Προσβάσιμη σελίδα

Ένας εκ των κορυφαίων Πρωτοψαλτών της Θεσσαλονίκης

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος είναι ένας εκ των κορυφαίων Πρωτοψαλτών της Θεσσαλονίκης και της Ψαλτικής γενικότερα. Μαζί με τους Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο και Αθανάσιο Καραμάνη αποτέλεσαν την μεγάλη τριανδρία που συνετάραξε τα ψαλτικά ύδατα της εποχής τους.

talia

Σε μια πρόσφατη τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Χαρίλαου Ταλιαδώρου ο Χρυσόστομος Σταμούλης καθηγητής Θεολογικής Σχολής, δήλωσε πως θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριληφθεί στην ιστορία της πόλης το όνομα του Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Πράγματι η πεντηκονταετής παρουσία του στο αναλόγιο της του Θεού Σοφίας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της προσφοράς του στην ιστορία της πόλης.

Γλυκύς, σεμνοπρεπής, ηγεμονικός στην εκτέλεσιν μαθημάτων, με ορθή απαγγελία αλλά και τη σωστή σωματική στάση του ψάλλοντος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ψαλτικής  του. Όσον αφορά τη συνθετική του δράση, έχει μελοποιήσει όλο το βασικό ρεπερτόριο της σύγχρονης ψαλτικής με σπουδαία λειτουργικά, εμμελέστατα Χερουβικά και Κοινωνικά και ακολουθίες του ενιαύσιου εορτολογίου. Ο Ταλιαδώρος διέπρεψε και ως χοράρχης με την »Χορωδία Μακεδονίας», που ίδρυσε και διηύθυνε ο ίδιος επί σειρά ετών με μεγάλη μαεστρία και πειθαρχία. Είναι πολύ ευχάριστο και παρήγορο για το παρόν και το μέλλον της εκκλησιαστικής μουσικής να διακρίνεται με τέτοιους ερμηνευτές που άφησαν εποχή και φάνηκαν αντάξιοι των προκατόχων τους.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Χερουβικόν ήχος πλ.α΄ | Κωνσταντίνου Πρίγγου
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (B')
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα