Αρχαία Εκκλησία αγοράζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

26 Σεπτεμβρίου 2012

Μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες στον κόσμο αγοράστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσας κ. Ελπιδοφόρος στον Ι.Ν. Ταξιαρχών

Ο ναός βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή, στο δρόμο που συνδέει την Τρίγλια με το Μαρμαρά, στην επαρχία της Προύσας και χτίστηκε το 789 επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Στ΄ (και όχι του Κωνσταντίνο Ζ΄ Πορφυρογέννητου, όπως επανειλημμένως αναδημοσιεύουν τα μέσα της γείτονος). Είχε τεθεί προς πώληση από την ιδιοκτήτρια κατασκευαστική εταιρεία «Teksen»  για 400.000 δολάρια ήδη από το 2007 και σήμερα βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, ο οποίος έφερε σε πέρας την εξαγορά, το ιερό μνημείο πρόκειται να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν συντομότερα: «Θέλουμε να επανακτήσει την παρελθούσα δόξα του, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στα άλλα θαυμάσια ιστορικά κτίρια που κοσμούν την περιοχή της Προύσας».

Επιπλέον, και σε μία χαρακτηριστική χειρονομία, παραχωρήθηκε ένα από τα κλειδιά της θύρας του ιερού χώρου στην τοπική κοινότητα του χωριού Kumyaka, ώστε η πρόσβαση να είναι ελεύθερη σε όλους, όπως εμφατικά πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος. Ο πρόεδρος  της κοινότητας κ. Batmaz από την πλευρά του σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση φανερώνει την εμπιστοσύνη του Πατριαρχείου στους κατοίκους και υποσχέθηκε ότι στο εξής οι ίδιοι θα διευκολύνουν τους επισκέπτες του ναού.

 Την περασμένη άνοιξη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο ναός είχε λειτουργήσει ύστερα από 90 χρόνια, όταν παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης και προσκυνητών από την Ελλάδα τελέστηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών. Ας προστεθεί σημειολογικά ότι η ελληνική ονομασία του Kumyaka ήταν Συγή ή Συγή…

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις ιστοσελίδες: www.pappaspost.com  και  www.network54.com