Cappella Romana Συνέντευξη

20 Μαΐου 2013

Συναυλία βυζαντινής μεσαιωνικής μουσικής βασισμένης σε χειρόγραφους μουσικούς κώδικες της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (13ος – 15ος αι.) και ένα Master class μουσικής θα πραγματοποιήσει το 10μελές ανδρικό φωνητικό μουσικό σύνολο Cappella Romana, το οποίο έρχεται στην  Αθήνα τη Δευτέρα 20 Μαΐου από το Seattle των Η.Π.Α..

Kαλλιτεχνικός διευθυντής των Cappella Romana είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας, 

Προηγήθηκε στις 19 Μαΐου συναυλία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα.

Η συναυλία θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο “Cotsen Hall” της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με απώτερο σκοπό  να υποστηρίξει το έργο ψηφιοποίησης εντύπων που φυλάσσονται εκεί. Θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους ακροατές στους Κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.  Η συναυλία των Αθηνών θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΕΤ A.E.: http://live.grnet.gr/ascsa

Το φωνητικό σύνολο Cappella Romana, φωτο 1

Το φωνητικό σύνολο Cappella Romana, φωτο 1

Θα προηγηθεί από μέλη των Cappella Romana, στο DEREEThe American College of Greece, Master class – εργαστήριο για τη φωνητική μουσική σε φοιτητές του Κολλεγίου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., σε σπουδαστές μουσικών σχολών και ωδείων. Οι φοιτητές θα συμμετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το 10μελές ανδρικό φωνητικό μουσικό σύνολο Cappella Romana, με έδρα το Seattle  στη βορειοδυτική περιοχή των Η.Π.Α., συστάθηκε το 1991 από Αμερικανούς, Ελληνο-Αμερικανούς και Έλληνες από την Αθήνα, την Πάτρα και την Τήνο και υπηρετεί συστηματικά την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση των μουσικών παραδόσεων της Χριστιανικής Ανατολής και της Δύσης, με έμφαση στην παλαιά – μεσαιωνική και τη σύγχρονη μουσική.

Η επωνυμία του, Cappella Romana, αναφέρεται στη μεσαιωνική ελληνική σύλληψη της ιδέας της Ρωμαϊκής Οικουμένης (χώρος που οικείται – κατοικείται), η οποία περιελάμβανε τη Ρώμη, τη Δυτική Ευρώπη καθώς και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με έδρα την Κωνσταντινούπολη (Νέα Ρώμη) μαζί τη Σλαβική Κοινοπολιτεία. Κάθε πρόγραμμα των Cappella Romana αντανακλά με πολλούς και διαφόρους τρόπους τη μουσική, πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά, αυτού του οικουμενικού οράματος.

Η πρόσφατη μουσική έκδοσή τους με τον τίτλο “Mount Sinai: Frontier of Byzantium” περιλαμβάνει μουσικά μέλη από χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. (www.cappellaromana.org)

Το φωνητικό σύνολο Cappella Romana, φωτο 2

Το φωνητικό σύνολο Cappella Romana, φωτο 2

Στην Πεμπτουσία μίλησε -καθ’ οδόν προς την Πάτρα για την πρώτη συναυλία- ο Kαλλιτεχνικός διευθυντής των Cappella Romana, Αλέξανδρος Λίγκας,

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την ιστορία του συνόλου Cappella Romana;

Το σύνολο ιδρύθηκε το 1991. Τότε ήμουνα μεταπτυχιακός φοιτητής και κάναμε δύο συναυλίες στο Πόρτλαντ και στο Σαν Φραντζίσκο.  Ήταν μια ευκαιρία για μένα, αφού ήδη ήμουν ερευνητής της βυζαντινής μουσικής, να κάνω μια συναυλία με τους φίλους μου.  Αυτή η συναυλία είχε επιτυχία και έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε.  Τώρα έχουμε ήδη κλείσει 22 χρόνια με το σύνολο.  Έχουμε ως επίτιμο πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, και συνεργαζόμαστε με μουσεία πανεπιστήμια και άλλους φορείς.  Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την έρευνα με την καλλιτεχνική προσφορά της ορθόδοξης κληρονομιάς.

-Ποιο είναι το ρεπερτόριο του συνόλου;

Έχουμε την μουσική κληρονομιά του Βυζαντίου.  Δηλαδή αρχίζουμε από την ύστερη αρχαιότητα και προχωρούμε και σε σύγχρονα έργα.  Μελετάμε μεσαιωνικούς αλλά και σύγχρονους  συνθέτες.  Είναι η μουσική κληρονομιά της ορθόδοξης εκκλησίας.

-Οι συναυλίες στην Πάτρα και στην Αθήνα είναι βασισμένες σε χειρόγραφους μουσικούς κώδικες της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.  Τι ακριβώς είναι αυτοί οι κώδικες;

Οι κώδικες αυτοί είναι τα διάφορα ειρμολογικά, στιχηραρικά, και παπαδικά μέλη του 14ου και 15ου αιώνα που μας δείχνουν την εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής πριν από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.  Θα ψάλλουμε και έργα από τον Μεγάλο Εσπερινό της Αγίας Αικατερίνης όπως ψάλλονταν τον 15ο αιώνα.  Επίσης θα παρουσιάσουμε και μία ακολουθία που ψάλλονταν την Κυριακή των Προπατόρων, πριν τα Χριστούγεννα.

-Μετά την Αθήνα, έχετε προγραμματίσει κάποιες συναυλίες για το καλοκαίρι;

Οι επόμενες συναυλίες θα γίνουν στις ΗΠΑ, Θα περιλαμβάνουν παλαιά και σύγχρονα έργα που δείχνουν τις επαφές μεταξύ Ανατολής και Δύσης από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα.

 

Κατερίνα Χουζούρη