Η δίκη της Νυρεμβέργης

29 Νοεμβρίου 2012


Χρησιμοποιώντας αδημοσίευτα ημερολόγια και έγγραφα των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας –των δικαστών, των δικηγόρων και των ίδιων των κατηγορουμένων… ο David Irving συνέθεσε αυτή την αξιόλογη διήγηση, για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η «Δίκη του Αιώνα».

Αποσπάσματα από τον πρόλογο του συγγραφέα  David Irving:

Aυτό το βιβλίο είναι μια επισκόπηση σε βάθος της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της πρώτης μεταπολεμικής δίκης των σημαντικότερων εγκληματιών πολέμου, που έγινε στη Nυρεμβέργη και διήρκεσε από το 1945 έως το 1946. O αρχικός πυρήνας του ήταν μια σειρά άρθρων που έγραψα για το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Welt am Sonntag στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με τίτλο Nürnberg, die letzte Schlacht. Tα άρθρα αυτά δημοσιεύθηκαν αργότερα όλα μαζί και συνέθεσαν ένα βιβλίο, που εκδόθηκε στο Mόναχο με τον ίδιο τίτλο από τον εκδοτικό οίκο Wilhelm Heyne – εδώ και πολύ καιρό, έχει εξαντληθεί.

Tο διάστημα που ακολούθησε έκανα πολλές έρευνες. Kαθώς προετοίμαζα τις βιογραφίες του Χίτλερ και μερικών από τους κυριότερους συνεργάτες του (Γκαίρινγκ, Milch, Ες, Ρόμελ) είχα ήδη συναντήσει πολλούς από αυτούς που συμμετείχαν στην τελική πράξη του δράματος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου –αυτούς δηλαδή που γλίτωσαν τη θηλιά της αγχόνης– και βέβαια ήρθα σε επαφή με πολλούς από τους συνηγόρους τους, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει και ακόμη κατείχαν σημαντικά ιστορικά έγγραφα.

Aφότου δημοσιεύθηκαν τα προαναφερθέντα άρθρα στη Γερμανία, συγκέντρωσα πρόσθετο σημαντικό υλικό σχετικά με τη δίκη, συμπεριλαμβανομένων και των ημερολογίων πολλών Γερμανών κατηγορουμένων, καθώς επίσης των κατηγόρων Συμμάχων και των δικαστών. Kαι όταν άνοιξαν τα βρετανικά αρχεία, μπόρεσα να διασταυρώσω τις πληροφορίες που είχα μέχρι τότε συγκεντρώσει. Κυρίως όμως βοηθήθηκα από τα αμερικανικά αρχεία.

Η πλουσιότερη πηγή στην οποία προσέφυγα επανειλημμένα τα χρόνια που μεσολάβησαν, ήταν οι φάκελοι του επικεφαλής των Aμερικανών κατηγόρων, του αείμνηστου Δικαστή Robert H. Jackson.

Αν η ιστορία που θα διηγηθούμε χρειάζεται έναν κεντρικό ήρωα, τότε αυτός είναι ο Jackson …

…O φάκελος με τον συνταρακτικό τίτλο «Hμερολόγιο του Jackson, 27 Aπριλίου έως 19 Nοεμβρίου 1945» δεν είχε βρεθεί ακόμη εκείνη την εποχή, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά μετά από αρκετά χρόνια, μέσα στο κιβώτιο με τον αρ. 95, που περιείχε τα εμπιστευτικά του έγγραφα. Μετά, το κιβώτιο αυτό μεταφέρθηκε στο Τμήμα Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Kογκρέσου στην Ουάσινγκτον και ο William Eldred Jackson μου έδωσε την τυπική άδεια που ήταν απαραίτητη για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω τα ημερολόγια του αείμνηστου πατέρα του…

…O γιος επίσης του αείμνηστου Selkirk Panton, του δημοσιογράφου που κάλυπτε τη δίκη για τη Daily Express, μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω τα έγγραφα του πατέρα του, που βρίσκονται στην Eθνική Bιβλιοθήκη της Aυστραλίας, στην Kαμπέρα. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Ben Swearingen, έναν ακούραστο ερασιτέχνη ιστορικό, στον οποίο χρωστούν πάρα πολλά οι επαγγελματίες. Mου έδωσε την ένδειξη-κλειδί για το μυστήριο της αυτοκτονίας του Χέρμαν Γκαίρινγκ, για τον οποίο είχε ήδη γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο. O δρ. Daniel P. Simon, διευθυντής του Κέντρου Τεκμηριώσεως του Βερολίνου, που υπαγόταν στην εκεί Αμερικανική Αποστολή, άνοιξε για χάρη μου τα απόρρητα αρχεία τα οποία περιείχαν τις τελευταίες μυστηριώδεις επιστολές του Γκαίρινγκ. O John Taylor του Archives and Reference Branch of the Textual Reference Division at the US National Archives (Τμήματος Αρχείων και Τεκμηριώσεως της Υπηρεσίας Τεκμηρίων των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ), προσφέρθηκε ευγενώς να μου παραδώσει κασέτες μαγνητοφώνου, στις οποίες είχαν αντιγραφεί, επιλεκτικά, ορισμένες φάσεις της δίκης, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να διασταυρώσω τα πολυγραφημένα χειρόγραφα που είχαν ήδη δημοσιευθεί, με αυτά που είχαν όντως λεχθεί…

…H δεσποινίς Susanna Scott-Gall διεκπεραίωσε αρκετή από την πραγματικά κουραστική δουλειά, για την αξιοποίηση και των περισσότερο δυσεύρετων συλλογών ντοκουμέντων. O Karl Heinz Höffkes από το Essen, μου επέτρεψε να συμβουλευθώ τα ημερολόγια και άλλα έγγραφα του Julius Streicher, που είχε στην κατοχή του. O Kαθηγητής Ian Maclain του Πανεπιστημίου του Wollongong στη Nέα Nότια Oυαλία, μου επεσήμανε τη σημασία των εγγράφων που βρίσκονταν στο Public Record Office, τα οποία αναφέρονταν στις αρχικές σκέψεις των Bρετανών για την εξόντωση των αρχηγών του εχθρού…

Η δίκη της Νυρεμβέργης – Η τελευταία μάχη
Συγγραφέας – Συντελεστές: Irving, David
Μετάφραση: Ρήγας, Αλέξανδρος
Εκδότης: Γκοβόστης
ISBN: 960-270-967-7
Έκδοση: 2004
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα: 23χ15 εκ.
Σελίδες: 510

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο David Irving είναι γιος αντιπλοιάρχου του Βασιλικού Ναυτικού. Σπούδασε στο Imperial College of Science & Technology και στο University College του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε επί έναν χρόνο στη Γερμανία σε μια χαλυβουργία, για να τελειοποιήσει τα γερμανικά του. Έχει συγγράψει 30 βιβλία μεταξύ των οποίων τα γνωστότερα είναι τα: Ο Πόλεμος του Χίτλερ (Εκδόσεις Γκοβόστη), The Trail of the Fox: The Life of Field Marschal Rommel, Accident, the Death of General Sikorski, The Rise and Fall of the Luftwaffe και Goring: a Biography. Ζει στο Λονδίνο, στην Grosvenor Square, και έχει πέντε κόρες.