Εκ των Αχράντων Παθών εν Ιερουσαλήμ

8 Ιουλίου 2013

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από το πνευματικό κέντρο της Ι.Μ.Κατερίνης «Ο Άγιος Φώτιος» το ντοκιμαντέρ με τίτλο:«Εκ των Αχράντων Παθών εν Ιερουσαλήμ». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της τριετούς προσπάθειας μελών του πνευματικού κέντρου και ιδιαίτερα του π. Παύλου Ντούρου.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια αφήγηση των παθών του Κυρίου, με εικόνες από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ιερουσαλήμ. Οι εικόνες αυτές πλαισιώνονται με πλάνα που γυρίστηκαν στην Πιερία, στον πρόλογο και τον επίλογο.  Είναι περισσότερο μια διήγηση των παθών, δραματοποιημένη σε αρκετά σημεία, παρά μια διήγηση-ξενάγηση προσκυνηματικού τύπου.

p.paylos

Η Πεμπτουσία μίλησε με τον εμπνευστή και πρωτεργάτη της έκδοσης π. Παύλο Ντούρο:

Π.:  Ποιο το σκεπτικό του ντοκιμαντέρ και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του θέματος

π. Π. Ν.: Από πολλά χρόνια μας συνείχε λύπη και απορία: γιατί στον κυριαρχούμενο από την εικόνα σύγχρονο κόσμο να μην έχει λόγο ο Λόγος; γιατί να κατακλύζωνται οι οθόνες από έργα αισχύνης πού πλήττουν θανάσιμα εκατομμύρια ψυχές και να μην υπάρχουν κάποιες, τουλάχιστον, νησίδες γαλήνης, υγιούς ψυχαγωγίας, αληθινής μορφώσεως, σωτηρίας;… Αυτή η «καλή ανησυχία» γέννησε την πρώτη μας παραγωγή. Αξιωθήκαμε δε το πρωτόλειο μας να έχει ως θέμα του τα ΆΧΡΑΝΤΑ ΠΆΘΗ του Δεσπότου Χριστού! Όσον αφορά την επιλογή του θέματος αυτή προέκυψε «ἀφ᾽ ἑαυτῆς», ξαφνικά και απρόσμενα: στις αποσκευές για το πασχαλινό μας προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ υπήρχε μία Sony PMW EX3.

Π.: Μπορείτε να μας δώσετε κάποια εικόνα του περιεχομένου και των σκηνών λήψης στα Ιεροσόλυμα

π. Π. Ν.: Χωρίς σχεδιασμό – επ᾽ ουδενί μη φανταζόμενοι την προοπτική των πλάνων μας!- εμείς οι πρωτόπειροι και αυτοδίδακτοι σκηνοθέτες-εικονολήπτες τραβούσαμε άπληστα όψεις τής Ιερουσαλήμ, τα Πανάγια προσκυνήματα, τα πλήθη των προσκυνητών, ιερές σκηνές των ακολουθιών… Να τονίσουμε επίσης ότι στο dvd του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται και μήνυμα του Μακαριοτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου του Γ΄.

paidia

Π.: Οι σκηνές στην αρχή και στο τέλος είναι κάτι το ξεχωριστό από την βασικό μέρος του ντοκιμαντέρ. Μπορείτε να μας πείτε για τη συμμετοχή των παιδιών και γενικότερα τους συντελεστές της έκδοσης;

π. Π. Ν.: Το σενάριο «επενδύθηκε» με την μοναδική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη και ο σκηνοθέτης-μοντέρ Κώστας Καλπατζίδης γύρισε εξαιρετικές σκηνές στην Μπάρα και στην Πέτρα Ολύμπου, όπου συμμετείχαν παιδιά της θεατρικής ομάδας του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ», καθώς και στην Ράχη Πιερίας, όπου και τα συναρπαστικά πλάνα των μικρών παιδιών μέσα στις ανθισμένες κερασιές.

Π.: Η έκδοση αυτή έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό έχει να δώσει κάτι ξεχωριστό σε αυτόν που θα την παρακολουθήσει και πως μπορούμε να την προμηθευτούμε;

π. Π. Ν.: Ελπίζουμε και ευχόμασθε οι θεατές της ταινίας να χαρούν αυτήν την πρωτότυπη αφήγηση κάποιων σκηνών ΕΚ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ του Κυρίου και να ωφεληθούν πνευματικά. Τα dvds της ταινίας διατίθενται στο Πνευματικό Κέντρο «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ» (Δ/νσι: Ζαλόγγου 20-16ης Οκτωβρίου, 60100 ΚΑΤΕΡΙΝΗ, τηλ. 2351029848, 6974901294, 6978696645. e-mail: [email protected]) καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Ι τιμή του είναι 8 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση της νέας κατασκηνώσεως των «ΑΓΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ» της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους.

Π.: Ευχαριστούμε πολύ!

π. Π. Ν.: Σας ευχαριστώ!

Στην βιντεοθήκη της Πεμπτουσίας μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρος του ντοκιμαντέρ χάρη στην ευγενή παραχώρηση του π. Παυλου τον οποίο και ευχαριστούμε. https://www.pemptousia.gr/new_videothiki/?v=52335