Ανακήρυξη του 2012 ως έτους Μανώλη Καλομοίρη,Εορτασμός επετείου 50 χρόνων από το θάνατό του

5 Απριλίου 2012

Το έτος 2012 ανακηρύχθηκε Έτος Μανώλη Καλομοίρη και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού  μια σειρά πολιτιστικών δράσεων  αφιερωμένων στο μεγάλο ΄Ελληνα μουσουργό και συνθέτη με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης  50 χρόνων από το θάνατό του.
Στο πλαίσιο του  επετειακού εορτασμού  στη μνήμη του πατέρα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής  Σχολής Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962) περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Την Πέμπτη 5 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί  αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη, διοργανωμένο από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης» στις 7 μ.μ., στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18).   Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία – παρουσίαση του συνθέτη και μελετητή του έργου του Καλομοίρη, Φίλιππου Τσαλαχούρη και θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του τιμώμενου συνθέτη. Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα έργα Νυχτιάτικο για πιάνο από τη Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση, το Πρελούδιο από το Πρελούδιο και Φούγκα για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντούο Μαρία και Αγγελική Μπόλα, καθώς και μέρος από δύο κύκλους τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, τα Μαγιοβότανα για φωνή και πιάνο από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τον πιανίστα Σάββα Ζαφειρόπουλο. Επίσης στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με αρχειακό υλικό του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης».

 
Το Σάββατο 28 Απριλίου, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Ελληνο-Φλαμανδή σοπράνο Christiana de Waele  με την Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τη συναυλία Fate and Good Fortune, αφιερωμένη στο Μανώλη Καλομοίρη. Μαζί με τα έργα Καλομοίρη (τραγούδια και έργα για πιάνο) οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν συνθέτες των οποίων το έργο επηρέασε τον Έλληνα συνθέτη: Βάγκνερ, Ρ. Στράους, Μούσοργκσκι, Ραχμάνινοφ. Οι δύο καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν το πρόγραμμα αυτό σε μία σειρά συναυλιών και σε άλλες χώρες, όπως Ολλανδία, Τουρκία (Σμύρνη), Γερμανία, Ελβετία κ.ά.
Στις φετινές Ελληνικές Μουσικές Γιορτές που οργανώνει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και το Ωδείο Αθηνών,  έχουν προγραμματισθεί μέσα στο Μάιο εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του Μανώλη Καλομοίρη.
Συγκεκριμένα ο γνωστός πιανίστας Άρης Γαρουφαλής  θα ερμηνεύσει τα άπαντα για πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη στις 24 Μαΐου σε ρεσιτάλ που θα δώσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Επίσης στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών θα πραγματοποιηθεί μία ενδιαφέρουσα συναυλία στις  11 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών με το ίδιο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας που παρουσίασε έργα του ο Μανώλης Καλομοίρης και η γυναίκα του Χαρίκλεια Καλομοίρη, το 1908 στο ίδιο Ωδείο. Στην αρχή της εκδήλωσης για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου συνθέτη θα μιλήσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης», που αποτελεί τον επίσημο φορέα μελέτης και αξιοποίησης του πολυποίκιλου έργου του Καλομοίρη, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς έχει προγραμματίσει σειρά δραστηριοτήτων. Στις πιο σημαντικές συγκαταλέγονται η έκδοση αφιερωματικού τόμου με νέες μελέτες για τον Μανώλη Καλομοίρη και η οργάνωση διεθνούς συνεδρίου, που έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του 2013. Επίσης μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την κριτική έκδοση των μουσικών απάντων του συνθέτη. Παράλληλα εκκρεμεί η έγκριση πρότασης που έχει κατατεθεί σε συνεργασία με τον  Οργανισμό Μουσικής Μεγάρου Αθηνών για τη ψηφιοποίηση του Αρχείου του συνθέτη.


Με αφορμή την επέτειο, η εγγονή του συνθέτη και επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης»  Χαρά Καλομοίρη, τόνισε: 
«Το 2012 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη. Ως εγγονή του μουσουργού που η χώρα μας  ανακήρυξε σε εθνικό της συνθέτη, θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία και εγκατάλειψη με την οποία περιβάλλεται το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού – αλλά και γενικότερα των εκπροσώπων της εθνικής μουσικής μας σχολής – από την επίσημη πολιτεία. 
Ένα μεγάλο  ερώτημα που τίθεται επίσης είναι η απουσία ή έστω εξαιρετικά ελλιπής παρουσία της λόγιας μουσικής μας από τα διεθνή μουσικά δρώμενα.  Για μια χώρα που θέλει να ισχυρίζεται ότι  ο πολιτισμός είναι η βαριά της βιομηχανία, το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό.
Το έργο του Καλομοίρη έχει αποδείξει ότι παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες που επηρεάζουν γενικότερα την τύχη της λόγιας μουσικής του τόπου μας, καταφέρνει να επιβιώνει και να έχει ένθερμους φίλους και θαυμαστές.
Θεωρώντας ότι  ο πραγματικός κληρονόμος του έργου του Καλομοίρη δεν είναι κανένας άλλος παρά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, όπως πίστευε και ο ίδιος ο συνθέτης,  είμαι πεπεισμένη ότι η διάδοση και προβολή του έργου αυτού αποτελεί μείζον θέμα της μουσικής ζωής του τόπου μας».
Ο μαέστρος και πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» Βύρων Φιδετζής επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί εξαιρετικά σημαντική συγκυρία ο εορτασμός του έτους Μανώλη Καλομοίρη με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση αποκάλυψε την πνευματική και πολιτιστική κρίση  που ταλανίζει τη χώρα μας. Τα τελευταία 35 χρόνια σταδιακά φυτέψαμε μουσικές ευτέλειες. Η φετινή επέτειος  όπως και η περυσινή επέτειος των 150 χρόνων από τη γέννηση του Σπύρου Σαμάρα είναι μια ευκαιρία στοχασμού για τον επαναπροσδιορισμό της κλίμακας των μουσικών αξιών στον τόπο μας».