2 Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας

18 Οκτωβρίου 2013

Η Ισλανδία αλλιώς

Οι εναέριες φωτογραφίες

του Μανώλη Κουπέ-Καλομοίρη

Στην πρώτη θέση

σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας του 2013

Ο Ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων Μανώλης Κουπέ – Καλομοίρης, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς φωτογράφους της γενιάς του για το μοναδικό τρόπο που συλλαμβάνει με το φακό του εικόνες από άγρια και ανεξερεύνητα τοπία, διακρίθηκε πρόσφατα σε δύο μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας για το τελευταίο δημιουργικό του έργο – μια σειρά από πανοραμικές εναέριες φωτογραφίες της Ισλανδίας.

EPSON φωτο 1

EPSON φωτο 1

Συγκεκριμένα, o Μανώλης Κουπέ-Καλομοίρης απέσπασε ένα Χρυσό και ένα Αργυρό Μετάλλιο Αριστείας στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Πανοραμικής Φωτογραφίας της EPSON και διακρίθηκε παίρνοντας το 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας IPA 2013 (International Photography Awards), στην κατηγορία επαγγελματικής εναέριας φωτογραφίας (Φύση).

EPSON φωτο 2

EPSON φωτο 2

Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά που είναι σαν να ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θυμίζοντας πίνακες αφηρημένης ζωγραφικής.

Στο μεγαλύτερο Διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας EPSON (τον τέταρτο κατά σειρά) προσεκλήθησαν και συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο. Φέτος, συμμετείχαν 4.068 πανοραμικές φωτογραφίες 843 φωτογράφων από 57 χώρες. Στο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό IPA 2013 συμμετείχαν σχεδόν 15.000 φωτογραφίες από 103 χώρες του κόσμου και επιλέχθηκαν τρεις κορυφαίοι νικητές.

IPA φωτο 1

IPA φωτο 1

Ο Μανώλης Κουπέ – Καλομοίρης επισκέφτηκε την Ισλανδία δύο φορές, στις αρχές Οκτωβρίου 2012 και τον Ιούνιο του 2013 επιλέγοντας περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μορφολογία και χρωματική σύνθεση. Οι φετινές βραβευθείσες εικόνες αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης συλλογής εναέριων φωτογραφιών, που απεικονίζουν το νότιο και κεντρικό τμήμα της Ισλανδίας. Ο θεατής βιώνει, μέσα από αυτή τη φωτογράφηση, όπου η εικόνα χάνεται σε αφηρημένα σχήματα, μια ευρηματική και έντονα εικαστική οπτική εμπειρία της Ισλανδίας.

IPA φωτο 2

IPA φωτο 2

Επιβαίνοντας σε ένα μικρό, τετραθέσιο αεροπλάνο Cessna, οι συνθήκες λήψης ήταν πολύ ιδιαίτερες με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για την σύνθεση και τη τεχνική, να πρέπει να παίρνονται σε ελάχιστο χρόνο. Ο ίδιος σημειώνει για τις συνθήκες φωτογράφησης τα εξής: «όλα κινούνταν κάτω από το αεροπλάνο με μεγάλη ταχύτητα, με τις παραστάσεις να εναλλάσσονται συνεχώς, σε γρήγορους ρυθμούς. Κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες, αφέθηκα σε μια πιο ενστικτώδη προσέγγιση σύνθεσης τοπίου, εγκαταλείποντας το δίχτυ ασφαλείας των αυστηρών κανόνων και της γνώσης της επίγειας φωτογράφισης. Ηθελημένα ενέδωσα στην έντονη έλξη που ασκούσε πάνω μου το απρόβλεπτο τοπίο που εμφανίζονταν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μου».

IPA φωτο 3

IPA φωτο 3

Ο Μανώλης Κουπέ- Καλομοίρης είναι πολυβραβευμένος εξερευνητής/φωτογράφος τοπίου, καλλιτεχνικός τυπογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974 και μετακόμισε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία. Είναι δισέγγονος του εθνικού συνθέτη της Ελλάδας, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Έχει ζήσει και εργαστεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, ενώ σήμερα διαμένει στην Αθήνα. Ο Μανώλης Καλομοίρης εμπνέεται κυρίως από τα απομακρυσμένα και κρύα τοπία της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής. Το 2009 τού απονεμήθηκε ο τίτλος του ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΠΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ μετά τη βράβευσή του στο Βρετανικό Διαγωνισμό Take a View. Το 2011 έλαβε μέρος και βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας της EPSON.

IPA φωτο 4

IPA φωτο 4

Την ίδια χρονιά απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Φωτογραφίας στο Διαγωνισμό PX3 2011 στο Παρίσι και την 1η θέση στην επαγγελματική κατηγορία Φύση/ Εποχές καθώς και άλλες δύο διακρίσεις στο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό IPA. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και προβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο, το Παρίσι, το St.Moritz, την Αθήνα και τις ΗΠΑ.

Κατερίνα Χουζούρη