Πολιτισμική κατάληψη στο Α.Π.Θ.!

28 Νοεμβρίου 2012

Μια αλλιώτικη κατάληψη ετοιμάζεται από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιχειρώντας «άλμα πέρα από τη φθορά και την αντιδημιουργικότητα»: από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου θα γίνει «πολιτισμική κατάληψη» στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής.

Μια ασυνήθιστη οπωσδήποτε πρωτοβουλία, η οποία στόχο έχει «να βρουν οι λέξεις το νόημά τους και τα πράγματα το πρόσωπό τους», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, και καλύπτει δημόσιους διαλόγους και ένα μεγάλο φάσμα από τέχνες (κινηματογράφος, θέατρο, εικαστικά, μουσική).

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας και Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγ. Χρυσόστομο Σταμούλη: «Με αυτή την προσπάθεια, προσπαθούμε να ανοίξουμε το τμήμα μας στον κόσμο και την κοινωνία, να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια, να μας γνωρίσει και ο κόσμος κάτω από την Εγνατία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα που είναι και της θεολογίας και του πανεπιστημίου γενικότερα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη δημιουργία, αυτό είναι αντίσταση». Ολόθυμοι συμπαραστάτες του στην υλοποίηση της πρότασης βρέθηκαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, αν. καθηγητές Παναγιώτης Σκαλτσής, Αννα Κόλτσιου – Νικήτα και Ευαγγελία Αμοιρίδου, ο επ. καθηγητής Παναγιώτης Υφαντής και ο λέκτορας Χρήστος Τσιρώνης, αλλά και το σύνολο σχεδόν των διδασκόντων του Τμήματος.

Γιατί όμως «κατάληψη»; Οι διοργανωτές εξηγούν ότι στοχεύουν να συμβάλλουν στη σύνθεση μιας νέας πραγματικότητας, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται η κατάληψη –άλλως, ανακατάληψη- ενός χώρου που είναι δημόσιος και από τη φύση του ελεύθερος και δημιουργικός. Και καθώς αυτός ο χώρος εσχάτως «βιάσθηκε» ποικιλότροπα και απώλεσε σε πολλές περιπτώσεις το σκοπό του, πρόκειται, στην ουσία, για μια συμβολική και ενσυνείδητη δημιουργία «ομωνυμίας», προκειμένου να δηλωθεί η άμεση ανάγκη να κινηθούμε ξανά από την ενοχοποιημένη «κατάληψη» σε μια άλλη «κατάληψη».

 Με άλλα λόγια, με την κίνηση αυτή προτείνεται μία διαφορετική ερμηνεία της πολυχρησιμοποιημένης τα τελευταία χρόνια λέξης: «Ανάμεσα στα άλλα, κατάληψη είναι η δοκιμασία των χορδών και των πλήκτρων στα όργανα προκειμένου να δούμε εάν μπορούν να παράξουν μουσική. Κατάληψη είναι επίσης η κατανόηση και η ορθή αντίληψη των πραγμάτων (»οι δογματικοί καλούσι την μεν αληθή και βεβαίαν γνώσιν κατάληψιν, ακαταληψίαν δε το εναντίον ταύτη»). Κατάληψη είναι τέλος και η »κράτησις διά των δακτύλων, επιδέσμων ή εργαλείων προς σταμάτησιν της χύσεως του αίματος (προς ισχαιμίαν)». Ως εκ τούτου και απέναντι, λοιπόν, στις φθαρμένες ερμηνείες, η γλώσσα μας μάς δίνει μια ακόμη ευκαιρία να κατανοήσουμε την κατάληψη ως ένα άνοιγμα στο αυτονόητο της ελευθερίας του πνεύματος, της δημιουργικότητας, της συνάντησης και της συμβολής. Μιας πραγματικότητας που θα επιτρέψει την πραγματική άνθιση της ζωής εντός ενός χώρου, ο οποίος, εάν δεν αντισταθούμε τώρα, κινδυνεύει την απόλυτη παραμόρφωση και τον ολοκληρωτικό του αφανισμό». Συνοψίζοντας ο κ. Σταμούλης επισημαίνει: «Στόχος μας είναι να συμμετέχουν άνθρωποι και φορείς της πόλης μας και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια, αποτιμώντας το χθες, βιώνοντας το σήμερα και σχεδιάζοντας το αύριο, να διαμορφώσουμε την ποιητική της επόμενης ημέρας. Από την άλλη, το πανεπιστήμιο είναι σε κατάσταση ισχαιμίας, χάνει το αίμα του, πρέπει να δούμε αν η αιμορραγία μπορεί να σταματήσει, αν τα όργανα είναι έτοιμα να παράξουν μουσική με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα δημιουργήσουν μία δυναμική στο πανεπιστήμιο».

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν στα αμφιθέατρα της Θεολογικής, παράλληλα όμως προγραμματίζονται και πολλές άλλες εντός και εκτός του ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων θα γίνει προβολή ταινίας στο «Ολύμπιον» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και θεατρικό αναλόγιο σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Στους καλλιτέχνες που θα συμπράξουν συμπεριλαμβάνονται ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, οι εικαστικοί Κώστας Βαρώτσος, Νίκος Φλώρος, Νικόλας Μπλιάτκας, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, οι μουσικοί Βασίλης Βαρβαρέσος, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Αντώνης Σουσάμογλου, «The Gang». Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και ο π. Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης, επιφανής εκφραστής της ζώσας ψαλτικής παράδοσης του Αγίου Όρους.

Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας αυτής, το Τμήμα θα παραμείνει ανοιχτό, τα μαθήματα γίνονται κανονικά και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στα τέταρτα των διαλειμμάτων από τις παραδόσεις (11:οο΄-11:15΄, 13:οο΄-13:15΄, 18:οο΄-18:15΄), καθώς και στο τέλος κάθε ημέρας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ. Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Θεατρικό Αναλόγιο «Κοινωνεῖν καί ἀγαπᾶν», με τις ηθοποιούς Χριστίνα Ζαχαροπούλου & Νεφέλη Ανθοπούλου (σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ). Ψάλλει ο π. Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης. Στο ούτι ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Στρογγυλή Τράπεζα «Οι θεολογικές σπουδές του αύριο, σήμερα». Συμμετέχουν και συζητούν οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ: Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Ιωάννης Πέτρου, Χρυσόστομος Σταμούλης & ο θεολόγος-εκπαιδευτικός Γρηγόρης Μαυροκωστίδης. Συντονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ π. Βασίλειος Καλλιακμάνης.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Παρουσίαση του Δεύτερου τεύχους του e-περιοδικού του Τμήματος Θεολογίας «Σύνθεσις» με θέμα «Η Θεολογία στη Θεσσαλονίκη (1912-2012)». Συντονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Μαρτζέλος.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Στρογγυλή Τράπεζα «Οι ανθρωπιστικές σπουδές ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο». Συμμετέχουν και συζητούν οι Λίνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Θεόδωρος Αμπατζόπουλος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Χρήστος Τσιρώνης Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Συντονίζει ο Φώτιος Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 5:00 μ.μ., Κινηματοθέατρο Ολύμπιον, πλατεία Αριστοτέλους: Προβολή ταινίας «Τα μήλα του Αδάμ», του Άντερς Τόμας Γιένσεν (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Α΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής, Στρογγυλή Τράπεζα «H ποιητική της επόμενης ημέρας». Συμμετέχουν και συζητούν οι Κώστας Βαρώτσος, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων (εικαστικά) του ΑΠΘ, Τάσος Νούσιας, ηθοποιός, Νίκος Φλώρος, γλύπτης Αντώνης Σουσάμογλου, Εξάρχων βιολιστής της ΚΟΘ. Συντονίζει ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Δ΄ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής: Συναυλία «Όταν η Σόνια συνάντησε τον Βασίλη», Σόνια Θεοδωρίδου (τραγούδι) και Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο).

Την Πολιτισμική Κατάληψη τιμούν με την παρουσία τους και πλουτίζουν με την τέχνη τους, στα τέταρτα των διαλειμμάτων από τις παραδόσεις των μαθημάτων (11:οο΄-11:15΄, 13:οο΄-13:15΄, 18:οο΄-18:15΄), μεταξύ άλλων και οι: π. Σπυρίδων Αντωνίου (Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη), Πάρης Γκούνας (Παραδοσιακή Μουσική), Νίκος Δημητριάδης και οι The Gang (pop music), Γιάννης Καϊμάκης (Μεσογειακά Ηχοχρώματα, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ), Ηλίας Παπαδόπουλος και μουσικό σύνολο φοιτητών του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ΠΑΜΑΚ («Αγάπη λιβανομάννα»), Αργυρώ Τσαμπάζη (χορός) και Σχήματα μουσικών της ΚΟΘ

Κατά τη διάρκεια της Πολιτισμικής Κατάληψης θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας, στην οποία συμμετέχουν οι: Αγιογραφικός Οίκος Βουτσινά, Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, Νικόλας Μπλιάτκας, Θανάσης Νευροκοπλής, Τassa Μπιτσάνη-Πέτρου, Τρύφων Τσομπάνης (Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 7:00 μ.μ.).

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από την πρυτανεία του ΑΠΘ και χορηγούς. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.