Η Σκήτη Κράινιτσι στο Τεκούτσι

25 Φεβρουαρίου 2011

Μέχρι το 1749, οπότε αφιερώθηκε στο Βατοπαίδι από τον παχάρνικο Κωνσταντίνο Μπάλς, ανήκε στην Μονή Μύρα. Στα τέλη του ΙΘ’ αι. ήταν μετόχι της Μονής Γκόλια, που όμως την επέστρεψε και πάλι στην Μύρα, ενώ το 1812 εμφανίζεται να την ζητά ξανά πίσω.  Από το 1934 επαναλειτουργεί μετά από μακρά περίοδο εγκαταλείψεως.

Η Μονή Μπαρμπόιου στο  Ιάσιο

Κτίσθηκε ως ναός στις αρχές του ΙΖ’ αι. από ρουμάνο αξιωματούχο, του οποίου οι απόγονοι το 1669 τον μετέτρεψαν σε μονή και την αφιέρωσαν στο Βατοπαίδι.  Επεκτάθηκε από τον βοεβόδα Γρηγόριο Β’ Γκίκα το 1726-1732 και το 1841 γκρεμίσθηκε για να κτισθεί νέα μονή από τον μέγα λογοθέτη Δημήτριο Στούρτζα και τον Ειρήνουπόλεως Γρηγόριο Βατοπαιδινό. Και αυτή η μονή αφιερώθηκε στο Βατοπαίδι και σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η Μονή Μύρα στην Βράντσεα

Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1682-3 και 1686 από ένα Ρουμάνο.  Αμέσως μετά την ανοικοδόμηση ο ηγεμόνας Κωνσταντίνος Καντεμίρ την επέκτεινε και το 1689 την αφιέρωσε στην Μονή Βατοπαιδίου, ενώ ο γιός του έκτισε άλλη μονή δίπλα στην πρώτη που κάηκε το 1716. Σημαντική για την Μονή ήταν η ηγουμενία του Μητροφάνους Καλλέργη, που βελτίωσε τον ναό της.  Η Μύρα στο πέρασμα του χρόνου αύξησε τα κτήματά της σε διάφορες περιοχές της Ρουμανίας και σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση.