Σεμινάριο Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών

15 Νοεμβρίου 2012

Στα πλαίσια των συναντήσεων της Διαβαλκανικής  Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-17-18 Νοεμβρίου 2012  Σεμινάριο για την Κατήχηση με θέμα: «Η θρησκευτική εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις Βαλκανικές χώρες». Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και προοπτικές στο μέλλον.

Εισηγητές είναι θεολόγοι από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα φιλοξενηθούν στην Ενορία των Δώδεκα Αποστόλων στα Πεύκα (Ρετζίκι) Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 16-11-2012 στις 18.30, στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Πεύκων, με Χαιρετισμούς από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Ιωάννη Κρητικόπουλο, το Γενικό Γραμματέα της Διαβαλκανικής κ. Βασίλειο Πετρολέκα και τον Περιφερειακό Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος π. Κωνσταντίνο Βλέτση.

Κεντρική ομιλήτρια της απογευματινής συνεδρίας θα είναι η κ. Μαρία Ράντζου, Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με γενικό εισαγωγικό θέμα: «Σύγχρονοι προβληματισμοί για τη θρησκευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα». Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί με την παράθεση δείπνου.

Την επομένη, Σάββατο 17-11-2012, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 09.30 με διαδοχικές εισηγήσεις από τα μέλη της Βουλγαρικής, της Ρουμανικής, της Σερβικής, της Μολδαβικής και της Αλβανικής αντιπροσωπείας, σχετικά με την κατάσταση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην κάθε Βαλκανική χώρα. Κάθε εισήγηση θα ακολουθείται από συζήτηση, ενώ θα μεσολαβήσει και ένα διάλειμμα.

Στην απογευματινή συνεδρία, μετά το μεσημεριανό γεύμα (14.00 – 15.30), θα παρουσιαστεί η εισήγηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας, την οποία θα ακολουθήσει γενική συζήτηση, για τη συνολική εικόνα του θέματος της Συνάντησης.

Μετά το απογευματινό διάλειμμα (17.00 – 17.30), θα υπάρξει συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν το γενικότερο προβληματισμό της Διαβαλκανικής  Ομοσπονδίας και το πρόγραμμα δράσης επίσης. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ολοκληρώνεται επίσης με δείπνο.

Τέλος, την Κυριακή 18-11-2012  θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στην ενορία των Δώδεκα Αποστόλων στα Πεύκα Θεσσαλονίκης και μετά το πρωινό κέρασμα θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν τα Συμπεράσματα του Σεμιναρίου. Το Σεμινάριο θα λήξει με την παράθεση μεσημεριανού γεύματος.

Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία για τους σκοπούς και τις δράσεις της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών, που μετρά δύο δεκαετίες ζωής.

    Σκοπός της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας είναι η καλλιέργεια, η ενδυνάμωση και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων νεανικών κινήσεων και Θεολογικών Εκκλησιαστικών σχολών στις Βαλκανικές χώρες. Επίσης η Διαβαλκανική Ομοσπονδία αναπτύσσει ενεργητικά αλληλεγγύη και πρακτική υποστήριξη στο έργο τους, ενώ επίσης ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών.

    Η  λειτουργία της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας εκδηλώνεται στους ακόλουθους τομείς:

Α.  Θεολογική παιδεία και κατήχηση.

Β. Προγράμματα νεότητας.

Γ. Δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας, με ανταλλαγή  απόψεων σε επιστημονικά και πολιτισμικά θέματα.

Δ. Φιλανθρωπία και ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Η Ομοσπονδία έχει έδρα στην Αθήνα και αποτελείται από κινήσεις που μεταξύ άλλων πρέπει να έχουν την ευλογία του τοπικού κανονικού επισκόπου. Τα τακτικά μέλη προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο και αποτελείται από αντιπροσώπους των κινήσεων μελών. Το διοικητικό συμβούλιο έχει μέλη απ’ όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

     Η Διαβαλκανική  Ομοσπονδία Ορθοδόξων Νεολαιών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να διερευνήσει τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των πολλών δυσκολιών που προέκυψαν μετά την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, στα 20 χρόνια λειτουργίας της, με την ευλογία του Οικουμενικού  Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών των Βαλκανίων.

     Η  διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θέτει κοινούς προβληματισμούς και προκλήσεις για τους Ορθοδόξους των Βαλκανίων. Η βασικότερη πρόκληση που θέτει η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι το γεγονός ότι τώρα που η Ελλάδα, με την Βουλγαρία και την Ρουμανία, είναι πλέον μαζί  μέλη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυτική Ευρώπη ίσως μπορεί ευκολότερα  να  γνωρίσει για την Ορθόδοξη παράδοση. Με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθεί και η κυρίαρχη έννοια του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να δημιουργηθεί μία Ορθόδοξη συνιστώσα της Ευρώπης

  Παρόλο ότι οι εμπειρίες των βαλκανικών λαών είναι διαφορετικές και τούτο δυσκολεύει μία κοινή προσέγγιση των θεμάτων που θα αντιμετωπίσουμε, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να επεξεργασθούμε από κοινού θέσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θέτει η Ευρωπαϊκὴ ολοκλήρωση, πέρα από συνθηματολογικὲς και επιφανειακὲς προσεγγίσεις.

      Ο ουσιαστικός ρόλος, που καλούμεθα να διαδραματίσουμε στη σύγχρονη πνευματική ζύμωση και αναζήτηση, μόνο με ενότητα μπορεί να εκπληρωθεί.

Η Γενική Γραμματεία της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών εδρεύει στην Αθήνα, Γλάδστωνος 5 106 77. Τα στοιχεία επικοινωνίας της είναι: Τηλ-Φαξ: +30-210-3301695   ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected] και η ιστοσελίδα της είναι: www.boyanet.org