«Το σχολείο δημιουργεί την κοινωνία»

30 Ιουνίου 2013

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο …για να ξαναφανταστούμε το σχολείο… που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ήταν η αφορμή για να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Αntony  Montgomery, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

abgedf

Π: Ποιο το σκεπτικό οργάνωσης του συνεδρίου με  θέμα: «…για να ξαναφανταστούμε το σχολείο…»;

Α.Μ: Το σχολείο είναι ο πρώτος επίσημος  οργανισμός  που βιώνουμε όλοι. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και τις μελλοντικές εργασιακές συμπεριφορές μας.

Π.: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα των θεματικών του συνεδρίου και κατά πόσο σας απασχόλησε σαν θέμα το ψηφιακό σχολείο και οι νέες τεχνολογίες.

Α.Μ.: Υπήρχε αρκετή ποικιλία στη θεματολογία του συνεδρίου, που περιελάμβανε:  τη φωνή των μαθητών, την εκπαίδευση και την τέχνη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, την εκπαίδευση και τη μουσική, τα μουσεία και την εκπαίδευση, τη δημιουργικότητα, την εκπαίδευση και τη φιλοσοφία.

Ωστόσο, η  πιο καινοτόμος  θεματική ενότητα είναι αυτή όπου συμμετείχαν οι μαθητές γυμνασίου από τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης (Ανατόλια, Mandoulides και De La Salle) στην οποία  ξαναφαντάστηκαν πως θα μπορούσε να μοιάζει το σχολείο του μέλλοντος.

Π.: Στο συνέδριο αναλύθηκε ο ρόλος και η θέση του εκπαιδευτικού στο σχολείο; Ποια η άποψη σας;

Α.Μ.: Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται την υποστήριξή μας. Θα πρέπει να είναι οι εταίροι μας στην εκπαίδευση. Θα πρέπει να τους στηρίξουμε με τη δική μας συμμετοχή στο σχολείο.

Π.: Κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο ως οργανισμός και χώρος πέρα από τη αυστηρή διδασκαλία. Τι δυναμική αναπτύσσει το σχολείο στις μέρες μας;

Α.Μ.: Το σχολείο είναι ένας οργανισμός. Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται να προσποιούμαστε ότι δεν είναι. Έχουμε αυτή την ιδέα ότι πρόκειται για μια «προετοιμασία» για την πραγματική κοινωνία, αλλά στην πραγματικότητα το σχολείο δημιουργεί την κοινωνία. Έτσι, τα σημαντικά ζητήματα είναι: Ποιος είναι ο σκοπός του σχολείου; και ποιες αξίες προωθούν τα σχολεία;

Π.: Σας ευχαριστούμε

Α.Μ.: Ευχαριστώ