Σκοποί της Βορειοδυτικής Μακεδονίας

15 Ιουνίου 2013

Το μουσικοχορευτικό ιδίωμα της Βορειοδυτικής Μακεδονίας αποτελεί σύνθεση εγχώριων  αρχαιοελληνικών πολιτισμικών και χριστιανικών βυζαντινών στοιχείων. Η μουσική και ο χορός επιβίωσαν στη λαϊκή παράδοση του Μακεδονικού χώρου παρουσιάζοντας ωστόσο κάποιες ιδιομορφίες.

xoros

Η ειδοποιός διαφορά του μουσικοχορευτικού πολιτισμού της Βορειοδυτικής Μακεδονίας έναντι του υπόλοιπης Ελλάδας έγκειται στα πολυσύνθετα μετρικά σχήματα και τα ποικίλα ρυθμικά μοτίβα καθώς και στα ιδιότυπα ενόργανα γυρίσματα.

H ενιαία μουσικοχορευτική παράδοση της Βορειοδυτικής Μακεδονίας με τις περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων είναι θέμα μεταλαμπάδευσης στοιχείων του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Αναμφίβολα ρόλο έπαιξε και η δεκτικότητα των Σλάβων στην πρόσληψη και αφομοίωση ελληνικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών γεγονός που οφείλεται και στο κοινό ιστορικό παρελθόν και στον ευρύτερο πολιτισμικό συγχρωτισμός  των δύο λαών. Εξάλλου η μουσική σύμφωνα με τον μεγάλο μουσικολόγο  Μάριο Μαυροειδή δεν αναγνωρίζει γεωγραφικά σύνορα.