Έκθεση για τον Άγιο Μάμαντα παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου

25 Οκτωβρίου 2013

Η έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με τίτλο «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» εγκαινιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στα πλαίσια της επισκέψεώς του στη Θεσσαλονίκη.

bizantino4

Παρουσία πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ύψιστη τιμή να εγκαινιάσει την έκθεση, τονίζοντας την επιστημονική και μουσειολογική αξία της έκθεσης και ευχαριστώντας συντελεστές και φορείς. Την εκδήλωση επένδυσε με ύμνους του Αγίου Μάμαντος ο χορός ψαλτών «Φιλαθωνίται» υπό την χοραρχία του Αρχ. Νεκταρίου Πάρη, Επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

bizantino3

Το μήνυμα της έκθεσης τόνισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος τονίζοντας ότι «σήμερα σε καιρούς χαλεπούς ο άγιος Μάμας διδάσκει το υπάρχειν και συνυπάρχειν, όπως αυτό αποτυπούται και στην εικόνα του Αγίου Μάμα οδεύοντος επί λέοντος και φέροντος εις χείρας αρνίον. Το αρνίον συνυπάρχειν μετά του άγριου θηρίου επειδή υπάρχει ο άγιος. Μήνυμα άκρως επίκαιρο για τους Ρωμιούς της Κύπρου αλλά και τους απανταχού Ορθοδόξους».

bizantino

Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Μετά από δεκαέξι χρόνια μεταφέρονται από τη Κύπρο βυζαντινά σημεία στη Θεσσαλονίκη δεικνύοντας τις κοινές πολιτισμικές σχέσεις των δύο λαών. Τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης προέρχονται από δημόσια μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, τις συλλογές του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ναούς. Τα έργα που εκτίθενται χρονολογούνται μεταξύ 6ου αι. και 19ου αι., ενώ μερικά εξ αυτών εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Βασίλειος Χάδος