Φρούτα και λαχανικά εναντίον κατάθλιψης

7 Φεβρουαρίου 2013

IMG_6504

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών κάνει τους νέους ανθρώπους πιο ήρεμους, πιο χαρούμενους και πιο δραστήριους στην καθημερινή τους ζωή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία από το πανεπιστήμιο του Otago, βρέθηκε πως περισσότερα φρούτα και λαχανικά αυξάνουν την ηρεμία, την ευτυχία και την ενέργεια στην καθημερινή ζωή κάποιου. Ίσως να είναι η γνώση της κατανάλωσης υγιεινών και μη επεξεργασμένων τροφών που επηρεάζει το μυαλό μας.Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με άλλου είδους τροφές, αλλά η διαφορά τους ήταν σαφής. Για να νικήσετε την κατάθλιψη και να αυξήσετε την ευτυχία, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο μόνος τρόπος.

Η έρευνα διεξήχθη από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου, από τους ερευνητές Dr. Tamlin Conner, Bonnie White, και Dr. Caroline Horwath, οι οποίοι πήραν ένα δείγμα από 281 νεαρούς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 20.

Πριν από αυτό, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο έδωσαν πληροφορίες για την ηλικία τους, το φύλλο και την εθνικότητά τους καθώς και το βάρος και το ύψος τους. Όσοι είχαν κάποιου είδους διατροφική διαταραχή αποκλείσθηκαν.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν μέσω του internet ένα ημερολόγιο φαγητού 21 συνεχών ημερών. Αργότερα, χρησιμοποιώντας μια σειρά από θετικά επίθετα και μία από αρνητικά, τους ζητήθηκε να γράψουν πως ένιωθαν κάθε βράδυ. Το online ημερολόγιο τους ζήτησε να αναφέρουν τον αριθμό μερίδων φρούτων (μη συμπεριλαμβανομένων των χυμών και των αποξηραμένων φρούτων) και λαχανικών που καταναλώνουν. Τους ζητήθηκε ακόμη να καταγράψουν την κατανάλωση λιγότερο υγιεινών φαγητών όπως τα μπισκότα, τα τσιπς, τα κέικ και τα μάφιν.

Τα στοιχεία ήταν σαφή. Υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ θετικής διάθεσης και αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά όχι άλλων φαγητών.

Αναλυτικότερη ανάλυση έγινε για να δουν τι ακριβώς έρχεται πρώτο. Η καλή διάθεση ή κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Οι έρευνες βρήκαν ότι το να τρώει κανείς φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεση την ερχόμενη μέρα, ανεξάρτητα από άλλους σημαντικούς παράγοντες.

«Μετά από περαιτέρω ανάλυση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν συνολικά 7-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα για να υπάρξει μια θετική αλλαγή. Μια μερίδα φρούτου ή λαχανικού είναι περίπου το μέγεθος που θα μπορούσε να χωρέσει σε μία παλάμη ή μισό φλιτζάνι. Ο συνάδελφός μου Bonnie White θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με το να γεμίζει κανείς το μισό του πιάτο με λαχανικά και για επιδόρπιο να τρώει ένα φρούτο, ας πούμε μήλο.» λέει η Δρ. Conner.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση φυσικών τροφών και η αποφυγή των ανθυγιεινών, επεξεργασμένων προϊόντων, επιδρά θετικά όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα.