«Ιωάννου Κουκουζέλη Μαίστορος Έργα»

28 Νοεμβρίου 2012

Στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα η συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με τίτλο «Ιωάννου Κουκουζέλη Μαίστορος Έργα». Πρόκειται για μια συναυλία ενταγμένη σε ένα κύκλο συναυλιών υπο την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε ανέκδοτα έργα του βυζαντινού μαΐστορος Αγ. Ιωάννου του Κουκουζέλη. Αν και η χορωδία δεν φέρει το όνομα του μαΐστορος εν τούτοις έχει εντρυφήσει στην ερμηνεία και απόδοση μελών του Αγ. Ιωάννη του Κουκουζέλη όσο καμιά άλλη χορωδία. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία από το 1990 άρχισε την ηχογράφηση και την έκδοση των έργων του μεγάλου βυζαντινού μαΐστορος μετά από έρευνα και μελέτη των χειρογράφων που περιέχουν συνθέσεις του.

Σκοπός της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, μέσω της έρευνας, της ηχογράφησης και της απόδοσης του ευρύτερου έργου του Ιωάννη Κουκουζέλη, είναι ο εμπλουτισμός του υπάρχοντος βυζαντινού ρεπερτορίου και η παροχή της δυνατότητας προσέγγισης του έργου του από το σύνολο των μελετητών, ερευνητών και φίλων της βυζαντινής μουσικής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ρεπερτόριο απαιτητικό που απέδωσε η Χορωδία αριστουργηματικά.

  • Στο πρώτο μέρος είχαμε την είσοδο της χορωδίας με ένα στίχο από τα Μέγιστα Ανοιξαντάρια ,που αποτελεί εξήγηση Γρηγορίου Πρωτοψάλτου σε ήχο πλάγιο του τετάρτου. «Ήτω η δόξα Κυρίου εις τους αιώνας».
  • Αναγραμματισμό από το δοξαστικό του εσπερινού των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου σε ήχο πλάγιο του πρώτου, το «Άσπιλε ,αμόλυντε, ευλογημένη Θεοτόκε…» , σε εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος με το  κράτημα του οποίου ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος  του προγράμματος.
  • Το δεύτερο μέρος μετά το διάλειμμα ξεκίνησε  με ένα μεγαλυνάριο  της εορτής των Εισοδίων, που αποτελεί εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος σε ήχο τέταρτο.» Άγγελοι την είσοδον της Πανάγνου ορώντες εξεπλήττοντο πώς παραδόξως εισήλθεν εις τα άγια των αγίων » λέει χαρακτηριστικά το μεγαλυνάριο, ενώ σειρά είχε ένα ακόμα κράτημα, ο «μονόπνους», σε  εξήγηση Χουρμουζίου, σε ήχο πλάγιο του δευτέρου.
  • Λίγο πριν κλείσει η συναυλία η χορωδία έψαλε το »Χριστός Γεννάται’‘ ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων και αποχώρησε από τη σκηνή με το »Τις Θεός μέγας».

Στην καθ΄ημάς Ανατολη έδρασαν και δημιούργησαν πολλοί σημαντικοί συνθέτες. Αναμεσά τους και ο μαΐστωρ Αγ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ο Κουκουζέλης το έργο του οποίου αποτελεί έμπνευση για όλες τις επόμενες  γενεές . Οι συναυλίες με μαθήματα του μεγάλου μαΐστορος αποδεικνύουν τον πλούτο της πολιτισμική μας κληρονομιά. Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να επικοινωνήσει με έργα μιας υψηλής αισθητικής και πνευματικότητας. Το θερμό χειροκρότημα στην Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ήταν μια τρανή απόδειξη του σπουδαίου έργου της. Ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης να τους ενδυναμώνει και να τους ενισχύει στο έργο τους.

Ευχαριστούμε την κ. Αγγελίδου Δήμητρα για τις πληροφορίες και την αφορμή που μας έδωσε για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου