Προσδοκώ Ανάστασιν

18 Απριλίου 2013

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διοργανώνει Συναυλία – Αφιέρωμα σε δύο “Μεγάλους”Δασκάλους της Βυζαντινής και της Παραδοσιακής Μουσικής: τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο και τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Τετάρτη 24 Απριλίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Μανώλης Χατζημάρκος, Γεώργιος  Δεμελής

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Μανώλης Χατζημάρκος, Γεώργιος Δεμελής

Η Συναυλία κατά την οποία θα ακουσθούν Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος σε μουσική σύνθεση Μανώλη Χατζημάρκου, τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Τα έσοδα από τη Συναυλία θα διατεθούν υπέρ των απόρων φοιτητών της Σχολής.

Στην Πεμπτουσία μίλησε για την εκδήλωση ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Παν. Αρχιμ. κ. Ειρηναίος Νάκος.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να αφιερώσετε τη Συναυλία στον Μανώλη Χατζημάρκο και τον Χρόνη Αϊδονίδη;

-π.Ε.Ν. Η Συναυλία που πρόκειται να γίνει την 24η Απριλίου με τίτλο “Προσδοκώ Ανάστασιν” στην οποία θα ψαλούν Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος και θα διαβαστούν όμορφα κείμενα από τα Ευαγγέλια που ακούγονται εκείνη την περίοδο, είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Μεγάλο Δάσκαλο Μανώλη Χατζημάρκο και στον Μεγάλο Δάσκαλο του δημοτικού μας τραγουδιού Χρόνη Αϊδονίδη.  Είναι αφιερωμένη σ’ αυτά τα δύο μουσικά διαμάντια -επιτρέψτε μου να πω- γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι μαζί και μ’ όλους τους άλλους βέβαια εκπροσωπούν ο καθένας τη δική του παράδοση.  Ο μεν αείμνηστος Μανώλης Χατζημάρκος υπήρξε ένας δάσκαλος -και μάλιστα δικός μου- που αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του από την ηλικία των εννέα ετών στο ιερό αναλόγιο.  Υπήρξε ένας άνθρωπος της αναζήτησης αλλά προπάντων της μετάδοσης.  Αυτά που έμαθε και αυτά που επίσης δημιούργησε δεν τα κράτησε για τον εαυτό του αλλά τα μετέδωσε στους μαθητές του σε όλη την Ελλάδα.  Θα ήταν λοιπόν από μέρους μας άτοπο να μην αφιερώσουμε ως Μνημόσυνο αυτή τη μουσική συναυλία στον μακαριστό πλέον Δάσκαλό μας.  Στον Χρόνη Αϊδονίδη για την πολύχρονη παρουσία του στην άλλη μεγάλη αγάπη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής που είναι το Δημοτικό Τραγούδι.  Γιατί όπως είναι γνωστό το δημοτικό τραγούδι πάνω στη βυζαντινή σημειογραφία “ζει”, εργάζεται και κινείται.  Εξάλλου υπάρχουν πολλοί Ιεροψάλτες που τραγουδούν δημοτικά τραγούδια και πολλοί τραγουδιστές που ψάλλουν.  Γι’ αυτό και τον Χρόνη Αϊδονίδη για την πολύχρονη παρουσία του στην παραδοσιακή μας μουσική και στο δημοτικό τραγούδι, η Σχολή μας τον τιμά.  Άλλωστε είναι και συνεργάτης της Σχολής μας.

-Ποιο είναι το περιεχόμενο της Συναυλίας;

π.Ε.Ν. Η Συναυλία, όπως έχουμε ήδη πει, θα περιλαμβάνει Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους σε μουσική σύνθεση του αειμνήστου Δασκάλου Μανώλη Χατζημάρκου.  Οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν την συναυλία είναι: ο Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με διευθυντή τον Ηλία Ρεδιάδη Τούμπα, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και Καθηγητή της Σχολής, η Σοφία Μάνου, Τραγουδίστρια και μαθήτρια του Μανώλη Χατζημάρκου, ο Γεώργιος Δεμελής Καθηγητής της Σχολής και ο ομιλών.  Σημειώστε ότι οι Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι θα “ντυθούν”με τη μουσικής της Ορχήστρας που θα περιλαμβάνει βιολί, μεγάλα κόντρα μπάσο και τσέλο, που θα ισοκρατούν τους σολίστες, δηλαδή τον ομιλούντα, τον Γεώργιο Δεμελή και τη Σοφία Μάνου.  Ιερά κείμενα των Ευαγγελίων θα αποδώσει η Ηθοποιός Κατερίνα Λέχου.

Κατερίνα Λέχου, Σοφία Μάνου

Κατερίνα Λέχου, Σοφία Μάνου

 

-Στη Συναυλία επιλέξατε τον τίτλο “Προσδοκώ Ανάστασιν”.  Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε;

π.Ε.Ν. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να ζήσει μαζί  με το Θεό.  Ο άνθρωπος όμως έπεσε και από τη στιγμή της πτώσεώς του, αυτό που προσπαθούσε πάντοτε -και λέω προσπαθούσε γιατί ξέρουμε ότι στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, ότι υπήρξαν και φορές που απομακρύνθηκε τελείως από το Θεό-ήταν να έλθει κοντά με το Δημιουργό του.  Και το παράδοξο είναι ότι ο Δημιουργός του, ο Θεός δηλαδή, ενδιαφέρεται τόσο για το δημιούργημά του, και πεθαίνει ο ίδιος για να αναστηθεί το δημιούργημά του.  Έτσι λοιπόν το “Προσδοκώ Ανάστασιν” είναι αυτό που προσδοκά ο άνθρωπος, ο οποίος δεν πλάστηκε για να πεθάνει αλλά για να ζήσει.  Ο άνθρωπος ζει, όταν ζει, κινείται και εργάζεται μαζί με το Θεό.  Όταν λοιπόν ο Χριστός γεμίζοντας το Σταυρό και αδειάζοντας το μνημείο, ανασταίνεται, και  μαζί μ’ Εκείνον ανασταίνεται όχι μόνον ο άνθρωπος αλλά και ολόκληρη η κτίση, πώς εμείς να μην προσδοκούμε αυτήν την Ανάσταση, την δική μας Ανάσταση την προσωπική Ανάσταση;  Αλλά η Ανάσταση για να μην είναι κάτι ουτοπικό ή κάτι το οποίο απλά κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται, πρέπει να είναι αληθινή, ουσιαστική, Ανάσταση μέσα από την ψυχή μας, μέσα από την αληθινή μας πίστη.  Γι’ αυτό λοιπόν επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο γιατί αυτό που προσδοκά ο άνθρωπος είναι να ζήσει.  Ζει μόνον με την Ανάσταση.   Εξάλλου οι ύμνοι που θα ακουσθούν αυτό το νόημα ακριβώς έχουν : το πέρασμα από το θάνατο προς τη ζωή.

-Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της οποίας είστε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη Σχολή, το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές της.

π.Ε.Ν. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1993 με πρωτοβουλία του τότε Προϊσταμένου του Ναού και νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνού Καρπαθάκη, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων Ιεροψαλτών για την στελέχωση των αναλογίων των Ιερών Ναών. Σήμερα Πρόεδρος της είναι ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Ηλίας Δροσινός. Η Σχολή μετονομάστηκε σε “ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ”.

Ηλίας Ρεδιάδης Τούμπας

Ηλίας Ρεδιάδης Τούμπας

Καθηγητές στο Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής είναι οι: Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας, Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Αναστάσιος Μεντάκης,  Γεώργιος Δεμελής, Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, με τη συνεργασία του μεγάλου δασκάλου Διαμαντή Μαυραγάνη.

Στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής διδάσκουν o υπεύθυνος Καθηγητής του Τμήματος Γεώργιος Δεμελής,  και οι Αυγουστίδης Νικόλαος, Βαλάση Στέλλα, Γραμματοπούλου Κωνσταντίνα, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Καλαντζής Κωνσταντίνος Καραντίνης Ανδρέας,  Κοτσώνης Παναγιώτης, Μαμάης Μιχαήλ, Πιπίνης Αλιάγας Μιχαήλ, Χάρης Χρήστος.

Χρόνης Αϊδονίδης Γεώργιος Δεμελής

Χρόνης Αϊδονίδης Γεώργιος Δεμελής

Η φήμη της Σχολής μας έχει επεκταθεί και πέραν του Ελλαδικού χώρου και αυτό αποδεικνύεται από τους μαθητές που έχουν αποσταλεί από την επίσημη Εκκλησιαστική Αρχή της χώρας τους για την εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής από χώρες όπως η Σερβία, η Ρουμανία, Ρωσία, η Κύπρος, η Συρία, η Αμερική, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρέχει πτυχίο και Δίπλωμα στους αποφοίτους της.

 

Κατερίνα Χουζούρη