Περί Θεοτόκου Λόγος + Εικόνα

24 Απριλίου 2013

Ο Οργανισμός Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού, οργανώνει εκδήλωση με θέμα Περί Θεοτόκου. Λόγος +Εικόνα. Το κάλεσμα της εκδήλωσης προσκαλεί σε μία γνωριμία με το πρόσωπο της Θεοτόκου, μέσα από την υμνολογία της εκκλησίας μας, από τη ζωγραφική, την αγιογραφία, την ποίηση, τη λογοτεχνία και την λαϊκή παράδοση.

Το πρόσωπο της Παναγίας στην ποίηση και την εικονογραφία

Το πρόσωπο της Παναγίας στην ποίηση και την εικονογραφία

Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 25 του μηνός Απριλίου, θα μιλήσουν:

ο Επίκουρος Καθηγητής Συντήρησης Έργων Τέχνης και Ιστορίας Χρήστος Καρύδης, ο Θεολόγος Ιεροψάλτης και Αγιογράφος Γιώργος Ζουγανέλης, η Εικαστικός Γεωργία Δαμοπούλου, η Θεολόγος Ποιήτρια Ελένη Λιντζαροπούλου και η Αγιογράφος Μαρία Σκηνίτη.

Στην Πεμπτουσία μίλησε για την εκδήλωση ο Καθηγητής Χρήστος Καρύδης.

-Το κεντρικό πρόσωπο στο Θείο Πάθος είναι ο Χριστός. Όμως ο λαός νιώθει ιδιαίτερα συνδεδεμένος με το πρόσωπο της Μητέρας του Χριστού. Πώς εκφράζεται αυτό μέσα από την ποίηση και την εικονογραφία;

Χ.Κ. Είναι φανερό πως περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο, ο λαός μας τιμά την Θεοτόκο διότι μεσιτεύει στον Υιό της για την λύτρωση του κόσμου. Ο λαός την επικαλείται σε κάθε δυσκολία της ζωής του για αυτό και οι υμνογράφοι, οι ποιητές και οι εικαστικοί έχουν αφιερώσει πάμπολλα έργα προς Χάρη της.

-Πιστεύεται ότι σήμερα υπάρχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνέονται από το πρόσωπο της Παναγίας;

Χ.Κ. Εννοείται. Το πρόσωπο της Παναγίας υπήρξε μέσα στους αιώνες πηγή έμπνευσης για Ορθόδοξους ή δυτικούς εικαστικούς, ποιητές, φιλοσόφους, υμνογράφους κ.α. Επικεντρώνεται βέβαια πολλές φορές στο θρήνο της Παναγίας και την έκφραση Της όταν αντικρίζει τον Υιό Της πάνω στο Σταυρό και μετά όταν τυλίγει το νεκρό πλέον σώμα Του μαζί με τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο. Μην ξεχνάμε ότι η τέχνη των ανθρώπων υποκλίνεται στα πάθη του Θεανθρώπου και σε όλα τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

-Θα θέλατε τώρα να μας μιλήσετε για την εκδήλωση της 25ης Απριλίου στο δήμο Κορυδαλλού που ήταν και η αφορμή γι’ αυτήν την συνέντευξη?

Χ.Κ. Με αφορμή την μεγάλη τεσσαρακοστή και την Μ. Εβδομάδα που έπεται, αποφασίστηκε η συγκεκριμένη απλή θα λέγαμε εκδήλωση. Θέλαμε μέσω της ποίησης, της ψαλτικής και της εικονογραφίας να παρουσιάσουμε το πρόσωπο της Θεοτόκου. Μιας μητέρας που ήξερε ήδη ότι ο Υιός της ήρθε για να λυτρώσει τον κόσμο από την αμαρτία. Μιας γυναίκας που αποφάσισε να θυσιαστεί διακριτικά για όλους.

Κατερίνα Χουζούρη