Προσβάσιμη σελίδα

Ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος στη Λυών

O βυζαντινός χορός «Τρόπος» συμμετείχε σε συναυλία στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Λυών στα πλαίσια του φεστιβάλ Les Nuits de Fourvière στις 15 Ιουνίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η καταξιωμένος βυζαντινός χορός εκπροσωπεί την ανατολική εκκλησιαστική μουσική  σε διεθνείς  οργανώσεις και φεστιβάλ.

thgallo1

Το μουσικό πρόγραμμα του χορού ήταν αφιερωμένο στην Παναγία, με αριστοτεχνικά μέλη βγαλμένα από την οκτάηχη παράδοση του βυζαντινού μέλους. Στην συναυλία συμμετείχε επίσης το μουσικό σύνολο Al-Kindi καθώς και άλλοι μουσικοί της ανατολικής μεσογείου. Με τη παρουσία του ο βυζαντινός χορός έδωσε το άκουσμα της μουσικής λειτουργικής πράξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παράλληλα έδωσε την σχέση και  πολιτισμική πρόταση της βυζαντινής μουσικής ως μέρος και έκφραση της ευρύτερης μεσογειακής μουσικής παράδοσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η συμμετοχή ελληνικών βυζαντινών χορωδιών σε δρώμενα του εξωτερικού μαρτυρεί την διεθνή αναγνώριση της ελληνικής παράδοσης και ο βυζαντινός χορός «Τρόπος» συμβάλει σε αυτό με την άριστη και κατά πάντα συγκροτημένη παρουσία του.  Το πλούσιο άκουσμα και η ερμηνευτική προσφορά του εν λόγω βυζαντινού χορού αποτυπώθηκε μέχρι τώρα στην μεγάλη δισκογραφική παραγωγή ακτίνων (CD) και στις πάμπολλες  συναυλίες  υψηλών καλλιτεχνικών αξιώσεων. Να ευχηθούμε κάθε καλό στο βυζαντινό  χορό «Τρόπο» και στον πρώτο του χορού κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη για την εμπνευσμένη χοραρχία και διδασκαλία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Ιουνίου, με την ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Λυών, ιερουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Κακαβελάκη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε σχετικά:  www.troposchoir.gr,

Βασίλειος Χάδος

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Ευλογητάρια της Μ. Παρασκευής (Άρχων Πρωτοψ. Παν. Νεοχωρίτης)
Εγκώμια Επιταφίου Θρήνου, μέλος Γ. Ραιδεστηνού (Χορός Ψαλτών «Συνηχούντες»)
«Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου» Ιδιόμελο Μ. Παρασκευής (τ. Άρχων Πρωτ. Λεωνίδας Αστέρης)
Τροπάριον Κασσιανής υπό Χαρ. Ταλαιδώρου, (Πάρης Γκούνας, Άρχων Υμνωδός της Μ.Χ.Ε.)
«Η παιδεία του Θεού είναι η μαθητεία στον Θεό και η εφαρμογή του Θελήματός του»