Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών από την ΧΟΦΕΘ

17 Μαΐου 2013

 Τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχημένη διοργάνωση του 31ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, παραχώρησαν στην Πεμπτουσία συνέντευξη όπου εξηγούν τον τρόπο και το σκεπτικό που λειτουργεί η ΧΟΦΕΘ.

DSC06359

Πεμπτουσία: Παρακολουθήσαμε ένα ακόμη επιτυχημένο φεστιβάλ, το 31ο στην ιστορία της ΧΟΦΕΘ. Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας σας;

ΧΟΦΕΘ: Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ υπάρχει πληθώρα χορευτικών συγκροτημάτων. Αυτό που προσπαθούμε σαν μέλη της ΧΟΦΕΘ είναι να προβάλλουμε την παράδοση ανόθευτη, απαλλαγμένη από φολκλορικά στοιχεία και χορογραφίες. Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα επιλέγονται μέσα από την συνέλευση της ομάδος. Κάποιο μέλος που έχει δει κάποια παράσταση χορευτικού μπορεί να το προτείνει και στη συνέχεια όλες οι προτάσεις περνάν από ψηφοφορία από όλα τα μέλη της ομάδος. Αυτό που ζητάμε από τα χορευτικά είναι η αυθεντικότητα. Να βγάζουν ένα γλέντι πάνω στη σκηνή. Επίσης κύριο μέλημα μας είναι προσκαλούμε ντόπια χορευτικά που μπορούν να παρουσιάσουν ανόθευτα την παράδοση του τόπου τους. Όπου είναι δυνατόν επιπλέον θέλουμε χορευτές όσο γίνεται μεγαλύτερους σε ηλικία, παππούδες και γιαγιάδες οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μας δείξουν ατόφια την παράδοσή τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πεμπτουσία: Ποια είναι η δομή της ΧΟΦΕΘ, πως διδάσκονται οι παραδοσιακοί χοροί και από ποιους;

ΧΟΦΕΘ: Στην ΧΟΦΕΘ λειτουργούν τρία τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, το Α΄, το Β΄ και το Γ. Δάσκαλοι όλων των τμημάτων επιλέγονται αποκλειστικά από το Α΄ τμήμα άπου το απαρτίζουν τα παλιότερα μέλη της ομάδος. Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο αν είναι κάποιος φοιτητής ή όχι. Αρκεί να έχει όρεξη και μεράκι για την παράδοση.

Οι δάσκαλοι των τμημάτων και των περιοχών επιλέγονται όπως είπαμε αποκλειστικά από το Α΄ τμήμα. Ειδικότερα αν κάποιος χορευτής έχει ιδιαίτερη κλίση σε μια περιοχή είτε λόγω εντοπιότητος είτε λόγω της αγάπης του γι αυτήν αναλαμβάνει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του εθελοντικά και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Γενικά η ΧΟΦΕΘ δεν λειτουργεί σαν τους υπόλοιπους χορευτικούς συλλόγους. Δεν υπάρχουν Πρόεδροι και συμβόλαια παρά μόνο συγχορευτές και συνοδοιπόροι. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω γενικής συνέλευσης όπου συμμετέχουν όλα τα τμήματα της ομάδας. Γι αυτούς τους λόγους προσπαθούμε ο κάθε χορευτής να περνάει από όλα τα τμήματα για να μπορέσει να βιώσει και να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας της ΧΟΦΕΘ, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο εθελοντισμός και η συνεχής προσφορά και αγάπη για την παράδοση. Εδώ και τρία χρόνια το Φεστιβάλ έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε.

DSC_0144

Πεμπτουσία: Εκτός από το Φεστιβάλ, ποιες άλλες δραστηριότητες έχει να επιδείξει η ΧΟΦΕΘ;

ΧΟΦΕΘ: Πέρα από το Φεστιβάλ οργανώνουμε κάποια γλέντια κατά καιρούς αλλά το αποκορύφωμα όλων των προσπαθειών μας είναι το Φεστιβάλ. Γενικά, κάνουμε ταξίδια και παραστάσεις όπου μας καλούν.

Η ομάδα διαθέτει αρχείο ήχου και εικόνας από σχεδόν όλα τα Φεστιβάλ που έχουν γίνει ως τώρα. Δυστυχώς, βέβαια με την πάροδο του χρόνου κάποια έχουν υποστεί κάποιες ζημιές αλλά κύριο μέλημα της ομάδας είναι να διατηρηθεί αυτό το αρχείο σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση.

Κύριο μέλημα όλων των μελών της ΧΟΦΕΘ είναι η προβολή και η διατήρηση της παράδοσης ανόθευτα, χωρίς χορογραφίες και φολκλόρ.

Θέλουμε να προβάλλουμε ξεχωριστά την παράδοση του κάθε τόπου έτσι όπως την ξέρουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες και οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μας δείξουν την αυθεντική παράδοση του τόπου μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πεμπτουσία: Εμείς είδαμε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να συμμετέχουν άτομα που ήδη χόρευαν. Πρέπει να σας πούμε ότι ιδιαίτερα μας εντυπωσίασαν το Β’ Τμήμα που χόρεψε Θράκη και τα κορίτσια του Α΄ που χόρεψαν χορούς από την περιοχή της Γουμένισσας. Αλλά αν θέλει κάποιος αρχάριος να μάθει χορό τι γίνεται;

ΧΟΦΕΘ: Κάθε χρόνο μετά την λήξη του φεστιβάλ, λειτουργεί τμήμα αρχαρίων στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε έχει μεράκι για τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιότητας. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι μέλη της ΧΟΦΕΘ υπήρξαν και υπήκοοι ξένων κρατών από τα γειτονικά Βαλκάνια και τις χώρες της Ε.Ε. έως και την μακρινή Αυστραλία. Τα μέλη αυτά στάθηκαν ισότιμα δίπλα στους καλύτερους χορευτές και χοροδιδασκάλους και έλαβαν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της ομάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορεί κανείς να βρει στην σελίδα της στο Facebook, http://www.facebook.com/#!/xofeth?fref=ts

Πεμπτουσία: Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σας!