Χρίστος Τσιαμούλης,Συνέντευξη

28 Ιουνίου 2013

Αιγαιοπελαγίτικο αεράκι, θα φυσήξει την Πέμπτη 4 Ιουλίου στην καρδιά της Αθήνας, στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Η Καίτη Κουλλιά με τον Χρίστο Τσιαμούλη και με αφορμή το νέο της δίσκο με τίτλο «Γαλάζιο στον ορίζοντα» θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Σύμη, τη Λέρο, τη Νίσυρο, την Κύθνο, τη Μικρά Ασία και τη Χίο και θα μας ταξιδέψουν στ’ ανοιχτά του πελάγου.

Χρήστος Τσιαμούλης - Καίτη Κουλλιά

Όπως λέει η Καίτη Κουλλιά, «Είναι κάτι στιγμές που μνήμες παλιές, γλυκιές κι αστοχισμένες ξεχειλίζουν μέσα από την ψυχή μας. Μνήμες γεμάτες με τη χαρά και τον πόνο των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους με πολύ κόπο και ρίσκο μεγάλο. Η χαρά και η λύπη και ο τρόπος που οι άνθρωποι αυτοί το φανέρωναν ήταν για μένα κάτι σαν μαγιά και λίπασμα μαζί, στη μουσική ροπή μου. Όταν τραγουδάω αυτά τα τραγούδια, έχω στο νου μου πρόσωπα υπαρκτά και αγαπημένα. Ολοζώντανα μένουν στη μνήμη μου τα παιχνίδια μέσα στην πέτρα και στο νερό της θάλασσας, τα πανηγύρια στις γιορτές των αγίων των νησιών μας, της Δωδεκανήσου. Γαλάζιο φως, ορίζοντας είναι λέξεις και εικόνες που λειτουργούν σαν βάλσαμο στην καθημερινότητά μου. Εύχομαι τα τραγούδια του τόπου μου να σας χαρίζουν αυτό το βάλσαμο κάθε φορά που θα τ’ ανταμώνετε…»

Στη σκηνή θα είναι παρέα οι:

Καίτη Κουλλιά, φωνή

Χρίστος Τσιαμούλης, λαούτο, φωνή

Στέλλα Βαλάση, σαντούρι

Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί

Στην Πεμπτουσία μίλησε ο Χρίστος Τσιαμούλης:

-κύριε Τσιαμούλη πώς προέκυψε η συνεργασία με την Καίτη Κουλλιά;

Έχουμε συνεργασία αρκετά χρόνια. Η Καίτη ήθελε να κάνει ένα δίσκο με τραγούδια από τα Δωδεκάνησα. Της έκανα εγώ την ενορχήστρωση τότε με φίλους μουσικούς και εκδόθηκε αυτός ο δίσκος στην FM Record και από τότε συνεργάστηκα πολλές φορές μαζί της. Η τελευταία της δουλειά ήταν μια πρόσκληση της Καίτης να κάνει ένα διπλό cd με όλα τα σημαντικά και γνωστά κομμάτια της Δωδεκανήσου οπότε ανέλαβα την ενορχήστρωση. Είναι ένας δίσκος που μας αρέσει πολύ. Νιώθω πως όλοι βάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό και η Καίτη και εγώ και ο Κυριάκος ο Γκουβέντας και οι άλλοι μουσικοί που συνεργάστηκαν όπως ο Σπύρος ο Γκούμας, ο Πάνος ο Δημητρακόπουλος και έχει γίνει έτσι ένας πλούσιος δίσκος που μας αντιπροσωπεύει πολύ.

-Τα τραγούδια αυτού του δίσκου προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, τη Μικρά Ασία αλλά και από την Κύθνο και τη Χίο. Πώς έγινε η επιλογή; Έχουν όλα αυτά τα τραγούδια κάποια κοινά στοιχεία;

Επειδή η Σμύρνη ήταν ουσιαστικά η πρωτεύουσα του Αιγαίου πολλά από τα τραγούδια της, ήταν και και μερακλήδες και γράφανε πολλά ωραία τραγούδια, ήταν γνωστά και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες και σ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι τα παίρνανε οι μουσικοί οι ντόπιοι και λίγο τα παραλλάσσανε. Άλλαζαν λίγο τη μουσική, άλλαζαν λίγο τα λόγια, τις εισαγωγές, αλλά το κομμάτι είναι κοινό. Εγώ π.χ τραγούδησα εκείνο το Κυθναίϊκο κομμάτι “στου βοριά το μπαλκονάκι” που δεν άλλο από το “μια σμυρνιά στο παραθύρι”. Τα περισσότερα από τα τραγούδια έχουν προέλευση από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

-Μπορεί να μας βοηθήσει το παραδοσιακό τραγούδι σ’ αυτή τη δύσκολη φάση που διανύουμε;

Αυτή η μουσική η ελληνική είναι μία μουσική που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Δεν έχει διακοπεί ουσιαστικά ποτέ. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να διακοπεί και τώρα. Η δική μας μουσική έχει πολύ παλιές ρίζες και μεγάλη ποικιλία αλλά δεν έχει μπει μέσα στην καθημερινότητά μας. Απλά επειδή ο κόσμος τα αγάπησε, τα χορεύει και τα τραγουδάει, πέρασε και στη δική μας γενιά και πιστεύω ότι δεν θα διακοπεί έστω κι αν δεν υποστηριχθεί από την πολιτεία, από εταιρείες δίσκων κ.λ.π. Και μόνο από την αγάπη του κόσμου που τα τραγουδάει και τα χορεύει, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα επιβιώσουν και θα γραφούν και καινούργια κομμάτια.

-Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό του φετινού καλοκαιριού τι άλλο ετοιμάζετε;

Αυτό το Σάββατο 29 Ιουνίου πραγματοποιούμε ένα αφιέρωμα στον Πέτρο τον Πελοποννήσιο, ο οποίος είναι πολύ γνωστός από τη βυζαντινή μουσική. Είχε γράψει όμως και κοσμικά κομμάτια και ήταν χειριστής του ταμπουρά και του νέι, από τους καλύτερους οργανοπαίκτες της εποχής του. Πολλά από τα κομμάτια που έχει γράψει δεν έχουν ακουστεί. Το αφιέρωμα θα γίνει στο χωριό του το Ξηροκάμπι Λακωνίας, θα πάμε με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και θα παίξουμε κομμάτια δικά του και άλλα μικρασιάτικα. Επίσης θα γίνουν κάποιες ομιλίες για τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο ενώ οι κάτοικοι της περιοχής φιλοδοξούν να κάνουν κάθε χρόνο ένα αφιέρωμα σ’ αυτόν.

Κατερίνα Χουζούρη