Ανησυχητική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

17 Ιουλίου 2012

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Guardian, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το αν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται ταυτόχρονα με την συνάντηση των κυβερνήσεων στο Ρίο για τη Σύνοδο της Γης, που έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα αποβεί εις βάρος της ανεπανόρθωτης υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια έχουν αυξηθεί 48% σε σχέση με το 1992, οπότε έγινε η πρώτη Σύνοδος για τη Γη στο Ρίο – μια ιστορική συνάντηση όπου οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπομπές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το 2010 σύμφωνα με την αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία για την Ενέργεια (Energy Information Administration) παγκοσμίως εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα 31,8 δις τόνοι άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξης του 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σαφώς υψηλότερο νούμερο από τις σχετικές προβλέψεις του εν λόγω οργανισμού πέρυσι. Το 2010 οι εκπομπές-ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είχαν φτάσει τους 30,6 γιγατόνους (Gt).

Οι αυξήσεις τέτοιου μεγέθους στη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι πιθανό να φέρουν τον κόσμο πολύ πιο πέρα από την αύξηση 2 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2050, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ως όριο ασφαλείας, πέραν του οποίου η κλιματική αλλαγή θα καταστεί επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΙΑ, οι εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, μετά από μια σύντομη πτώση λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης το 2008. Αυτή η αύξηση πραγματοποιήθηκε παρά την πολυδιαφημισμένη στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο που έχει κυριαρχήσει στην αμερικανική οικονομία ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα πρώτη στις εκπομπές

Η Κίνα, που το 2006 ξεπέρασε τις ΗΠΑ και κατέστη πρώτη στις εκπομπές παγκοσμίως, είχε εκπομπές 8,3 δις τόνων- σημειώνοντας αύξηση 15,5% σε σχέση με πέρυσι και 240 % από το 1992. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν μόνο την Κίνα, που εκπέμπει περίπου 48% περισσότερο CO2 από τις ΗΠΑ, υπεύθυνη για περίπου το ¼ των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές που συμμετέχουν στη συνεδρίαση στο Ρίο, η Κίνα δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξαναγκασμό των κρατών να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους μειώνοντας την περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καλύτερα η Βρετανία

Οι εκπομπές στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκαν το 2010 κατά 8% από το 1992 και την Πρώτη Σύνοδο του Ρίο, που άνοιξε το δρόμο για το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997- το οποίο και αποτελεί τη μόνη ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη για τη μείωση των εκπομπών για τις κυβερνήσεις. Η Μεγάλη Βρετανία καταλαμβάνει λοιπόν την 10η θέση στις συνολικές εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας, χαμηλότερη σε σχέση με την 7η θέση που κατείχε το 1992.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ έχει δεσμευθεί να πετύχει τους στόχους 20-20-20, μέχρι το 2020 και συγκεκριμένα τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% του ενεργειακού μείγματος σε σχέση επίπεδα του 1990 και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% σε σχέση με το 2005. Στα παραπάνω περιλαμβάνεται και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων ενεργειών- κυρίως των βιοκαυσίμων – στο μίγμα των μεταφορών στα επίπεδα του 10%.

Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες, π.χ. για τη βελτίωση της πρόσβασης της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές στο ηλεκτρικό δίκτυο και των διοικητικών διαδικασιών και διαδικασιών προγραμματισμού. Η οδηγία απαιτεί επίσης την πρόβλεψη διατάξεων σχετικά με τις εγγυήσεις προέλευσης και την πληροφόρηση και κατάρτιση. Επιπλέον, εφόσον χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα για να επιτευχθεί ο στόχος στις μεταφορές, τα βιοκαύσιμα αυτά πρέπει να πληρούν μια σειρά απαιτήσεων αειφορίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, παρατηρήθηκε αύξηση της συνεισφοράς των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παραγωγή ενέργειας κατά το 2010: το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στους «27» για το 2010 ήταν στο 12,4%, μεγαλύτερο συγκριτικά με το 11,7% ένα χρόνο πριν και το 10,5% το 2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση σημειώθηκαν στην Σουηδία (47,9%), Λετονία (32,6%), Φινλανδία(32,2%), Αυστρία (30,1%) και Πορτογαλία (24,6%), ενώ τα χαμηλότερα στη Μάλτα (0,4%), Λουξεμβούργο (2,8%), Ηνωμένο Βασίλειο (3,2%) και Ολλανδία (3,8%).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών στην τελική ενεργειακή κατανάλωση ήταν 9,2% ενώ στόχος για τη χώρα δεδομένων των οικονομικών της αποδόσεων, είναι 18% για το 2020. Σημειώνεται ότι το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,0% και το 2009 8,1%.

Χαμηλό είναι και το ποσοστό στην Κύπρο (4.8%) ενώ μέχρι το 2020 πρέπει να έχει φθάσει στο 13%.

Συντάχθηκε με στοιχεία από το EurActiv.gr