Ειδικός προϋπολογισμός έρευνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

31 Οκτωβρίου 2012

Οι ευρωπαίοι υπουργοί σε θέματα έρευνας συμφώνησαν για νέες διαδικασίες χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα κονδύλια του επόμενου προγράμματος για την έρευνα- του Ορίζοντα 2020- ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές το τελικό ποσό.

Οι υπουργοί συμφώνησαν στις 11 Οκτωβρίου σε ένα νέο μηχανισμό εντός του προγράμματος Ορίζοντας 2020, που έχει προτεινόμενο προϋπολογισμό 80 δις €, και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ένα μέρος του προϋπολογισμού που αφορά τον Ορίζοντα 2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα κρατηθεί εντός ενός ειδικού νομικού οργάνου, που θα έχει ως στόχο επιχειρήσεις που έχουν τη δυναμική να αναπτυχθούν γρήγορα και επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες δε θα χρειάζεται να αφιερώνουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους στην έρευνα. Το όργανο θα σχεδιαστεί προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και θα εστιάσει στην έλευση νέων τεχνολογιών στις αγορές.

Ειδικοί όροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε συνεργατικά ερευνητικά έργα, όπου η αποζημίωση θα φθάνει το 100%, σύμφωνα με τους κανόνες συμμετοχής.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν το κατ ‘αποκοπή ποσό που καταβάλλεται για τις έμμεσες δαπάνες για τα προγράμματα Ορίζοντας 2020 από 20% στο 25%, και πρότειναν τη δημιουργία ενός μπόνους € 8.000  για την αποζημίωση των ερευνητών αναφορικά με τις δαπάνες προσωπικού.

Ερωτήματα για τον προϋπολογισμό του Ορίζοντα 2020

Ο Gerhard Huemer, διευθυντής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι η Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας, Máire Geoghegan-Quinn, «μας διαβεβαίωσε για άλλες σημαντικές πτυχές, όπως λιγότερη γραφειοκρατία και τη χρήση του επίσημου όρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δυστυχώς, δεν προέβη σε δεσμεύσεις για το ζήτημα του προϋπολογισμού. Ελπίζουμε το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν αυτό το κρίσιμο αίτημα τους επόμενους μήνες.»

Πηγή: euractiv.gr