Έκθεση Σύγχρονων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

31 Ιανουαρίου 2013

Μια παράδοση τριών αιώνων που ζει, δημιουργεί και ελπίζει

Bασιλάκης Φίλιππος, Δελλατόλας Πέτρος, Δεσύπρης Ονούφριος, Διαμαντόπουλος Λάμπρος, Kαγιώργης Φίλιππος, Kολλάρος Πάρης, Kυραρίνης Γιάννης, Mαραβέλλιας Aργύρης, Mαρμαρινός Πέτρος, Σαλταμανίκαs Μιχαήλ, Τριγώνης Μάκης,Τσακίρης Γεώργιος, Χονδρογιάννης Αντώνης

Σύγχρονοι Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες

Σύγχρονοι Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες

Αυτή είναι η νέα γενιά των Τηνιακών Μαρμαργλυπτών, οι οποίοι συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση του νησιού τους. Η Τήνος έχει μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική, άλλωστε από το 1955 λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου, στον Πύργο. Οι δεκατρείς νέοι καλλιτέχνες συνεχίζουν μια πολύχρονη παράδοση, δημιουργούν όμως με βάση τις απαιτήσεις των καιρών, ενώ στηρίζουν τη συντήρηση των αρχαιοτήτων σ’ όλη τη χώρα.

Δεσπύρης Ονούφριος

Δεσπύρης Ονούφριος

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Τήνο, το καλοκαίρι του 2012, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς από το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς”. Συμμετείχαν καλλιτέχνες με έργα 13 εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής της Τήνου και της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου. Εδώ και λίγες ημέρες (από τις 23 Ιανουαρίου) έχει μεταφερθεί στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, με στόχο να γνωρίσει στο κοινό της πρωτεύουσας την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία που αναπτύσσεται στην Τήνο, να επικοινωνήσει με τους ίδιους τους καλλιτέχνες και να μυηθεί στα μυστικά της τηνιακής μαρμαροτεχνίας.

Διαμαντόπουλος Λάμπρος

Διαμαντόπουλος Λάμπρος

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2013, έγιναν την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου -Τήνου κ. Δωροθέου Β΄, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, των Βουλευτών Κυκλάδων κ. Συρμαλένιου και κ. Ρήγα, του Δημάρχου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά, εκπροσώπων συλλόγων του νησιού, φορέων και ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Κολλάρος Πάρης

Κολλάρος Πάρης

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής, στην ιδιαιτερότητα της Έξω Μεριάς της Τήνου, στη συμβολή των Τήνιων καλλιτεχνών στην εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου. “Καμαρώνουμε γι΄ αυτή τη μοναδικότητα της Σχολής μας (ίσως και στην Ευρώπη ολόκληρη) και καμαρώνουμε γι΄ αυτή τη συνέχεια της Τηνιακής μαρμαρογλυπτικής. Ευθύνη που ταυτόχρονα βαραίνει τους ώμους μας, παράλληλα με τόσες άλλες, να είμαστε κοντά, να προβάλουμε, να κάνουμε κτήμα όλων, αυτό που σημάδεψε και σημαδεύει ανεξίτηλα τη μικρή Τήνο μας. Γιατί στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας της Τέχνης, η Τήνος γίνεται ξαφνικά πολύ μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κροντηράς.

Κυραρίνης Γιάννης

Κυραρίνης Γιάννης

Η έκθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνον του κοινού αλλά και της Διεύθυνσης του Ιδρύματος Κακογιάννη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η πρόταση για καθιέρωση έκθεσης για την Τήνο σε ετήσια βάση.

Μαρμαρινός Πέτρος

Μαρμαρινός Πέτρος

Οι καλλιτέχνες, εκτός από τα έργα τους, έχουν φέρει μαζί τους από το νησί και τα εργαλεία τους και κάθε Σαββατοκύριακο, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, στήνουν Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής αποκαλύπτοντας σε όλους, τρόπους και μυστικά της δουλειάς τους. Η είσοδος στα εργαστήρια είναι ελεύθερη και οι συμμετέχοντες δεν θα παρακολουθήσουν απλώς αλλά θα κάνουν και πρακτική εξάσκηση.

Σαλταμανίκας Μιχαήλ

Σαλταμανίκας Μιχαήλ

Τα Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου (τον Ιανουάριο λειτούργησαν ήδη εργαστήρια), φιλοδοξούν να καταστήσουν κοινωνούς, όλους όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν κοινωνοί σε μία καλλιτεχνική διαδικασία η οποία δεν διδάσκεται απλά αλλά αποτελεί και βιωματική εμπειρία.

Χονδρογιάννης Αντώνης

Χονδρογιάννης Αντώνης

“Οι αλλαγές στο χώρο της αγοράς έπληξαν την εφαρμοσμένη μαρμαρογλυπτική (εκκλησιαστικά έργα, αρχιτεκτονικά μέλη σπιτιών). Όμως μέσα από την κρίση προβάλλει η διακοσμητική μαρμαρογλυπτική και αυτή, με τη σειρά της, διαβαίνει το κατώφλι της τεχνικής δεξιότητας και αναζητάει νέες ιδέες και φόρμες, ανοίγοντας διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη…Η νεότερη γενιά των μαρμαρογλυπτών του τόπου μας, χωρίς να εγκαταλείπει τις ρίζες που πότισαν επί δεκαετίες την εξέλιξή της, αναπτύσσει σύγχρονες ενδιαφέρουσες αναζητήσεις, προσδοκώντας να επενδύσει με ομορφιά το σύγχρονο προβληματισμό”, σημειώνει ο Κώστας Δανούσης Ιστορικός -Ερευνητής, Μέλος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς.

Κατερίνα Χουζούρη