Η Μαρίζα Κωχ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

21 Φεβρουαρίου 2013

Η Εθνική Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί συχνά εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, με στόχο να τα φέρει πιο κοντά της. Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου φιλοξενεί τη Μαρίζα Κωχ. Αυτόν τον μήνα άλλωστε, η Εθνική Βιβλιοθήκη εορτάζει τα 110 χρόνια στο Βαλλιάνειο Μέγαρο.

Μαρίζα Κωχ

Η Μαρίζα Κωχ και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου, θα παρουσιάσει την παράσταση “Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια”. Συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία του Κέντρου υπό τη διεύθυνση της Αθηνάς Χρήστου και οι μουσικοί, Ηλίας Βαμβακούσης τραγούδι-ούτι, Κυριάκος Μακρίδης βιολί, Ηλέκτρα Παπασημάκη τραγούδι-φλογέρα, Τζένη Ντούρου τραγούδι-κρουστά, Ζωή Βεργάκη τραγούδι, Γιάννης Νόνης κιθάρα.

σελ.12- 13,Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια

σελ.12- 13,Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια

“Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια”, είναι μία μουσικοθεατρική διαδραστική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά και στόχο έχει να τα ταξιδέψει στην ελληνική μουσική μας παράδοση, για να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν μέσω της βιωματικής προσέγγισης.

Ποια είναι όμως η υπόθεσή του;

“Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια”είναι η κιβωτός των παραδοσιακών τραγουδιών. Σε κάθε ένα από τα κουδούνια του, κρύβεται ένα αγαπημένο παραδοσιακό τραγούδι. Οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα έκρυψαν εκεί για να σωθούν και να διατηρηθούν αιώνια. Το πολύτιμο αυτό πάπλωμα φυλασσόνταν στο Μουσείο Μπενάκη. Μια σκοτεινή νύχτα του χειμώνα ένας δράκος θα θαμπωθεί από τα χρυσά κουδούνια και θα θελήσει να το κλέψει. Ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη εμπιστεύεται το πάπλωμα στη Μαρίζα Κωχ και στα παιδιά, για να διασώσουν τη μουσική μας παράδοση.

σελ.14-15, Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια

σελ.14-15, Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια

Η μουσικοθεατρική παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλης, (το οποίο περιλαμβάνει και cd με παραδοσιακά τραγούδια), έχει παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , το Μουσείο Μπενάκη, το Cine Τριανόν, το Ιδρύμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Η Μαρίχα Κωχ, έχει κυκλοφορήσει 22cds, με παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς και δικές της συνθέσεις για παιδιά. Έχει μελοποιήσει ποιήματα της Σαπφούς, του Κ. Βάρναλη, του Ν. Καβαδία και του Γ. Σαραντάρη. Έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο τραγουδώντας σε μουσικές σκηνές και θέατρα, ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής. Για την προσφορά της έχει τιμηθεί από Πανεπιστήμια και φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει το “Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου Μαρίζα Κωχ”.

Κατερίνα Χουζούρη