Στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης

19 Μαρτίου 2012

 

Το ηλεκτρικό όχημα EV Concept, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η Honda αντιλαμβάνεται τη φιλοσοφία των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων που προορίζονται για παραγωγή και θα κυκλοφορήσουν στην Αμερική και την Ιαπωνία το 2012.

Το Honda EV Concept βασίζεται στo υπάρχον συμβατικό μοντέλο Honda Jazz και είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακινήσεων του μέσου κατοίκου των μεγαλουπόλεων. Όταν το αυτοκίνητο παρουσιαστεί στην έκδοση παραγωγής, θα διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου. Ο ηλεκτροκινητήρας υψηλής πυκνότητας ισχύος, που προέρχεται από το ηλεκτρικό όχημα κυψελών καυσίμου FCX Clarity, προσφέρει εξαιρετική απόδοση και ισχύ, παραμένοντας αθόρυβος στις υψηλές ταχύτητες. Το Honda EV Concept θα έχει τελική ταχύτητα 144 km/h.

 

Το Honda EV Concept υπολογίζεται να έχει αυτονομία 160 km ανά φόρτιση σύμφωνα με τον κύκλο πόλης US EPA LA4* (112 km σύμφωνα με το συντελεστή προσαρμογής EPA). Η αυτονομία μπορεί να μεγιστοποιηθεί με ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης 3 προγραμμάτων, παρόμοιο με αυτό του σπορ υβριδικού Honda CR-Z, που επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέγουν τον τρόπο λειτουργίας του οχήματος, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους ή τις οδικές συνθήκες. Ο οδηγός μπορεί να επιλέγει μεταξύ ECON, NORMAL και SPORT μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας ή βελτιώνοντας την επιτάχυνση.

Συγκεκριμένα, στο ECON mode, η αυτονομία μπορεί να αυξηθεί μέχρι 17%, συγκριτικά με το NORMAL mode, και μέχρι 25% σε σχέση με το SPORT mode. Η επιτάχυνση βελτιώνεται σημαντικά στο SPORT mode, παράγοντας επιδόσεις παρόμοιες με αυτές ενός δίλιτρου, βενζινοκίνητου οχήματος.

Επιπλέον του συστήματος 3-mode E-Drive, το Honda EV Concept θα περιλαμβάνει αρκετά διαδραστικά συστήματα μέσω των οποίων ο οδηγός εκπαιδεύεται προκειμένου να μεγιστοποιεί την αυτονομία της μπαταρίας. Μία ειδική ένδειξη συμβουλεύει τον οδηγό πότε να κλείσει το air condition και άλλα ηλεκτρικά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας από τη μπαταρία.

 

Για να μπορεί ο οδηγός να διαχειρίζεται τη λειτουργία του αυτοκινήτου ενώ βρίσκεται μακριά από το αυτοκίνητο, το Honda EV Concept προσφέρει ένα σύστημα διασύνδεσης μέσω smartphone και PC ή του αποκλειστικού τηλεχειριστηρίου της Honda. Το μικρών διαστάσεων διαδραστικό τηλεχειριστήριο παρέχει συνδεσιμότητα στο όχημα χωρίς να απαιτείται σύνδεση μέσω ιντερνέτ ή σήμα κινητού τηλεφώνου. Μέσω του συστήματος συνδεσιμότητας, οι οδηγοί θα μπορούν να παρακολουθούν από μακριά την κατάσταση φόρτισης, να θέτουν σε λειτουργία τη φόρτιση και να ενεργοποιούν το σύστημα κλιματισμού, ακόμα και την ώρα που το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο στην πρίζα, ώστε να μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας της μπαταρίας μετά την εκκίνηση.

Η mobile εφαρμογή και το website προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα ρύθμισης προειδοποιήσεων της φόρτισης για βελτιστοποίηση του κόστους ηλεκτρισμού (π.χ. μειωμένα νυκτερινά τιμολόγια), και παρέχουν οδική βοήθεια όλο το 24ωρο με ένα σύστημα εντοπισμού των δημόσιων σταθμών φόρτισης.

Το Honda EV Concept εφοδιάζεται με το Honda Satellite Linked Navigation System™ που περιλαμβάνει λειτουργία εντοπισμού δημόσιων σταθμών φόρτισης. Το Honda EV Concept σχεδιάστηκε με προδιαγραφές εύκολης και βολικής φόρτισης. Η επαναφόρτιση της μπαταρίας επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 12 ώρες μέσω μιας συμβατικής πρίζας 120 V, και σε λιγότερο από έξι ώρες με πρίζα 240 V.