Αϊνστάιν 1905 – Annus Mirabilis

24 Σεπτεμβρίου 2012

Το 1905 ο Αϊνστάιν δημοσίευσε τις πέντε σημαντικότερες εργασίες του, προσφορές στην παγκόσμια επιστήμη. Όλες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, την ίδια χρονιά, στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik.

Ενενήντα χρόνια αργότερα και σαράντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του κορυφαίου επιστήμονα, οι εκδόσεις Γκοβόστη προσφέρουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις εργασίες αυτές που συγκλόνισαν τις καθιερωμένες πεποιθήσεις της φυσικής και άλλαξαν δραματικά το σκηνικό της παγκόσμιας επιστήμης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις εργασίες του Αϊνστάιν, εκ των οποίων οι δύο πιο γνωστές είναι αυτές που θεμελίωσαν την Ειδική Σχετικότητα, καθώς επίσης μια εξαιρετική εισαγωγή και διαφωτιστικά σχόλια του John Stachel, που τοποθετούν τα επιτεύγματα του Αϊνστάιν στη σωστή ιστορική τους διάσταση.

Την έκδοση προλογίζει ο παγκοσμίου κύρους επιστήμονας και ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα Roger Penrose.

Οι εργασίες αυτές του Αϊνστάιν δεν συνιστούν μόνο απαραίτητο αντικείμενο μελέτης για κάθε φυσικό, μαθηματικό ή αστροφυσικό, αλλά αποτελούν ένα μνημείο των ανθρώπινων επιτευγμάτων, ένα σταθμό στην ιστορία της επιστήμης και του πολιτισμού.

Σημείωση: O Jοhn Stachel είναι καθηγητής Φυσικής και διευθυντής του Kέντρου Mελετών Einstein στο Πανεπιστήμιο της Bοστόνης.

Αϊνστάιν 1905 – Annus Mirabilis
Τιτλος πρωτότυπου: Einstein‘s miraculous year
Πρόλογος: Roger Penrose – Επιμέλεια: John Stachel – Μετάφραση: Νίκος Ταμπάκης
Εκδότης: Γκοβόστης, ISBN: 960-270-831-Χ
Μαλακό εξώφυλλο, Σχήμα: 23 Χ 15 εκ., Σελίδες: 184