Περιβαλλοντικά μηνύματα από Ολάντ για πυρηνικά και fracking

18 Σεπτεμβρίου 2012

Να κλείσει τον παλαιότερο πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας μέχρι το 2016 υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ απέρριψε και την εξόρυξη του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με τη χρήση της μεθόδου «fracking».

Ο Ολάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει τον πυρηνικό σταθμό Fessenheim στην Αλσατία, κοντά στα γερμανικά σύνορα, μέχρι το 2016, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τερματισμό της λειτουργίας του μέχρι το τέλος της θητείας Ολάντ το 2017.

Το πυρηνικό εργοστάσιο που τέθηκε σε λειτουργία το 1977, αποτελεί τον παλαιότερο πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας ενώ παρακολουθείται στενά λόγω των ανησυχιών για την ασφάλειά του μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Η Γαλλία παράγει το 75% του ηλεκτρισμού της από πυρηνική παραγωγή, περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλη χώρα, και το ζήτημα της πυρηνικής της εξάρτησης έχει καταστεί ιδιαίτερα ευαίσθητο μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Ο Ολάντ επανέλαβε την υπόσχεσή του να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό μείγμα στο 50%.

Η ανακοίνωση του γάλλου προέδρου στο μεταξύ για το κλείσιμο του εργοστασίου, αποτελεί πλήγμα για την πυρηνική βιομηχανία ενώ η απόφαση δέχτηκε δριμεία κριτική από τα συνδικάτα που φοβούνται για απώλειες θέσεων εργασίας.

Διατήρηση της απαγόρευσης fracking

Ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε συνέδριο για το περιβάλλον στο Παρίσι, ανακοίνωσε επίσης και την απόφαση απόρριψης  εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με τη χρήση υδραυλικού fracking (υδραυλική ρωγμάτωση), που χρησιμοποιεί ένας υψηλής πίεσης μίγμα άμμου, νερού και χημικών για την εξόρυξη πετρελαίου.

Ο Ολάντ τόνισε ότι πήρε την εν λόγω απόφαση ύστερα από ανησυχητικές αναφορές σχετικά με το περιβάλλον και την υγεία. Ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, επίσης είχε απαγορέψει το fracking, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ και εξετάζουν επίσης κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε επίσης μείωση 40% των εκπομπών CO2 της ΕΕ μέχρι το 2030 και 60% μέχρι το 2040, καλώντας και για παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015.

Υδραυλική διάρρηξη & περιβάλλον

Με δεδομένη την ανησυχία για τα κοιτάσματα πετρελαίου και της κλιματικής αλλαγής, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το φυσικό αέριο θεωρείται από πολλούς ως η λύση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον.

Με την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων στο Marcellus Shale (Ανατολικές ΗΠΑ) όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο, η χρήση του φυσικού αερίου φαντάζει ακόμα πιο ελκυστική αφού οι τιμές θα βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), φαίνεται ότι το φυσικό αέριο θα παίξει κεντρικό ρόλο στις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών.

Δυστυχώς όμως από την βιασύνη μας στο να εκμεταλλευτούμε το σχιστολιθικό αέριο, δεν έχουμε προλάβει να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια εκμετάλλευση. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τη βασική αρχή ότι κάθε πράγμα συνδέεται με όλα τα άλλα, ακόμα και στο υπέδαφος. Έτσι φαίνεται ότι οι μεγάλες ποσότητες νερού που εισπιέζονται στο υπέδαφος με μεγάλες πιέσεις, με την τεχνική εξόρυξης που ονομάζεται υδραυλική διάρρηξη ή fracking, δεν εξαφανίζονται απλά.

Το fracking βασίζεται στην έγχυση μεγάλης ποσότητας νερού και χημικών ουσιών στους βράχους που περιβάλλουν το κοίτασμα φυσικού αερίου και οι οποίοι σπάνε με τη δημιουργία ρωγμών, απ΄ όπου το αέριο βγαίνει στην επιφάνεια.

Όταν το νερό τελειώσει τη δουλειά για μας, δηλαδή τη διάσπαση των σχιστολιθικών πετρωμάτων έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε το φυσικό αέριο, δεν μένει σε αυτή τη θέση. Τις περισσότερες φορές βρίσκει το δρόμο του και συγχωνεύεται με το υπόγειο νερό. Έτσι, ιδιοκτήτες γεωτρήσεων και πηγαδιών σε περιοχές που εφαρμόζεται η παραπάνω μέθοδος έχουν διαπιστώσει αλλαγές στην οσμή του νερού και στην περιεκτικότητα του σε τοξικά μέταλλα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το νερό αναφλέγεται!

Σύμφωνα με τον ερευνητή Chris Mooney σε άρθρο του στο Scientific American, το 75% του νερού που χρησιμοποιείται για fracking έχει πιθανότητα να επιστρέψει στην επιφάνεια μαζί με πρόσθετες από τα πετρώματα ενώσεις. Η παραπάνω διαδικασία επιστροφής του εισπιεζόμενου ύδατος ήταν το κύριο επιχείρημα για την ένσταση που είχαν αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες θεωρώντας ότι μία τέτοια μέθοδος εξόρυξης είναι ανεύθυνη και δεν λαμβάνει υπόψιν τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον.

Πρόσφατα εμφανίστηκε και ένα δεύτερο πρόβλημα, οι σεισμοί. Είναι δεδομένο ότι οι γεωλογικές δομές που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, είναι αποτέλεσμα δυναμικών διεργασιών και δεν δίνουν πάντα καταστάσεις ευστάθειας. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι τα υπεδαφικά στρώματα βρίσκονται πάντα σε κατάσταση μέγιστης συμπίεσης με όλα τα κενά κλειστά. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εισπίεση μεγάλων ποσοτήτων νερού με μεγάλες πιέσεις μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση των πετρωμάτων. Κάτι τέτοιο έγινε κοντά στο Blackpool της Αγγλίας σε περιοχή που χρησιμοποιούν την μέθοδο fracking. Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί μία θεωρία «τρελών» περιβαλλοντικών ομάδων που προσπαθούν να κατηγορήσουν μία εταιρεία για ένα φυσικό φαινόμενο. Η ίδια η εταιρεία, η Cuadrilla Resources ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνα ότι: «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η υδραυλική διάρρηξη που γινόταν από το Preese Hall-1 της εταιρείας πιθανά να είναι υπεύθυνη για ένα αριθμό μικροσεισμών».

Πηγή: www.euractiv.gr, www.geologos.gr και www.fuitplus.gr