Ντοκυμαντέρ για το Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης»

14 Ιουνίου 2013

Στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Το Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης». Πρόκειται για το Ψηφιακό Παράτημα του Κρατικού Ρωσικού Μουσείου που παρουσιάζει μόνιμα εκθέματα των συλλογών του.

941933_677606788919978_700353210_n

Το  Ψηφιακό Παράρτημα βρίσκεται το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και δίνει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να γίνει «επισκέπτης»του Μουσείου μέσο του ψηφιακού υλικού. Ψηφιακά διαδραστικά προγράμματα, ταινίες και εκδόσεις είναι μερικά από τα θέματα που αναλύει το οργανωμένο, βάσει των ακαδημαϊκών ερευνών, ψηφιακό υλικό.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν αποτέλεσμα αυτής της ηλεκτρονικής-ψηφιακής προσπάθειας. Παρουσιάστηκε μέρος του ψηφιακού υλικού και δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούμε ψηφιακά στις αίθουσες του  Μουσείου να μάθουμε για τις συλλογές, για τους σημαντικότερους καλλιτέχνες,  να ρθούμε σε επαφή τη ρωσική κοσμική και εκκλησιαστική Τέχνη και να λάβουμε γνώση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αγίας Πετρούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλογή του Κρατικού Ρωσικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης αριθμεί περίπου 400.000 εκθέματα, εκτείνεται σε 30,2 εκτάρια και περιλαμβάνει παλάτια, κάστρα και κήπους. Επιπλέον αναπτύσσει  θέματα τόσο για την ανάπτυξη της ρωσικής τέχνης όσο και για τα 300 χρόνια ρωσικής αρχιτεκτονικής και της κηπουρικής τοπίου της Αγίας Πετρούπολης.

Με αφορμή τα παραπάνω αναδεικνύει μια ευρύτερη διαλεκτική για το σύγχρονο μουσείο και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Τα μουσειολεωφορεία και τα ηλεκτρονικά μουσεία είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ενώ τα ηλεκτρονικά μέσα και οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν βρει μια θέση στο σύγχρονο μουσείο.

Το Κρατικό Ρωσικό Μουσείο- Ψηφιακό παράρτημα είναι ένα πρωτοπόρο παράδειγμα γνώσης και διεύρυνσης των πολιτισμικών, μορφωτικών και επιστημονικών επαφών μεταξύ των δύο λαών και μια δημιουργική παρουσίαση για ένα δυναμικό παρών και ένα ευοίωνο μέλλον των μουσείων.

Βασίλειος Χάδος