Τα παιδιά διδάσκουν λόγια βυζαντινή μουσική

7 Μαΐου 2013

Ο σύλλογος έρευνας, μελέτης και διάδοσης της βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός»το τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις προσπάθειές του στην εκμάθηση και ανάδειξη της λόγιας μουσικής της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή του Θωμά 12/5/2013 στις 8.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας Λαοδηγήτριας  (Αισχύλου 17, κάθετη στην Ολυμπιάδος μετά το ναό με κατεύθυνση δυτικά)  θα γίνει εκδήλωση με οργανική μουσική στην οποία θα συμμετέχει το πιλοτικό τμήμα εκμάθησης λόγιας μουσικής του συλλόγου, αποτελούμενο από παίδες, εφήβους και νέους.

7-copy

Το μεράκι και η αγάπη για την βυζαντινή μουσική (εκκλησιαστική – εξωτερική λόγια και παραδοσιακή) του συλλόγου δεν κρύβεται. Σίγουρα η συναυλία αυτή δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τα δρώμενα της πόλης, μιας και η λόγια μουσική παράδοση υπήρξε λησμονημένη από την σύγχρονη μουσική παιδεία.

Το γεγονός, εγείρει έναν ευρύτερο προβληματισμό για τον εκδυτικισμό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και την κατάσταση της παιδείας.

Οι σύλλογοι τα τελευταία χρόνια με τα υγιή αισθητήρια τους απετέλεσαν σημεία πολιτισμικής αναφοράς και πρότασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προαναγγελθείσα συναυλία στην οποία πρωταγωνιστούν παιδιά, νέοι, με όρεξη και διάθεση για αναζήτηση και σπουδή. Καλή επιτυχία στα παιδιά και συγχαρητήρια στους γονείς και διδασκάλους για την ενθάρρυνση και τον αγώνα.

Βασίλειος Χάδος