Η πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα της Κύπρου

12 Νοεμβρίου 2012

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στις 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» Καλαμαριάς.  Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ευκαιρία των 42 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατία και της Προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Kαλαμαριάς και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και το Δίκτυο Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας, με επίτιμο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Η έναρξη έγινε με τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας, με θέμα «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα»,  την οποία τέλεσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Στις 20.00, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε, με θέμα «Κυπριακό – Τελευταίες εξελίξεις».  Ακολούθησε παράδοση της προεδρίας του Δικτύου Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας από το δήμαρχο Καλαμαριάς στο δήμαρχο Κερκυραίων. Παράλληλα οι δήμαρχοι Πάφου, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λαμίας, Μυτιλήνης και Καλαμαριάς συζήτησαν τις μελλοντικές τους δράσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η φωτογραφική έκθεση «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα», θα λειτουργήσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά και  πιστεύουμε ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Πρόκειται για μια  προσπάθεια που αποσκοπεί στην καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση του ελλαδικού κοινού αλλά και των ξένων, σχετικά με το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μετά την τουρκ ική εισβολή του 1974. Κλεμμένα εκκλησιαστικά κειμήλια έχουν βρεθεί σε κάθε μέρος του Πλανήτη όπως στις ΗΠΑ και την Γερμανία. Ο ακριβής αριθμός των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 20.000 φωτογραφίες που αποτελούν μια πλήρη καταγραφή των εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα. Η έκθεση αποτελείται από 36 πλαστικοποιημένες φωτογραφίες, σε μορφή banners ,διαστάσεων 1,40 Χ 0,80 μ., οι οποίες παρουσιάζουν εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κτλ) στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν την τούρκικη εισβολή (πριν το 1974), ώστε ο επισκέπτης μέσα από την σύγκριση να διαπιστώνει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα σε τρείς  γλώσσες (ελληνικά αγγλικά και ιταλικά).

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αξίζει κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτραπεί επιτέλους η ανακαίνιση και συντήρηση των θρησκευτικών μνημείων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

 Βασίλειος Χάδος