Η Σμύρνη των Ελλήνων-Οδοιπορικό Εκδηλώσεων

25 Σεπτεμβρίου 2012

Έκθεση και Ημερίδα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Ήταν τέτοιες μέρες πριν 90 χρόνια. Ο ξεριζωμός ήταν γεγονός, οι πατρογονικές εστίες εγκαταλείπονταν και ο ελληνισμός βίωνε μια ακόμα εθνική καταστροφή. Η τελική φάση της Μικρασιατικής Καταστροφής ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου 1922 (13 Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο). Μέσα σε πέντε μέρες ο τουρκικός στρατός έκαψε, σκότωσε ατίμωσε κάθε τι ελληνικό στη Σμύρνη. Το πώς και γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα είναι ερωτήματα που βασανίζουν την ιστορική έρευνα. Μέσα από τα τωρινά χρόνια ένα είναι σίγουρο ό,τι ο ελληνισμός της Μικρασίας ζεί. Αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε με το πλήθος των εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Την σκυτάλη των αφιερωματικών εκδηλώσεων λαμβάνει  το Μουσείο Πόλεως των Αθηνών. Σύμφωνα λοιπόν με τα ανακοινωθέντα το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, η Ένωσις Σμυρναίων και οι εκδόσεις Κέδρος συμπράτουν και οργανώνουν Έκθεση και Ημερίδα με θέμα: «Επιστροφή στη Σμύρνη», με αφορμή τα «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή 1922-2012». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 18:30 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα.

«Kερδισμένες Μάχες, Χαμένος Πόλεμος», είναι ο τίτλος της Ημερίδας. Ζητήματα Στρατηγικής και Τακτικής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922.  Το πρόγραμμα έχει ως εξής:     

 Γεώργιος Λιάκουρης, αντιστράτηγος ε.α.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους»

Ιωάννης Παλούμπης, αντιναύαρχος ε.α.
«Οι αεροπορικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Μικρή αναφορά στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού κατά την περίοδο 1919-1922»

Αριστείδης Διαμαντής, πλοίαρχος (ΥΓ)
«To Υγειονομικό κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922»

Θα συντονίσει: ο αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Τσίρκας, πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων

 Η Έκθεση έχει τίτλο: «Επιστροφή στη Σμύρνη»  Περιλαμβάνει Έκθεση σκίτσων της Σταυρούλας Βελισσαροπούλου από την ομώνυμη τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Ομιλητές:

Αντώνιος Βογιατζής,
πρόεδρος του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία

Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη
διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών

Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου-Αλεξίου
καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-16:00 | Σάββατο – Κυριακή 10:00-15:00 | Τρίτη κλειστά

Η Σμύρνη των Ελλήνων

Μετά τη δίμηνη επιτυχημένη πορεία της η έκθεση «H Σμύρνη των Ελλήνων», που οργάνωσε η ΄Ενωσις Σμυρναίων σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική  Εταιρεία της Ελλάδος, θα συνεχίσει να δέχεται τους επισκέπτες της στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη).

To υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Εκτίθεται, επίσης, τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης καθώς και το γραφείο του Αδαμαντίου Κοραή από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο αθηναϊκό και στο ευρύτερο κοινό όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, έως το 1922 και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.

Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού, που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων, είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Διωγμό της ανατολικής Θράκης. Ν. Ορεστιάδα 6 και 7 Οκτωβρίου

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού λαού. Μίλητος, Φώκαια, Έφεσος, Σμύρνη, Μαγνησία, Αλικαρνασσός, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Προύσα, Αδριανούπολη. Ναοί, χριστιανικές εκκλησίες, άγιοι, μάρτυρες και νεομάρτυρες, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά, αθλητισμός, και χιλιάδες άλλες ψηφίδες του ελληνικού πολιτισμού.
Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο.
Η Μικρασιατική καταστροφή, ο διωγμός από την ανατολική Θράκη και η έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, αποτελεί μία μεγάλη τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τόσο, για το μεγάλο τραύμα που επέφερε με τη βίαιη αποκοπή των προσφύγων από τις εστίες τους, όσο και για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα που μπόλιασε με νέο δυναμικό τη χώρα. Όμως, για πολλές δεκαετίες, αυτό που κυριάρχησε ήταν η λήθη, η οποία εμφανίστηκε με πολλές εκφάνσεις, από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση και τη συλλογική μνήμη. Και είναι βέβαιο πως εάν δεν υπήρχαν οι κιβωτοί διάσωσης του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, οι προσφυγικοί σύλλογοι και σωματεία, τότε η προσφυγική ιστορική ταυτότητα θα είχε εξαφανιστεί.
Η ημερίδα αποτελεί μία συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης και συνιστά ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατήρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που μας έδωσαν το ζην και το ευ ζην.  Η έκθεση χαρτών και φωτογραφιών : « Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ »θα παραμείνει στην Ορεστιάδα, από τη Δευτέρα 8/10/12 έως και την Παρασκευή 12/10/12 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό και για επισκέψεις από τα σχολεία στις ώρες λειτουργίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης. Παράλληλα θα λάβει χώρα και
Επιστημονική ημερίδα με θέμα: « 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και από το Διωγμό της Ανατολικής Θράκης».

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Θεοδώρων
10:00 π.μ. : Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Διωγμού της ανατολικής Θράκης.

Πρόγραμμα Ημερίδας (Κυριακή 7/10/2012) στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας
11:00 π. μ.: Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ κ. Ροροπούλου Αριάδνη.
11:10 : Σύντομος χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ν. Ορεστιάδας κ. Μουζά Δημήτριο.
11:15 : Έναρξη της Ημερίδας από το Σεβ. Μητροπολίτη Διδ/χου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό.
11:25 : Η Γενοκτονία των Ελλήνων – Θεοφάνης Μαλκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
11:50 : Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της κατα-στροφής της Μικράς Ασίας και της ανατ. Θράκης – Κιηγμάς Δημήτριος (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδρια-νούπολις’ )
12:15 : Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Γεώργιος Ρυζιώτης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
12:40 : Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή – Βασίλειος Παραπαγκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
13:05 : Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική – Χά-ρης Σαπουτζάκης (Πρόεδρος Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας).
13:30 : Τραγούδια για τη Σμύρνη από τη Χορωδία του λαογραφικού και ιστορικού Μουσείου Ν. Ορεστιάδας και περιφέρειας.
14:00 : Λήξη ημερίδας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ορεστιάδα» κ. Κούκλατζη Χρήστο.

Σμύρνη η καταστροφή μιάς κοσμοπολίτικης πόλης

Η ταινία Σμύρνη η καταστροφή μιάς κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 βγαίνει  στις κινηματογραφικές αίθουσες
στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 και το Δίκτυο Μικρασιάτης είναι χορηγός επικοινωνίας.

Η σκηνοθέτης και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007, στο Μουσείο Μπενάκη, «Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική» –επιλογή του American Film Institute στην Washington DC, ανάμεσα στις 20 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 (The European Showcase) και βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκυμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston– μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική, φέρνουν πίσω στο ελληνικό κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία, αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012. Καθημερινά: Θεσσαλονίκη, κινηματογράφος Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10
Αθήνα, Κινηματογράφος Έλλη, Ακαδημίας 64, Αθήνα, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136.

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός για παιδιά και νέους από την Ένωση Σμυρναίων

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922–2012), η ΄Ενωσις Σμυρναίων αναγνωρίζοντας την ανθρωποπλαστική δύναμη της λογοτεχνίας και γνωρίζοντας ότι η λογοτεχνία επηρεάζει τη σκέψη του ανθρώπου, κυρίως δε του νέου, προσπαθεί να αναδείξει μέσα από το γραπτό  λόγο την προσωπικότητα του εθνο-ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Για το σκοπό δε αυτό προκηρύσσει Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για τη συγγραφή μυθιστορημάτων για παιδιά και νέους με θέμα τη ζωή, το έργο και το μαρτύριο του τελευταίου Ιεράρχη της Σμύρνης.


Οι συγγραφείς από την Ελλάδα και την Κύπρο που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό καλούνται με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, την πλοκή, το ύφος, το λεξιλόγιο, και τους χαρακτήρες να γνωρίσουν στα Ελληνόπουλα μια μεγάλη μορφή του νεότερου Ελληνισμού, εκείνη του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου Καλαφάτη.

Τα επιμέρους  βραβεία του διαγωνισμού είναι τα εξής:
Μυθιστόρημα για παιδιά 9–12 ετών (60 – 80 σελίδες) Βραβείο 500 ευρώ.
Μυθιστόρημα για νέους13–18 ετών (80 – 120 σελίδες)  Βραβείο 800 ευρώ.

Εκπνέει η προθεσμία για την συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό, για τη συγγραφή μυθιστορημάτων για παιδιά και νέους με θέμα τη ζωή, το έργο και το μαρτύριο του τελευταίου Ιεράρχη της Σμύρνης. Οι συμμετέχοντες  έως της 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να αποστείλουν το πονημά τους στα γραφεία της Ενώσεως Σμυρναίων (οδός Σκουφά 71α και Μασσαλίας, 10680 Αθήνα).

Η αναφορά μας στα δρώμενα και αφιερώματα αυτής της περιόδου είναι δειγματοληπτική, καθώς πλημμύρισε η Ελλάδα από εκδηλώσεις με αφορμή τη μνήμη του Μικρασιάτικου ξεριζωμού. Και αυτό είναι το μεγαλείο και η δόξα των Ελλήνων, η μνήμη κα ο σεβασμός στην Ιστορία και τις ανθρώπινες ψυχές. Η γη των αλησμόνητων πατρίδων είναι τα ματωμένα χώματα μιας μακραίωνης ιστορίας που για τρεις χιλιάδες χρόνια είναι γραμμένη με ανεξίτηλα ελληνικά γράμματα στα μνημεία και στις αμέτρητες κατακόμβες. Το δημιουργικό πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού δεν υπέκυψε, δεν χάθηκε και αυτό το εκφράζουν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής αυτής της περιόδου.

Σχετικά άρθρα Εκδηλώσεις
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης) 24 Απριλίου 2024 Το εμβληματικό έργο του Μιχάλη Αδάμη «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΑΘΗ» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 24/4/2024, ώρα 7.30 μ.μ. στον Ι. Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, από την Χορωδία «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ» ΑΠΘ, το «ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και τον Βυζαντινό Χορό «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας-Θεσσαλονίκης. Το έργο είναι γρα...
Λυκούργος Αγγελόπουλος: Ο Δάσκαλος – Ο Χοράρχης – Ο Μελοποιός 15 Απριλίου 2024 Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία τιμά τον ιδρυτή και πρώτο χοράρχη της Λυκούργο Αγγελόπουλο (1941-2014), πολύπλευρη καλλιτεχνική και μουσική προσωπικότητα, που διακόνησε για πάνω από μισό αιώνα τη μουσικολογική έρευνα και την ψαλτική, μέσα από το αναλόγιο, την εκπαίδευση, και τον βυζαντινό χορό. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Μαΐου 2024, στις 7:30 μ.μ., στο Μέγαρ...
«Σμίγοντας τον Κόσμο» με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την Αλεξάνδρα Κερλίδου 11 Απριλίου 2024 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει μία μοναδική σε συμβολισμό μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στη Μονή Λαζαριστών. 200 μαθητές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στη σκηνή με την μοναδική ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την πρώτη Ελληνίδ...
Επετειακή εκδήλωση στη μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ 8 Απριλίου 2024 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο των Ρωγών η επετειακή εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ Μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και με φανερό ενθουσιασμό από τους διοργανωτές και το πλήθος του κόσμου, το οποίο συγκεντρώθηκε από την ευρύτερη περιοχή, γιορτ...
Δ. Χρηστίδης αρχιτέκτων/ναοδόμος, «Ναός, στέγη κοινωνίας με τον Χριστό και τους αδελφούς μας» 4 Απριλίου 2024 Την Τρίτη 9 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη) τιμητική εκδήλωση για τον αρχιτέκτονα που επί 60 χρόνια, κτίζει Ναούς ως συνεργός στη Θεία Λειτουργία και στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ...