«Ελλάδα μας, Ηρώων μητέρα»

 
Παιδικά / 1821 Τα παιδιά παρέα με την Ιστορία

Τετρακόσια χρόνια υπέμειναν οι Έλληνες τον Τουρκικό ζυγό και ποτέ δεν έπαψαν να ονειρεύονται την λευτεριά τους. Και όταν ξεκίνησε η επανάσταση οι λαοί του κόσμου θαύμασαν το ηθικό μεγαλείο, την ασύγκριτη ανδρεία και την πολεμική ικανότητα που έδειξαν οι Έλληνες σε αυτό τον αγώνα παρά τις αντιξοότητες.

Πολύ αργότερα σε έναν άλλο μεγάλο αγώνα, στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο κόσμος θα πει « Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Σε αυτούς τους ήρωες του αγώνα για την λευτεριά είναι αφιερωμένο το παιδικό βιβλίο της κυρίας Κωνσταντίνας Ζηκούλη-Τακοπούλου με τίτλος «Ελλάδα μας Ηρώων μητέρα» σε εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.

Κυρία Ζηκούλη γιατί ένα παιδικό ιστορικό βιβλίο;

Ο πατήρ Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, η αγιασμένη αυτή μορφή των Πατρών, έλεγε ότι τα παιδιά πρέπει να κατηχούνται από την νηπιακή ηλικία. Η ίδια αρχή πιστεύουμε ότι πρέπει να εμφορεί και την σχέση των παιδιών με την ιστορία. Το παιδικό ιστορικό βιβλίο γραμμένο με ιστορική αλήθεια, σεβασμό, αγάπη και μεράκι, μπορεί να εμπνεύσει, να αφυπνίσει και να διδάξει τις παιδικές ψυχές. Πόσοι δεν παραδειγματιστήκαμε από το θάρρος του Αποστόλη στα Μυστικά του Βάλτου ή του μάρτυρα Δρόσου στο Κάποτε στην Μακεδονία;  Η ιστορία κάθε έθνους είναι από μόνη της ένα σχολείο στο οποίο έχουμε όλοι χρέος να οδηγήσουμε τα παιδιά μας!

 Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η γνώση της ιστορίας για τα παιδιά;

«Είναι μακάριος όποιος διδάχθηκε ιστορία», έλεγε ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης. Σκεφθείτε πόσο σημαντικό είναι να ξεκινά αυτή η γνώση από την παιδική ηλικία! Μόνο έτσι τα παιδιά θα μάθουν το παρελθόν της πατρίδας μας, ώστε να της προσφέρουν ένα υγιές μέλλον και θα αισθανθούν συνεχιστές της μακραίωνης παράδοσης ενός γένους που κατάφερνε να μεγαλουργήσει μέσα από τις δυσκολίες του. Σε μια εποχή που τα πρότυπα γκρεμίζονται και οι αξίες εκμηδενίζονται, η ισορροπημένη γνώση της ιστορίας μπορεί να προσφέρει στην παιδική ψυχή πρότυπα αγωνιστικότητας, πίστης και αγάπης για την Ελλάδα, που δεν θα βρει αλλού.

Ένα ιστορικό παιδικό βιβλίο θα βοηθούσε στην διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας; 

Ένα ιστορικό παιδικό βιβλίο θα μπορούσε να υποστηρίξει τόσο το μάθημα της ιστορίας, όσο και το μάθημα της Γλώσσας, των Θρησκευτικών αλλά και κάθε είδους εργαστήρια, προγράμματα, ομίλους που ασχολούνται με ιστορικά θέματα. Πόσο μάλλον φέτος που, με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όλα τα σχολεία θα υλοποιήσουν πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα στα γεγονότα εκείνα. Αλλά και γενικότερα ο εμπλουτισμός κάθε μαθήματος με κατάλληλο, παιδαγωγικά, υποστηρικτικό  υλικό μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει στην μόρφωση των παιδιών μας.