“Ίμβρος: Της Μνήμης και της Λήθης”

4 Ιουνίου 2013

“Νοιώθω ότι ξαναγεννιέμαι γιατί γυρίζω νοερώς στα παιδικά μου χρόνια…Κάθε άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο του…Έχω λατρεία και έρωτα με την Ίμβρο…”

Πατριάρχης Βαρθολομαίος

(απόσπασμα από το Ντοκιμαντέρ)

Το Hellenic American Education Center και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, στις 19:30 μ.μ, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).σε συνεργασία με το Σωματείο “Ελληνικές Ρίζες”, αφιέρωμα στην Ίμβρο. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Ίμβρος: Της Μνήμης και της Λήθης” και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη Ειρήνη Σαρίογλου και τη συγγραφέα Ναννίνα Σακκά- Νικολακοπούλου.

Υδατογραφία Παύλου Χαμπίδη 1

Υδατογραφία Παύλου Χαμπίδη 1

Με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών υλοποίησε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, δύο ντοκιμαντέρ με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους. Στα ντοκιμαντέρ “Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης” πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι τις μέρες μας.

Υδατογραφία Παύλου Χαμπίδη 2

Υδατογραφία Παύλου Χαμπίδη 2

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν η Ειρήνη Σαρίογλου και ο Πάνος Αγγελόπουλος, την μουσική ο Ανδρέας Κατσίγιαννης, ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Zülfü Livaneli και αφηγούνται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Μαρία Ναυπλιώτου. Η εικαστική επιμέλεια είναι του ζωγράφου Παύλου Χαμπίδη.

Κατερίνα Χουζούρη