Τα πουλιά της Ελλάδας. Πουλιά και αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις

12 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1982, με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Από τότε έχει συνεχή και επιτυχημένη δραστηριότητα στην προστασία απειλούμενων ειδών και την προστασία και διαχείριση Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για να επιτύχει την αποτελεσματική προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, εργάζεται ταυτόχρονα στους τομείς της έρευνας, της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά της ενημέρωσης των πολιτών μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρεμβαίνοντας σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και αντιμετωπίζοντας παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αυτήν την περίοδο διοργανώνει δύο εκθέσεις, η πρώτη αφορά πουλιά της Ελλάδος και η δεύτερη παραθέτει φωτογραφίες πουλιών και αεροσκαφών σε αντιπαραβολή.

«ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Πρόκειται για μία διαδραστική έκθεση με θέμα τα πουλιά της Ελλάδας συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο «Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας» του δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 13 Οκτωβρίου 2013.

Γκιώνης_ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ_ΧρήστοςΜπαρμπούτης

Γκιώνης ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Χρήστος Μπαρμπούτης

Σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το μαγευτικό κόσμο των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Παράλληλα, η έκθεση υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της προστασίας της φύσης, καθώς και την ανάγκη ενεργοποίησης όλων μας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τα πουλιά όσο και για τον άνθρωπο.

Εκτός από μοναδικές στιγμές της άγριας φύσης που θα προβληθούν διαμέσου του φωτογραφικού φακού φωτογράφων και μελών των δύο οργανώσεων, η έκθεση θα περιλαμβάνει διαδραστικές, ενημερωτικές, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους τόσο στον κλειστό χώρο του «Κέντρου Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας» όσο και στον υπαίθριο χώρο που το περιβάλλει.

Λευκοτσικνιάς ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Felix Rehsteiner

Λευκοτσικνιάς ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Felix Rehsteiner

Συγκεκριμένα, θα γίνουν περιβαλλοντικά εργαστήρια με κατασκευές, ζωγραφική και παιχνίδια βασισμένα σε διαφορετικές θεματικές όπως: πουλιά των αγροτικών περιοχών, θαλασσοπούλια, πουλιά των υγροτόπων και πουλιά της πόλης, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ με θέμα τα πουλιά και την προστασία τους, τα οποία θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

«ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ»

Ξεκίνησε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους, η νέα φωτογραφική έκθεση περιβαλλοντικής και εικαστικής ευαισθητοποίησης «Πουλιά και αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις». Είναι προσβάσιμη σε όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες στο χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» του αεροδρομίου (Αναχωρήσεις, Είσοδος 3).

Πουλιά και Αεροσκάφη  σε παράλληλες πτήσεις,φωτο 2

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις,φωτο 2

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις, φωτο 1

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις, φωτο 1

Μέσα από 30 στιγμιότυπα πουλιών και αεροσκαφών που συνέλαβε ο φακός Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, καθώς και συνοδευτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο των πουλιών της ελληνικής φύσης, διαπιστώνοντας τις ομοιότητές τους στο σχήμα και στην κίνηση με διαφορετικούς τύπους σύγχρονων αεροσκαφών.

Επιπλέον, η μορφολογική αντιπαραβολή των πουλιών με αντίστοιχους τύπους αεροσκαφών, ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών, αναδεικνύει ως κοινό τόπο το «ταξίδι» σε προορισμούς πέρα από σύνορα και αποστάσεις. Παράλληλα, μέσω αυτής της αλληγορίας, η έκθεση μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της προστασίας των πουλιών και των βιοτόπων τους, όπως επίσης και τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουμε για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τα πουλιά όσο και για τον άνθρωπο.

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις, φωτο 3

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις, φωτο 3

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιούν από το 2008 το «Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας», σε συνεργασία με τον δήμο Μαρκοπούλου, βασικός στόχος του οποίου είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επαναφορά της αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τον φυσικό πλούτο του υγροτόπου, μέσω δράσεων αποκατάστασης του υγροτοπικού οικοσυστήματος και ανάκαμψης των πληθυσμών των φυτών και ζώων που φιλοξενεί, παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας του υγροτόπου, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, κ.λ.π.

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις,φωτο 4

Πουλιά και Αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις,φωτο 4

Κατερίνα Χουζούρη