Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

21 Μαρτίου 2013

Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Έλληνες ποιητές πρωτοστάτησαν και καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα.

Η 21 Μαρτίου είναι μια συμβολική ημέρα από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου διεξάγονται εκδηλώσεις και νέοι ποιητές λαμβάνουν την αφορμή να παρουσιάσουν το απόσταγμα της τέχνης τους.

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις είναι πολλές εκ των οποίων έχουμε να σας προτείνουμε τις εξής:

Με μια …διαφορετική προσέγγιση, θα γιορτάσει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2013. Θα είναι αφιερωμένη σε φωνές καταπιεσμένες και συχνά πνιγμένες, λόγω της διαφορετικότητάς τους.  Η θεατρική ομάδα «Διθύραμβος εξ αμάξης», με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Βουρτσάκη, δραματοποιεί ποιήματα μεγάλων αλλά και άλλων νεότερων ποιητών, μεταναστών, ατόμων με διαφορετική ερωτική επιθυμία, κακοποιημένων γυναικών, καταπιεσμένων ή κακοποιημένων εφήβων, ατόμων φυλακισμένων σε πραγματική φυλακή ή σε φυλακή του νου και της ψυχής και δίνει φωνή σε όλους αυτούς που είχαν και έχουν κάτι να πουν αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ.

pagkosmia-imera-poihshs Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Αφροδίτη Ιωάννου, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Αρετή Καρατάσιου, Ιωάννα Κατσαρού, Άγγελος Λούστας, Παΐσιος Παυλίδης, Παρασκευάς Πινέλης, Τάσος Σαλονικίδης, Αριάδνη Σκυριανίδου, Περικλής Χρηστίδης και η σκηνοθέτης Βάνα Βουρτσάκη. Μελοποιημένα ποιήματα θα ερμηνεύσουν ο Ξενοφών Τσίτος και η Χρυσάνθη Τσίτου.

Με μια άλλη οπτική, στο χώρο του Ιανού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Όταν η μουσική συναντά την ποίηση», με τη συμμετοχή  μαθητών από σχολεία της Θεσσαλονίκης να απαγγέλλουν το αγαπημένο τους ποίημα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά μαθητές από το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και το Ωδείο Τούμπας Κων. Ματσίγου.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά τα σχολεία: 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Ανατόλια Κολλέγιο, Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, Μαντουλίδη Εκπαιδευτήρια.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αναστασία Γρηγοριάδου, δημοσιογράφος στον 9.58 FM. Ώρα εκδηλώσεως 19:00.

Την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο, θεατρική παράσταση με τίτλο: «Εν ονόματι της ποιήσεως – ένας φανταστικός μονόλογος του Γεώργιου Βαφόπουλου», σε κείμενα Ιορδάνη Κουμασίδη και σκηνοθεσία Άννυς Τσολακίδου.

Παίζουν: Δημήτρης Φραγκούλης – Μαρίνα Γώγου.

Τεχνική υποστήριξη: Αντώνης Παπαδόπουλος.

Η θεατρική παράσταση «Εν ονόματι της ποιήσεως», είναι ένας φανταστικός, επινοημένος μονόλογος του ποιητή της Θεσσαλονίκης Γεώργιου Βαφόπουλου. Ο ποιητής επανέρχεται στον προσωπικό του χώρο, στο γραφείο και αρχείο του, επαναφέροντας μνήμες από τη ζωή και την ποίηση του, καθώς και από την ιστορία της πόλης.

64ade19c-ab5f-4217-a5d9-e79d36f68370

Διανύοντας τον δωδέκατο χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας του, το Underground Εντευκτήριο συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Η φετινή διοργάνωση, που τιτλοφορείται «Διαβάζοντας και τραγουδώντας Κ. Π. Καβάφη» (με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννησή του και 70 από τον θάνατό του) αποτελείται από τρία μέρη:

1. Ποιήματα του Αλεξανδρινού θα διαβάσουν οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Βόμβολος, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Αμανατίδης, Γιώργος Τούλας, Μάρα Τσικάρα, Γιάννης Καραούλης (επιτόπου) και Τίτος Πατρίκιος, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Χρονάς (εξ αποστάσεως)

2. Θα προβληθεί η μικρού μήκους (25 λεπτά) ταινία του Σουηδού Καρλ Χένρικ Σβένστεντ «Διαβάζοντας Καβάφη: Ο Γέρων Ποιητής. 1863-1933». Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στην έναρξη της ταινίας, «πολύ σπάνια ένας ποιητής παρουσιάζεται σε μια κινηματογραφική ταινία μέσα από τον δικό του λόγο. Κι όμως, ο συγκεκριμένος το είχε δηλώσει: «οι στίχοι μου είναι η ζωή μου!». Σε αυτήν την ταινία τοποθετούμε δεκατέσσερα ποιήματα του Καβάφη στο σύγχρονο περιβάλλον, ζητώντας από καθημερινούς ανθρώπους να επιλέξουν εκείνο που αγαπούν περισσότερο και να μας το διαβάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο «γηραιός ποιητής» κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του στους δρόμους των τριών πόλεων που θεωρούσε δικές του: Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα. Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ, εβδομήντα χρόνια από τότε που μας άφησε το θνητό του σώμα. Αυτή είναι η δύναμη της ποίησης».

3. Μελοποιημένος Καβάφης. Τραγούδι: Παντελής Θεοχαρίδης. Πιάνο: Γιάννης Φιλιππουπολίτης.

Το «Underground Εντευκτήριο», καθώς από το 2011 λειτουργεί χωρίς οποιαδήποτε χορηγική υποστήριξη, αναγκάζεται να υιοθετήσει τη μέθοδο “crowdfunding”, δηλαδή να στραφεί στο ίδιο το κοινό που ενδιαφέρεται για την επιβίωση του πολιτισμού στους ζοφερούς καιρούς μας και θέλει να δώσει κάτι από το υστέρημά του. Έτσι, μετά από 70 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, αυτή τη φορά θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου 2 ευρώ.

Βασίλειος Χάδος