ξεδιαλέχτηκαν μόνο τριακόσιοι απ΄ τους άνδρες, ενώ οι υπόλοιποι γύρισαν στα σπίτια τους. Οι εχθροί τους, βέβαια, ήταν αναρίθμητοι, σαν τους κόκκους της άμμου.

gedeov_epithesiΟ Γεδεών χώρισε τους άνδρες σε τρεις ομάδες, που κύκλωσαν το εχθρικό στρατόπεδο. Στον κάθε άνδρα έδωσε από μια κεράτινη σάλπιγγα κι από μια άδεια στάμνα μέσα στην οποία ήταν στερεωμένη μια λαμπάδα και τους είπε:

– Με το σύνθημά μου και με τη σειρά της η κάθε ομάδα θα σαλπίσετε όλοι μ΄ όλη σας τη δύναμη. Ύστερα, πάλι με τη σειρά, θα σπάσετε με ορμή τη στάμνα του ο καθένας και θα κρατάτε ψηλά τις αναμμένες λαμπάδες φωνάζοντας: «Η ρομφαία του Κυρίου και του Γεδεών έρχεται εναντίον σας».

Έτσι κι έγινε. Οι εχθροί αιφνιδιάστηκαν. Όλος ο στρατός τους σκορπίστηκε. Έψαχνε δρόμο για να σωθεί ο καθένας τους. Οι Ισραηλίτες έπιασαν τα περάσματα και συνέλαβαν τους αρχηγούς τους. Έγινε δηλαδή αυτό που είχε πει ο άγγελος: Ο Γεδεών, με τη βοήθεια του Θεού, ελευθέρωσε τον λαό του Ισραήλ απ΄ τη δουλεία.

Σ.Γ.Α.

Η μνήμη του δικαίου κριτή Γεδεών, τιμάται στις 26 Σεπτεμβρίου

Αν θέλεις, μπορείς να δεις και μια ταινία κινουμένων σχεδίων, ρωσικής παραγωγής, που αναφέρεται στον κριτή Γεδεών.

footer eap