1ο Σεμινάριο ΚΕΠΕΜ Σίμων Καράς.Παλιοί χοροί από τη Μεσσηνία

10 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Μαντζούρη

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 10.45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σεμινάριο Χορού που είναι αφιερωμένο στη Μεσσηνία, με εισηγητή τον ερευνητή της χορευτικής παράδοσης της Μεσσηνίας, Νίκο Πέτροβα. Την ευθύνη και τον συντονισμό του Σεμιναρίου έχει ο Καθηγητής χορού του ΚΕΠΕΜ Βασίλης Οικονόμου.

Σεμινάριο χορού Βόρειας Θράκης 14.04.2013 με εισηγητή τον Δήμο Πραντσίδη

Σεμινάριο χορού Βόρειας Θράκης 14.04.2013 με εισηγητή τον Δήμο Πραντσίδη

Στην Πεμπτουσία μίλησε από το ΚΕΠΕΜ, ο Δημήτρης Μαντζούρης.

-Πότε ξεκίνησαν τα σεμινάρια χορού. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

-Το καλοκαίρι του 2012, στα πλαίσια των καλοκαιρινών σεμιναρίων του ΚΕΠΕΜ, ξεκίνησαν με πρόταση του υπεύθυνου χορού του Κέντρου Βασιλείου Ι. Οικονόμου σεμινάρια χορού. Με την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 2012-2013 συνεχίστηκαν τα σεμινάρια χορού, τα οποία ελάμβαναν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μία Κυριακή κάθε μήνα. Θέμα κάθε σεμιναρίου είναι η χορευτική παράδοση ενός συγκεκριμένου τόπου. Ξεκινώντας λοιπόν από το καλοκαίρι του 2012, έγιναν κατά σειρά σεμινάρια για τους παρακάτω τόπους: Δυτική Κρήτη, Νότια Άγραφα νομού Καρδίτσας, Σινασός Καππαδοκίας, Τζια Κυκλάδων, Κύθνος Κυκλάδων, Καρωτή Διδυμοτείχου, Κυνίδαρος Νάξου, Κάλυμνος Δωδεκανήσων, Βόρεια Θράκη, Κάρπαθος Δωδεκανήσων, Κάρυστος Ευβοίας.

Στο σεμινάριο της Καλύμνου (17.02.2013) με εισηγητή τον Αντώνη Κοκκινίδη

Στο σεμινάριο της Καλύμνου (17.02.2013) με εισηγητή τον Αντώνη Κοκκινίδη

-Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται;

-Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν στοιχειώδεις γνώσεις χορού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στα σεμινάριά μας 237 συνολικά άτομα, σε ηλικίες από 10 έως 70 χρονών.

-Το πρώτο σεμινάριο χορού ξεκινά με παλαιούς χορούς από τη Μεσσηνία. Για ποιους λόγους επιλέξατε αυτήν την περιοχή;

-Αν δει κανείς τις περιοχές της περσινής χρονιάς, θα προσέξει ότι λείπουν οι εξής μεγάλες περιοχές: Πελοπόννησος, Μακεδονία και Ήπειρος. Μέλημά μας φέτος λοιπόν είναι να γίνουν σεμινάρια για τις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα η Πελοπόννησος, είναι μία περιοχή για την οποία υπάρχει γενικώς η εσφαλμένη άποψη ότι η χορευτική της παράδοση δεν παρουσιάζει ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες. Ως εκ τούτου, για την χορευτική παράδοση της Πελοποννήσου πολύ λίγα έχουν συστηματικά ειπωθεί. Υπ’ αυτή την έννοια παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον ένα σεμινάριο για μία συγκεκριμένη περιοχή της Πελοποννήσου, όπως είναι η Μεσσηνία.

Φωτογραφία από πανηγύρι του '60

Φωτογραφία από πανηγύρι του ’60

-Ποια τα χαρακτηριστικά των χορών της Μεσσηνίας και ποιοι χοροί θα διδαχθούν στο σεμινάριο;

-Τα χαρακτηριστικά των χορών της Μεσσηνίας μας είναι προς το παρόν άγνωστα. Ο Νίκος Πέτροβας, εισηγητής του σεμιναρίου μας, έχει κάνει πρωτότυπη έρευνα, την οποία και θα παρουσιάσει στο σεμινάριό μας. Οι χοροί που θα διδαχθούν θα είναι οι παρακάτω:

– Συρτός «Στέκει το κάστρο το ψηλό…» (Κεφαλόβρυσο-Χαλβάτσο).

– Μονόδιπλος «Ούλες τις νύχτες περπατώ…» (Πεταλίδι, Μάνη).

– Ανασηκωτός «Είχα ένα περιβολάκι…» (Κάτω Μεσσηνία).

– Πασχαλιάτικος «Σήμερα Χριστός Ανέστη…» (Μάνη, Μεσσήνη, Κοπανάκι, Δημάντρα κ.α.).

– Στα τρία «Της Αγια-Σοφιάς», (Διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας) – «Του Γιαννάκη Γκρίτζαλη» (Σουλιμοχώρια).

– Διπλός χορός (Συρτό & Τσάμικο) «Χορταράκια απ’ το λειβάδι…» (Αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας) – «Το μάθατε τι έγινε…» (Χωριά Βόρειας Μεσσηνίας.)

– Στα τρία «Του αη-Θοδώρου το βουνό…» (Μεσσήνη).

– Τσάμικο «Ο κάμπος επρασίνησε…» (Σουλιμοχώρια).

– Μαζωχτό-Απολυτό «Νά’χα νεράντζι να’ριχνα…» (Χαλβάτσο – Κεφαλόβρυσο) – «Γιώργη, σαν θες να παντρευτείς…» (Γριβιτσά – Ευαγγελισμός).

– Διπλός σταυρωτός «Διπλό χορό χορεύουμε…» (Περιοχή της Πυλίας).

– Σταυρωτός ζωναριάτ’κος «Παναγιώτης» (Μεσσήνη, Μικρομάνη, Μαυρομάτι).

Χορεύοντας τον χορό του μηχανικού από την Κάλυμνο

Χορεύοντας τον χορό του μηχανικού από την Κάλυμνο

-Πώς είναι διαρθρωμένο το μάθημα;

-Το σεμινάριο ξεκινά πάντοτε με μία παρουσίαση 15 λεπτών εκ μέρους του Κέντρου, η οποία έχει άμεση σχέση με το θέμα του σεμιναρίου και η οποία χρησιμοποιεί συνήθως ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του Σίμωνα Καρά. Συγκεκριμένα για τη Μεσσηνία θα ακουστούν ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά από την συγκεκριμένη περιοχή. Την παρουσίαση ακολουθεί η συστηματική διδασκαλία των χορών της περιοχής από τον εισηγητή του σεμιναρίου. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου ντόπιοι μουσικοί, προκειμένου να χορέψουν οι συμμετέχοντες με ζωντανή μουσική, παίζουν τους διδαχθέντες χορούς με το ιδιαίτερο μουσικό χρώμα κάθε περιοχής. Στα σεμινάρια εκτός του χορού διδάσκεται συχνά και τραγούδι, ενώ κατατίθενται από τον εισηγητή πληροφορίες για το λαογραφικό πλαίσιο της περιοχής. Το γενικότερο σκεπτικό των σεμιναρίων και η επιδίωξη του Κέντρου είναι η διδασκαλία του χορού, ενταγμένη μέσα στο γενικότερο πολιτισμικό πλαίσιο της κάθε περιοχής.

-Ποιες περιοχές ακολουθούν μετά τη Μεσσηνία;

-Το πρόγραμμα των φετινών σεμιναρίων χορού δεν έχει καθοριστεί ακόμη τελεσίδικα. Είναι όμως οριστικά καθορισμένες οι περιοχές μέχρι τον Ιανουάριο του 2014:

– 24 Νοεμβρίου: Λίμνη Ευβοίας (Εισηγητής: Ανδρέας Πέρης-Παπαγεωργίου)

– 15 Δεκεμβρίου: Σαμμάκοβο Ανατολικής Θράκης (Εισηγητής: Δημήτρης Μαντζούρης)

– 19 Ιανουαρίου: Φλώρινα – Δυτική Μακεδονία (Εισηγητής: Γιάννης Κωνσταντίνου)

Τα υπόλοιπα σεμινάρια μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν τις παρακάτω περιοχές:

– Άνδρος Κυκλάδων

– Κόνιτσα Ηπείρου

– Κως Δωδεκανήσων

– Καισάρεια Καππαδοκίας

Υ.Γ.

Το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, βρίσκεται στην οδό Έρσης 9 και Πουλχερίας, στο Λόφο του Στρέφη.

Τηλ. 210 8237447, 6970 948771, www.simonkaras.gr

Κατερίνα Χουζούρη