Ο Κόσμος του Προϊστορικού Αιγαίου

3 Απριλίου 2013

Η εξαιρετική έκδοση υπό τον τίτλο: «Ο Κόσμος του Προϊστορικού Αιγαίου. Οδηγός των Κυκλαδικών, Μινωικών και Μυκηναϊκών συλλογών του Μουσείου Ashmolean» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν. Πρόκειται για συλλογικό έργο, καρπό συνεργασίας των εκδόσεων Καπόν και του μουσείου Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η  έκδοση είναι πλούσια εικονογραφημένη με περισσότερες από 360 εικόνες, σχέδια, χάρτες και κατόψεις. Τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, γραμμένα από καταξιωμένους ερευνητές, εισάγουν τον αναγνώστη στην αρχαιολογία και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου: από τις Κυκλάδες, την Μινωική Κρήτη και την Μυκηναϊκή Ελλάδα μέχρι τις πρώιμες Αιγαιακές γραφές, τις σφραγίδες, τα δακτυλίδια και τα σφραγίσματα του προϊστορικού Αιγαίου.

aigaio

Το μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στεγάζει μία από τις καλύτερες συλλογές τέχνης και αρχαιολογίας στον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η εξαιρετική συλλογή αντικειμένων από το προϊστορικό Αιγαίο – με περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από τις Κυκλάδες, τη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, η Αιγαιακή συλλογή του Ashmolean είναι η σημαντικότερη και αξιολογότερη εκτός Ελλάδος.

aigaion2

Η συλλογή αυτή διαμορφώθηκε κυρίως από τον Sir Arthur Evans (1851–1941), ο οποίος ως διευθυντής του μουσείου (1884-1908) κατάφερε να ενισχύσει τις αρχαιολογικές συλλογές και να καταξιώσει διεθνώς το Ashmolean ως ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της αρχαιολογίας. Σήμερα ο Evans είναι περισσότερο γνωστός από τις έρευνες του στην Κρήτη και την ανασκαφή του ανακτόρου στην Κνωσό. Η Αιγαιακή συλλογή του Ashmolean, μαζί με το πλούσιο αρχειακό υλικό που την συνοδεύει, αποτελεί μία πηγή συνεχούς μάθησης και έμπνευσης τόσο για τους ειδικούς ερευνητές όσο και για το ευρύ κοινό.

Την έκδοση του καλαίσθητου αυτού τόμου έχει επιμεληθεί ο Δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Λέκτορας της Ελληνικής Προϊστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

Βασίλειος Χάδος