+Ιωάννης Κορναράκης (1926-13 Ιουλίου 2013)

13 Ιουλίου 2013

Μετέστη σήμερα τα ξημερώματα στις ουρανίους μονές, οσιακώ τω τρόπω, ο Ιωάννης Κορναράκης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως έγινε γνωστό, η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την προσεχή Δευτέρα στις 3:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, περιοχής Τούφα Χαλανδρίου.

kornarakis2

Ο Ιωάννης Κορναράκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1926. Θεολογία σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα μετέβη στο εξωτερικό για να σπουδάσει Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές κλινικές εφαρμογές στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Ινσμπρουκ, Χριστιανική Παιδαγωγική και Ποιμαντική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Ψυχολογία του Βάθους και Ποιμαντική Φροντίδα των ψυχασθενών στη Ρωμαιοκαθολική Σχολή του Πανεπιστημίου του Mύνστερ.

Άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα, υπέβαλε (1960) διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα «Η βίωσις του πάθους κατά την διδασκαλίαν της Αγίας Γραφής». Έξι χρόνια αργότερα υπέβαλε στην ίδια Σχολή διατριβή επ’ υφηγεσία με τίτλο: «Η νεύρωσις ως αδαμικόν πλέγμα. Συμβολή εις την Ποιμαντικήν Θεολογίαν». Κατά το έτος 1968 εξελέγη εντεταλμένος Υφηγητής και το 1974 Έκτακτος Καθηγητής στην ίδια Σχολή, με ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Το 1978 μετέβη στην πρωτεύουσα, καθώς εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Ποιμαντικής Ψυχολογίας και Εξομολογητικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αφυπηρέτησε το έτος 1993.

Ο μεταστάς δικαίως θεωρούνταν μέλος της οικογένειας της «Πεμπτουσίας», καθώς μας είχε ευγενικά και ολόθυμα παραχωρήσει πολλά κείμενά του προς δημοσίευση. Εκφράζουμε προς τους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε «Καλό Παράδεισο»!