Το Περιβάλλον γιορτάζει στην Αθήνα

5 Ιουνίου 2013

athens_2013

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον Δήμο Αθηναίων, για να συντονίσει τον εορτασμό με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κλίμακας δράσεις που θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για τη μέρα αυτή. Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων θα λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στην πλατεία Συντάγματος και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013.

Στο κέντρο της πλατείας θα δημιουργηθεί μία κατασκευή – ο ιστός της πόλης – στο κέντρο της οποίας θα τοποθετηθεί ένα γιγαντιαίο δέντρο το οποίο θα περιστοιχίζεται από δεκάδες πολύχρωμα λουλούδια. Φιγούρες παιδιών με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος θα «αγκαλιάζουν» το κεντρικό έκθεμα ενώ ακτινωτά θα δημιουργηθούν 4 παρτέρια – θεματικές ενότητες – με θέμα την ανακύκλωση (κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες), τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς) και λαχανόκηπος σε συνδιασμό με μονάδα οικιακής κομποστοποίησης. Ένα πέμπτο παρτέρι με το μήνυμα του UNEP “think.eat.save” θα δημιουργηθεί στην έξοδο του μετρό.

Παράλληλα, σε διαφορετικά σημεία της πλατείας θα υπάρχουν επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήριο σποράς με φύτευση φυτών που θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες, εργαστήρι ανακύκλωσης χαρτιού και εργαστήρι οικιακής κομποστοποίησης. Ταυτόχρονα, θα διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού – με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την πόλη και το αστικό περιβάλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη η ταινία ντοκιμαντέρ HOME.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), προκειμένου να παρουσιάσει το συνολικό έργο του.

Αναλυτικό Πρόγραμμα των Δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 18:00 μέχρι τις 21:30:

Σε διαφορετικά σημεία της πλατείας Συντάγματος θα υπάρχουν:

  • Επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια
  • Εργαστήριο σποράς
  • Εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού
  • Εργαστήριo οικιακής κομποστοποίησης
  • Εργαστήριο Origami με την κοινωνική ανθρωπολόγο, συγγραφέα,  εικαστικό  και
  • εκπαιδευτή «οριγκάμι», Μυρτώ Δημητρίου
  • Φουσκωτό πάρκο ανακύκλωσης
  • Διαδραστικό παιχνίδι ανακύκλωσης
  • Η μασκότ της Ανακύκλωσης

Στις 19:00 η φιλαρμονική του Δήμου θα μας προσφέρει μουσικό πρόγραμμα

Στις 20:00  ο  Αθλητικός  Σύλλογος  Θρακομακεδόνων  «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»  θα  εκτελέσει

χορογραφία ρυθμικής γυμναστικής στο τραγούδι της ανακύκλωσης

Παράλληλα,  θα  διεξάγεται  στο  κέντρο  της  Αθήνας  παιχνίδι  –  κυνήγι  θησαυρού  –  με στόχο  την  καλύτερη  γνωριμία  των  συμμετεχόντων  με  την  πόλη  και  το  αστικό περιβάλλον. Τόπος εκκίνησης  είναι η πλατεία Συντάγματος στις 18:00.

Ταυτόχρονα, επιδαπέδια παιχνίδια θα βρίσκονται και στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο Θησείο, έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού.

Τη  μέρα  θα  κλείσει  η  προβολή  της  ταινίας  ντοκιμαντέρ HOME  σε  γιγαντοοθόνη  στην πλατεία Συντάγματος στις 21:30.

Δευτέρα 10 Ιουνίου από τις 19:00

Εγκαίνια του Eco Art Festival «Tra(n)shformation – Περιττά Περίτεχνα» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β 17 ‐ 19 Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675, τηλ. 210 9242111‐3) το οποίο περιλαμβάνει:

  • Διεθνή Έκθεση Φωτογραφίας
  • Έκθεση Έργων τέχνης φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας και μαθητών
  • Κινηματογραφικές ταινίες ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ ECOFILMS στη μνήμη της Ιδρύτριας και Καλλιτεχνικής του διεύθυντριας Λουκίας Ρικάκη.

Το φεστιβάλ και η έκθεση θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή  16 Ιουνίου κατά τις ώρες Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 ‐ 19.00, Πέμπτη: 11.00 ‐ 22.00.

Την εβδομάδα  3‐9  Ιουνίου  θα  γίνεται  προβολή  μηνυμάτων  περιβαλλοντικής

ευαισθητοποίησης στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).