Η Βάπτιση του Χριστού

 
Παιδικά / Ζώντας στην Εκκλησία

Στις 6 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τη δεσποτική γιορτή της Βάπτισης του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού.

Baptisi_pic_Athos_mesa

Στην ορθόδοξη εικονογραφία το γεγονός αυτό απεικονίζεται με την εικόνα που βλέπεις παραπάνω. Όπως κάθε βυζαντινή εικόνα, έτσι κι αυτή «κρύβει» – δηλώνει ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Baptisi_11) Η κατάδυση του Χριστού στα νερά του ποταμού Ιορδάνη συμβολίζει τον θάνατο και την Ανάστασή Του.

Ο Χριστός μας ταπεινώνεται, βαπτίζεται χωρίς ρούχα, για να ντύσει τους ανθρώπους με παραδεισένια στολή. Στέκεται όρθιος πάνω στα νερά ως νικητής των σκοτεινών δυνάμεων. Με το δεξί Του χέρι ευλογεί το νερό.

Baptisi_32) Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος με δέος ακουμπά το δεξί του χέρι στο κεφάλι του Χριστού.

Baptisi_43) Οι άγγελοι προσκυνούν. Τα χέρια τους είναι σκεπασμένα σε ένδειξη σεβασμού και μας θυμίζουν τον ύμνο που ψέλνουμε στο μυστήριο του βαπτίσματος: «όσοι βαπτισθήκατε στον Χριστό, να ντυθείτε τον Χριστό».

Baptisi_54) Οι μορφές κάτω από τα πόδια του Χριστού συμβολίζουν τη θάλασσα και τον Ιορδάνη ποταμό. Όταν τα νερά είδαν τον Δημιουργό τους να ταπεινώνεται τόσο, στράφηκαν από την άλλη πλευρά.

Ακόμα και σήμερα την ημέρα των Θεοφανείων, όταν γίνεται ο αγιασμός στον Ιορδάνη ποταμό και πέφτει ο Σταυρός στο νερό, τα νερά του αλλάζουν φορά. Αυτό συμβολίζει τη μεταστροφή και τον αγιασμό όλης της φύσης.

Αφού έμαθες για τους συμβολισμούς της εικόνας, άκουσε και το απολυτίκιο της γιορτής των Θεοφανείων.

2097

 

H εικόνα της Βάπτισης του Χριστού μας, μαζί με πολλά άλλα θέματα, περιέχεται στο βιβλίο «Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω –δημιουργώ» 2ο τεύχος, για όλον τον χειμώνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άθως – Παιδικά». Στο βιβλίο αυτό περιέχεται και cd με τραγούδια και ύμνους, όπως το απολυτίκιο των Θεοφανείων που άκουσες πριν.

 

 

Pemptousia_athos