Στα ίχνη της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής

26 Μαΐου 2013

Η εύρεση μιας σειράς αντικειμένων προερχόμενων από τον εξοπλισμό νοσοκομειακής εγκατάστασης του Γαλλικού Στρατού που βρέθηκε στη Μακεδονία κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε την αφορμή για την Περιοδική Έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Πολιτισμού με θέμα: «Η Γαλλική Στρατιά της Ανατολής στα Βαλκάνια. Αρχαιολογικά τεκμήρια ενός νοσοκομείου στη Θέρμη/Sedes». 

galloi

Από την άφιξη Γάλλων στρατιωτών στη Θεσσαλονίκη

Η πρωτότυπη και ιδιαίτερη αυτή Έκθεση παρουσιάστηκε από της 21 Δεκεμβρίου 2012 – παράταση έως 12 Μαΐου 2013 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»,  και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Ανάμεσά τους και η Πεμπτουσία η οποία κατέγραψε την απήχηση της.

Όπως προαναφέραμε, η Έκθεση στηρίχτηκε σε αρχαιολογικά ευρήματα της νοσοκομειακής εγκατάστασης της Γαλλικής στρατιάς της Ανατολής. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα αποκαλύφθηκαν το 2007 κατά τις ανασκαφές της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ στην τούμπα Θέρμης με υπεύθυνο αρχαιολόγο τη δρ Ευδοκία Σκαρλατίδου. Αυτή ήταν και η αφορμή για την οργάνωση μιας έκθεσης με αρχαιολογικά ευρήματα και μουσειολογική αξία.

Image

όψεις της Έκθεσης

Στις καλαίσθητες αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου ταξιδέψαμε στις εποχές εκείνες και αντικρίσαμε το υπεράνθρωπο έργο των γιατρών και νοσοκόμων να απαλύνουν τον πόνο των τραυματιών.

Ο επισκέπτης εισάγεται στο χώρο της Έκθεσης με μια σειρά φωτογραφικού υλικού άριστα τεκμηριωμένου, από τις επεξηγηματικές λεζάντες. Το ιστορικό γεγονός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέχει την πρώτη θέση. Στην πορεία ο θεατής έρχεται σε επαφή με την νοσοκομειακή μονάδα και τα κατάλοιπα της. Το πραγματικό υλικό, λειτουργικά συνδεδεμένο με το φωτογραφικό υλικό, είναι το τεκμήριο που συναρπάζει τον επισκέπτη, αντανακλώντας στο παρόν εικόνες μιας άλλης εποχής.

Το ανασκαφικό υλικό βρίσκεται στο επίκεντρο της σπειροειδούς διαδρομής της Εκθέσεως που καταλήγει σε μια δίγλωσση προβολή με λεπτομέρειες για τις θεματικές ενότητες και το φωτογραφικό υλικό.

Image

όψεις της Έκθεσης

Με αυτή την αρχαιολογική σκαπάνη στη  Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αναδύθηκαν μνήμες και  βιώματα φορτισμένα με αρνητικό πρόσημο. Ίσως αυτό να ήταν και η επιτυχία της Εκθέσεως.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τον ανθρώπινο πόνο, το ξενιτεμένο βλέμμα, το ειρηνικό έργο του επιστημονικού προσωπικού, ανατρέχοντας ταυτόχρονα σε ηρωικές στιγμές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Διαπιστώσαμε τα πολυάριθμα ίχνη της παρουσίας της Γαλλικής Στρατιάς να επιβιώνουν και σήμερα: στην αμπελουργία, με την εισαγωγή ποικιλιών αμπέλου, στη γεωργία με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών καλλιέργειας, στην πολεοδομία με την ανοικοδόμηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαϊάς  του 1917, ακόμα και στην μουσική μας παράδοση με τα χάλκινα μουσικά όργανα του γαλλικού στρατού να αντηχούν στη Μακεδονική γη.

Βασίλειος Χάδος