Με τις μουσικές του Γιάννη Χαρούλη

12 Σεπτεμβρίου 2013

Λέμε μερικές φορές ότι έχουμε κορεστεί, ότι ακούμε πολλή μουσική κι ότι είναι δύσκολο να ενθουσιαστούμε στο έπακρο. Αλλά η σπίθα δεν έρχεται από εμάς, τους «επαγγελματίες ακροατές», εμφανίζεται πάντα αστραφτερή επειδή οι μουσικοί έχουν τον έλεγχο της τέχνης τους, τη γνώση ενός ρεπερτορίου κι αυτόν τον επικοινωνιακό ενθουσιασμό που στέλνουν στα αφτιά και την ψυχή μας.

xaroulis1

Ο λόγος για το Γιάννη Χαρούλη και τη χθεσινή του εμφάνιση στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Με το συγκρότημά του, το επιτήδειο παίξιμο των χορδών του λαούτου του και τα γεμάτα λυρισμό τραγούδια του, ξεσήκωσε τα πλήθη και χάρισε μια απολαυστική βραδιά. Με το δυναμισμό και την αστείρευτη ορμή του επί σκηνής, προσέφερε ένα θέαμα με στοιχεία παραδοσιακής μουσικής, ροκ αυτοσχεδιασμού και αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι ενθαρρυντικό, νέοι καλλιτέχνες να προσπαθούν να συνδέσουν τη μουσική παράδοση του τόπου τους με άλλες ενδιαφέρουσες μουσικές της παγκόσμιας σκηνής, προσθέτοντας και τις δικές τους νότες, τη δική τους σύγχρονη οπτική γωνία στις δημιουργίες τους – κάτι για το οποίο ο Γιάννης έχει διακριθεί.

xaroulis2

Γι αυτό νομίζουμε ότι ούτε η παράδοση θα άντεχε να τον διεκδικήσει πραγματικά. Ανεξάρτητος και ανεξάντλητος ο Γιάννης Χαρούλης άνοιξε τους δικούς του μουσικούς ορίζοντες. Τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους, τη συνεργασία του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, το Γιάννη Καλαντζή, το Νίκο Παπάζογλου, ήταν μεγάλο μέρος του χθεσινού ρεπερτορίου. Η κρητική μουσική με τον «Ερωτόκριτο» και τα «Μαύρα μου μάτια» στο φινάλε έγιναν το επιστέγασμα της βραδιάς και άφησαν τη γλυκιά προσδοκία του ξαναερχομού.

Τραγούδια που είναι ριζωμένα στο κέντρο του συναισθήματος και της συλλογικής μνήμης, τραγούδια που έρχονται από παντού, τραγούδια που σε πάνε παντού, είναι ο απολογισμός της χθεσινής βραδιάς. Καταθέτοντας και την προσωπική εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε ότι ο Γιάννης Χαρούλης είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου και καλλιτέχνη που τον χαρακτηρίζει η απλότητα και το ήθος της τέχνης που σπάνια συναντάς στις μέρες μας.

Βασίλειος Χάδος