Χρυσή τομή – λύση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης

5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αρχαιότητες θα προστατευθούν – οι εργασίες του μετρό θα συνεχιστούν

Λύση κοινής αποδοχής στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις Αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου, του Μετρό Θεσσαλονίκης προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε στην πόλη, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Υπουργός Μακεδονίας–Θράκης Θεόδωρος Καράογλου , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας , η Γ .Γ Πολιτισμού . Λίνα Μενδώνη , ο Πρόεδρος της “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ” Χρήστος Τσίτουρας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ Χρήστος Βλασσόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετρό Θεσσαλονίκης.  Άποψη του δυτικού τμήματος της ανασκαφής

Μετρό Θεσσαλονίκης. Άποψη του δυτικού τμήματος της ανασκαφής

Aποτελεί κοινή πεποίθηση όλων, είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, “πως το μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που γίνεται στη χώρα και είναι ένα έργο το οποίο χρειάζεται πριν από όλα η Θεσσαλονίκη και οι δημότες της”. Αναφερόμενος στο θέμα των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη καθώς και στις πολύ σημαντικές αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί κατά την κατασκευή του έργου, μεταξύ των οποίων ένας πολύ μεγάλος αστικός βυζαντινός οικισμός, ένα μέρος, της βυζαντινής πόλης, υπογράμμισε ότι “όλα αυτά πρέπει να προστατευθούν”.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει και να αναδειχθούν “επ’ ωφελεία της ιστορίας της πόλης, προς χρήση του κοινού που θα επισκέπτεται.

Πώς όμως θα αναδειχθεί η βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης που ήρθε στο φως;

Η λύση που προτάθηκε και τελικά έγινε αποδεκτή είναι η εξής: να αποσπαστούν οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν, να προστατευθούν και όταν ολοκληρωθεί το μετρό να επανατοποθετηθούν. “Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα επανατοποθετηθούν στο σημείο ακριβώς που βρίσκονταν, κάτω από τη σημερινή πόλη μια άλλη πόλη, βυζαντινή, αναδεικνύοντας τα τμήματα της πόλης αυτής”, δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί εκ νέου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Με αυτόν το τρόπο θα απεμπλακεί η κατάσταση και θα προχωρήσει το μετρό, που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων της συμπρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα θα αναδειχθεί ο μνημειακός πλούτος της και θα προστατευθεί.

“Η λύση που βρίσκεται για την απόσπαση και επαναφορά των ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι μία λύση, η οποία δίνει ένα πλεονέκτημα στη Θεσσαλονίκη, την μία και πραγματική βυζαντινή πρωτεύουσα, και νομίζω ότι αυτό είναι προς όφελος της πόλης”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

“Βρισκόμαστε πια ενώπιον της λύσης, μία λύση που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο και μεγαλύτερο σταθμό – μουσείο της Ευρώπης και ενδεχομένως και του κόσμου. Οι αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο σημείο, είναι σημαντικότερες ιστορικά”, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατερίνα Χουζούρη