«Στο βάθος Κήπος»:εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας

13 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε χθες Πέμπτη  12 Σεπτεμβρίου στους χώρους της Αγιορειτικής εστίας μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Στο βάθος Κήπος» που θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες του Σεπτεμβρίου στο Κήπο του ιδίου χώρου.

nedelkou

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δημήτριος Σαλπιστής κάλεσε γείτονες, φίλους, συνεργάτες, κάθε Θεσσαλονικιό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το κτίριο και την ιστορία του να επισκεφθεί τον ειδικά διαμορφωμένο Κήπο, το ενδιαφέρον πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου «Στο βάθος Κήπος» και όχι μόνο. Τους επόμενους μήνες, θα ακολουθήσουν η Έκθεση Φωτογραφίας «Κωνσταντινούπολις: Η Πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου», που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και οι εκδηλώσεις του Νοεμβρίου (Συνέδριο – Έκθεση – Εκδόσεις) με κεντρικό θέμα «Η Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος».

askitaria2

Εν συνεχεία παρουσίασε το Πρόγραμμα «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑζοντας στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης» μία «Εικαστική Εξακτίνωση» στις έξι Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με Εκθέσεις Ζωγραφικής και Φωτογραφίας και θέμα τους το Άγιον Όρος. Ακολούθησε η περιήγηση στην Έκθεση «Ιστορία του κτιρίου και του δωρητή Κ. Νεδέλκου» κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η κατοικία Νεδέλκου μετατράπηκε εδώ και 13 χρόνια σε δημόσιο χώρο φιλοξενώντας τις δραστηριότητες της Αγιορειτικής Εστίας, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή Κ. Νεδέλκου, ενώ  τώρα αναδεικνύεται και ο κήπος του σε ένα ανοικτό χώρο πρασίνου, που Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί γείτονες, συνεργάτες, διαβάτες, περαστικούς από την Εγνατία, ξένους επισκέπτες της πόλης.

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα: 20:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της πρωτότυπης έρευνας του Αρχιτέκτονα Φαίδωνα Χατζηαντωνίου με τίτλο «Αυθόρμητη Αρχιτεκτονική στο Άγιον Όρος. Ασκητικά καταλύματα του αθωνικού μοναχισμού» με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού. Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη, στο Κολέγιο της Αγίας Άννας, στις 8 Ιουνίου 2013, στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους».

arxitektoniki

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου  και ώρα: 20:00 θα γίνει η παρουσίαση του Δρ. Αρχιτέκτονα Μιλτιάδη Πολυβίου με θέμα «Η ανίχνευση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ενός μεταβυζαντινού Αγιορείτικου Καθολικού» που αφορά την ανακάλυψη της ξύλινης μακέτας του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπάρχει ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού.

Βασίλειος Χάδος