Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης στην Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού

8 Ιουλίου 2013

Η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», διοργανώνει τον Γ΄ Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, στο Συνεδριακό Θεσσαλίας (Μελισσάτικα Βόλου). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με πανελλήνιο χαρακτήρα, μέ την οποίας ενθαρρύνεται η σπουδή και η προβολή της ψαλτικής και αναδεικνύεται η καλλιτεχνικός χαρακτήρας της βυζαντινής μουσικής.

ggg

Στόχος του Διαγωνισμού είναι η μελέτη της γνήσιας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ψαλτικής Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς επίσης και η ενίσχυση του φρονήματος των νέων ιεροψαλτών και των σπουδαστών της ψαλτικής τέχνης, η προσφορά κινήτρων για περαιτέρω μελέτη και βελτίωσή τους, ακόμη δε η γνωριμία και η ανάπτυξη δεσμών αγάπης και ευγενούς άμιλλας μεταξύ των διαγωνιζομένων.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές της Βυζαντινής Μουσικής (ανεξαρτήτως μουσικού επιπέδου, ηλικίας και φύλου) όλων των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και των αντιστοίχων τμημάτων των Ωδείων όλων των Ι. Μητροπόλεων, και του Μουσικού Σχολείου Βόλου, αλλά και σε εμπειρικούς ιεροψάλτες. Τα επίπεδα των διαγωνιζομένων θα είναι τέσσερα με ανάλογο βαθμό δυσκολίας για το καθένα.

Η Κριτική Επιτροπή η οποία θα είναι πολυμελής, για την δικαιότερη βαθμολόγηση των διαγωνιζομένων,  θα βαθμολογήσει ξεχωριστά και επί ειδικού εντύπου το καθένα από τα παρακάτω στοιχεία της παρουσίασης των διαγωνιζομένων:

1. Τονική σταθερότητα – Διαστηματική ακρίβεια 5-10 βαθμοί

2. Χρονική – Ρυθμική σταθερότητα 5 -10 βαθμοί

3. Πιστότητα στο μουσικό κείμενο – Έκφραση 5-10 βαθμοί

4. Αναπνευστική και φωνητική τεχνική – Άρθρωση 5-10 βαθμοί

5. Βαθμός δυσκολίας του επιλεγμένου τροπαρίου (μόνο για το κομμάτι της ελεύθερης προσωπικής επιλογής των διαγωνιζομένων) 5-10 βαθμοί

Για περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσεις:

α) Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ.Δημητριάδος., Κ. Καρτάλη 152, Βόλος, Τ.Κ. 38221 β) email: [email protected] γ) κ. Εὐστάθιος Δ. Γραμμένος (Ι. Καρτάλη 76-80, Βόλος, Τ.Κ.38221, τηλ.: 6972 83 83 48 και 6946 46 22 82).

Βασίλειος Χάδος