Λιγότερα παγωτά για γερά δόντια

18 Ιουνίου 2013
boy without one teeth with toothbrush

Προσοχή στη διατροφή και καθαρισμό των δοντιών τρεις φορές την ημέρα συστήνουν οι οδοντίατροι (φωτ.www.parentguide.ca)

 

Με μέτρο να καταναλώνουν τα παιδιά παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά συνιστούν οι οδοντίατροι εν όψει καλοκαιριού, προς αποφυγήν δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία των δοντιών τους.

«Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας» τονίζει ο Επ. Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικός υπεύθυνος της Eurodentica, Νικόλαος Κουβελάς. «Τους καλοκαιρινούς μήνες», προσθέτει ο κ Κουβελάς, «όλοι υποκύπτουμε στις δροσερές απολαύσεις , περισσότερο δε τα παιδιά που στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνουν υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών με βλαβερές συνέπειες για τα δόντια τους, αφού αμελούν το βούρτσισμα».

«Καλές» και «Κακές» τροφές για τα δόντια

Σύμφωνα με τον κ. Κουβελά υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται από τα παιδιά ή να καταναλώνονται υπό την επίβλεψη των γονιών για να μην επιβαρύνονται τα δόντια.

Συγκεκριμένα μεταξύ των «κακών» τροφών, αυτών που κολλούν στα δόντια ή που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συγκαταλέγονται:

  • Αποξηραμένα φρούτα (κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη «ταϊζει» τα βακτήρια στο στόμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική διάβρωση)
  • Παγωτά & Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι ιδιαίτερα βλαβερή,  διότι η καταστροφή των δοντιών είναι ανάλογη με την συχνότητα λήψης τεριδονογόνων τροφών)
  • Καραμέλες (κολλάνε  στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα, μέχρι να λιώσουν)
  • Λεμόνι και όξινες τροφές (όπως λεμόνι και ντομάτα) μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους
  • Αμυλούχα τρόφιμα (πατατάκια και λευκό ψωμί κολλάνε ανάμεσα στα δόντια, τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα).
kouvelas

O Επίκουρος Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικός υπεύθυνος της Eurodentica, Νικόλαος Κουβελάς (www.eurodentica.gr / τηλ. 210 82 57 050)

Αντίθετα στις καλές τροφές, εκείνες, που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων, είναι τα:

  • Γαλακτοκομικά (το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια)
  • Φθοριούχα (τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο, που κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και εμποδίζει τη διάβρωση από τα οξέα)
  • Βιταμινούχα (Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού)
  • Λαχανικά (Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, το σέλινο και το μπρόκολο, όταν καταναλώνονται ωμά, είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιού)
  • Φρούτα (Αντίστοιχα με τα λαχανικά, τα ωμά φρούτα κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιου και ειδικά τα αχλάδια, που, σύμφωνα με έρευνες, δρουν πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων απ’ ότι άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα μανταρίνια)
  • Τσίχλες χωρίς ζάχαρη (αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια ενώ συγχρόνως αυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα)
  • Ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης που περιέχουν πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μειώνει την οδοντική πλάκα, καθώς αποτρέπει μικρόβια και άλλου τύπου επιβλαβείς μικροοργανισμούς να δράσουν κατά του σμάλτου των δοντιών).

Απαραίτητη προϋπόθεση, πέρα από τη σωστή διατροφή, για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια των παιδιών είναι ο καθαρισμός τους τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα.

Παράλληλα οι οδοντίατροι συνιστούν πριν τις διακοπές, να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και τσεκάπ. Είναι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί πριν τις διακοπές, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα τότε.

Επίσης εάν το παιδί αθλείται, ειδικά στο μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μποξ και παρόμοια αθλήματα, καλό είναι να φορά προστατευτικό νάρθηκα, όπως και οι αθλητές, για πρόληψη καταγμάτων δοντιών και γνάθων.