Ντμίτρι Σοστακόβιτς: ο εμβληματικός συμφωνιστής του 20ου αι.

12 Σεπτεμβρίου 2013

O Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) ήταν ένας από τους κορυφαίους Ρώσους συνθέτες του 20ου αι.. Εμφανίστηκε στο λυκόφως της ρομαντικής ρωσικής μουσικής του περασμένου αι. εμπλουτίζοντας την με φρέσκο δημιουργικό αέρα. Μαζί με τον Σεργκέι Προκόφιεφ ανανέωσαν τη ρωσική μουσική με την αναζήτηση της καινοτομίας και της προσωπικής αρμονικής γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας το 1941, ο Σοστακόβιτς βρέθηκε στο Λένινγκραντ και στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλη έγραψε τα τρία πρώτα μέρη της περίφημης 7ης Συμφωνίας του (της επονομαζόμενης «Συμφωνίας του Λένινγκραντ»). Ένα εμβληματικό έργο με το οποίο σημάδεψε την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης.

sostakovits
Θεωρείται ότι τα μεγαλύτερα έργα του είναι οι 15 συμφωνίες του και τα 15 κουαρτέτα εγχόρδων. Το έργο του, επίσης, περιλαμβάνει όπερες, 6 κοντσέρτα (για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο) και πολλή κινηματογραφική μουσική. Τα 15 κουαρτέτα εγχόρδων τον καθιστούν ισχυρή συνθετική προσωπικότητα. Πρόκειται για ένα είδος που από τα μέσα του 190υ αι. είχε αρχίσει να φθίνει. Ωστόσο ο Σοστακόβιτς με καινούργια μουσικά ενδύματα έδωσε ζωή και ανανέωσε αυτό το παλιό μουσικό είδος. Επίσης στα συστατικά του ύφους του συγκαταλέγεται και εκείνο του «γκροτέσκου», του σκερτσόζου και κωμικού δηλαδή, διευρύνοντας έτσι την μουσική έκφραση.

Στη μουσική Σοστακόβιτς επέδρασαν συνθέτες που θαύμαζε όπως ο Μπαχ, ο Μπετόβεν, ο Μάλερ και ο Μπεργκ. Από τους ρώσους συνθέτες δε, εκτιμούσε κυρίως τους Μουσόργκσκυ, Προκόφιεφ και Στραβίνσκι.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους συνθέτες του 20ου αι., δημιούργημα της ρωσικής μουσικής κουλτούρας. Το έργο του ακόμα και σήμερα εμπλουτίζει το συναυλιακό πρόγραμμα συμφωνικών ορχηστρών και είναι σπουδή και αναφορά για καταξιωμένους σολίστες και δημιουργούς.

Ακολουθεί το γνωστό βάλς απο τη jazz suita, ο επίλογος στο συνθετικού έργο του Σοστακόβιτς.