Ένα μολυβένιο Ευζωνάκι στην χώρα των Ηρώων

 
Παιδικά / 1821 Τα παιδιά παρέα με την Ιστορία

Ο μικρός Δαμιανός δεν συμπαθεί τις εθνικές γιορτές. Όταν όμως η τρομερή μάγισσα Λησµονίτσα απειλεί να τις εξαφανίσει, όλα αλλάζουν!

Το θαρραλέο αγόρι παρέα µε το γενναίο μολυβένιο Ευζωνάκι του, θα ταξιδέψουν στη χώρα των ηρώων πάνω σε ένα ιπτάμενο τσαρούχι, για να βρουν το μυστικό που ενώνει τους Έλληνες. Θα τα καταφέρουν; Τι θα γίνει αν χαθούν οι εθνικές γιορτές;

Ένα θαυμαστό ταξίδι µε τις ιστορίες της Γιαγιάς Παράδοσης μόλις τώρα ξεκινά! Ελάτε, παιδιά!

Κυρία Μαρία Μωραΐτου θα λέγατε ότι τα παιδιά γνωρίζουν την ελληνική ιστορία; Αν όχι, τι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνει για να αλλάξει αυτό; 

Αν και η Ιστορία μας είναι βασικό μάθημα και διδάσκεται συστηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους εκπαιδευτικούς να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σε ένα ποσοστό η Ιστορία δεν κατέχει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών μας τη θέση και τη σπουδαιότητα που πρέπει να έχει. Οι μαθητές τη θεωρούν άλλο ένα μάθημα για τις εξετάσεις στην εκμάθηση, του οποίου πρωταρχικό ρόλο έχει η μηχανική αποστήθιση και όχι η εμβάθυνση σε αυτά καθ’αυτά τα γεγονότα. H Ιστορία είναι κάτι παραπάνω από φόρο τιμής και μνήμης στους ήρωες κατά τις Εθνικές Επετείους. Η Ιστορία είναι η πολύτιμη γνώση του παρελθόντος μας για να μπορούμε να πορευτούμε ελεύθεροι στο μέλλον. Χωρίς την εθνική μας ταυτότητα δεν έχουμε παρελθόν και μέλλον.

 Σε τι ηλικίες απευθύνεται το συγκεκριμένο βιβλίο;

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά των τεσσάρων τάξεων του δημοτικού σχολείουκαι θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως εκτός από την περιπέτεια του  μικρού Δαμιανού οι μικροί μας αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν και πολλά ιστορικά στοιχεία και να διασκεδάσουν με την πολλές και ευχάριστες δραστηριότητες του βιβλίου.

Ποια μαθήματα μπορούν να λάβουν τα παιδιά, μέσα από αυτό το παραμύθι, κυρία Μαρία Μωραΐτου;

Θέλω τα παιδιά μέσα από την περιπέτεια του μικρού Δαμιανού να ζήσουν έστω και στιγμιαία ιστορικές στιγμές , να κατανοήσουν την σημασία και την σπουδαιότητα των εθνικών εορτών και να κρατούν στην καρδιά και το μυαλό τους την σκέψη πως η ελευθερία, που τώρα απολαμβάνουμε όλοι, δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη. Θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε καθημερινά για την διατήρησή της, βοηθώντας την πατρίδα μας να γίνει καλύτερη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτης με εικονογράφηση Νίκης Λεωνίδου. Είναι ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας με δραστηριότητες κατάλληλο για παιδιά των τεσσάρων τάξεων του Δημοτικού σχολείου.

Δραστηριότητες για τους Μικρούς μας Φίλους (1)

Δραστηριότητες για τους Μικρούς μας Φίλους (2)